Kariero ene najuspešnejših ameriških pevk so (začasno) ustavile težave v zasebnem življenju. Foto: EPA
Kariero ene najuspešnejših ameriških pevk so (začasno) ustavile težave v zasebnem življenju. Foto: EPA

Na začetku 90. let 20. stoletja se je bilo težko izogniti poslušanju njene uspešnice I Will Always Love You, za njen propad pa številni krivijo njenega zdaj že nekdanjega moža Bobbyja Browna. Preden ga je spoznala, je bila Whitney Houston prava popprinceska, ki je s filmom Telesni stražar in glasbo iz tega filma tako rekoč zavladala svetu in prodala več kot 170 milijonov albumov in singlov. Po ločitvi od težavnega pevca kaže, da se vrača na pota stare slave.

Whitney Elizabeth Houston se je 9. avgusta 1963 rodila v Newarku v New Jerseyju Johnu in Cissy Houston, priznani pevki gospela, r’n’b-ja in soula. Whitney pa ima še eno slavno glasbenico v družini, sestrično in priznano pevko Dione Warwick. Ko imaš glasbo zapisano že v genih, tvoja botra pa je nihče drug kot kraljica soula Aretha Franklin, bi bilo že čudno, če te ne bi zaneslo v glasbene vode.

T. V.

Whitney je začela peti pri enajstih letih v krajevni cerkvi v domačem Newarku. Pri 14 letih je dobila prvo ponudbo za snemanje albuma, ki pa jo je njena mama zavrnila, ker je želela, da se posveti šoli. Na začetku 80. let prejšnjega stoletja je začela delati kot model, medtem pa je delala tudi kot spremljevalna pevka. Leta 1983 jo je v nekem newyorškem klubu, kjer je pela s Cissy, videl vodja glasbene hiše Arista Clive Davies in ji ponudil pogodbo, ki jo je Whitney sprejela.
Leta 1985 je izdala prvi album z naslovom Whitney Houston, ki je dosegel izjemen uspeh, do danes pa so ga prodali v 25 milijonih izvodov po vsem svetu. Naslednje leto je prejela svojo prvo nagrado grammy za najboljšo popvokalistko, sledile pa so številne druge nagrade, med njimi tudi MTV-jeva nagrada za najboljši ženski video za pesem How Will I Know.
Svoj drugi album je izdala leta 1987, postal pa je prvi album kakšne glasbenice, ki je že ob izdaji zasedel prvo mesto najbolj prodajanih albumov. Whitney je postala tudi prva in do zdaj edina glasbenica s sedmimi zaporednimi singli, ki so prilezli na vrh lestvice Billboard Hot 100. Leta 1988 je prejela že drugega grammyja za najboljšo popvokalistko in posnela pesem One Moment In Time za olimpijske igre. Tretji album I'm Your Baby Tonight, izdan novembra 1990, v primerjavi s prvima dvema ni bil tako uspešen, kljub temu pa so ga prodali v desetih milijonih izvodov.
Whitney in Bobby Brown sta se spoznala na podelitvi nagrad Soul Train Music Awards leta 1989, ko je pevka po nesreči s komolcem sunila Bobbyja, ki je sedel za njo. Poročila sta se 18. junija 1992, 4. marca 1993 pa se jima je rodila hči Bobbi Kristina Houston Brown. Zakon so vseskozi obkrožale govorice o pevčevi nezvestobi in nasilju, kar pa sta oba zanikala. Decembra 2003 so Browna po hudem prepiru z Whitney aretirali, po prihodu iz zapora pa ga je pevka pričakala z odprtimi rokami. Par se je razšel septembra 2006, njuna ločitev pa je postala uradna 24. aprila letos, ko je pevka dobila skrbništvo nad skupno hčerko. Foto: EPA
Leta 1995 je posnela svoj drugi film Waiting To Exhale in zanj posnela tri pesmi. Naslednje leto je ob Denzelu Washingtonu zaigrala v filmu The Preacher's Wife in posnela album z gospelom, ki je postal najbolje prodajani album gospela vseh časov s 13 milijoni prodanih kopij.
Avgusta 2001 je Whitney podpisala najdonosnejšo pogodbo, ko ji je Arista za naslednjih šest albumov obljubila 100 milijonov dolarjev. Tri mesece pozneje je šokirala obiskovalce koncerta, namenjenega počastitvi Michaela Jacksona, s svojo suhljato postavo, kar je le še podžgalo govorice o težavah z drogami in anoreksiji. Peti studijski album Just Whitney, na katerem je sodelovala s takratnim možem Bobbyjem in Missy Elliott, so kritiki sprejeli z mešanimi občutki, postal pa je njen najslabše prodajani album, dokler ni izdala albuma One Wish: The Holiday Album s tradicionalnimi božičnimi pesmimi, ki je postal prvi Whitneyjin album, ki ni dosegel zlate naklade.
Leta 2002 se je Whitney zapletla v spor s svojim očetom Johnom, ki je hčerko tožil, ker naj mu ne bi plačala za njegovo pomoč pri vodenju njene kariere in pri zmanjševanju škode zaradi škandalov, povezanih z drogo. Ker je John februarja 2003 umrl, so tožbo opustili. Pevka naj bi si poleg drugih nakopala tudi finančne težave in morala po poročanju New York Posta prodati številne osebne predmete, da bi zbrala dovolj denarja za plačilo davkov. Sodišče naj bi odredilo prodajo hiše v New Jerseyu, ki naj bi bila vredna 5,6 milijona dolarjev, da bi pevka lahko poplačala dolgove, kar pa je njen odvetnik zanikal. Foto: EPA
Svojo vrnitev je napovedala že, ko je presenetila z nastopom na koncertu, posvečenem dolgoletnemu prijatelju in mentorju Clivu Davisu, občinstvo pa jo je nagradilo z ovacijami. Whitney naj bi trenutno pripravljala svoj sedmi studijski album, ki bo po besedah Cliva »klasičen album Whitney Houston«. Se diva torej dokončno vrača?