Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Enoti helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in Maribor opravita skupaj v povprečju 450 intervencij na leto. Poleg tega se je HNMP izkazal za zelo pomembno dopolnilo ekipam reševalcev na smučiščih in Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) ob nenadnem obolenju ali poškodbi v gorah.

Vodja enote HNMP Brnik Uroš Lampič poudarja, da je helikopterski prevoz približno trikrat hitrejši od prevoza z reševalnim vozilom, prav tako je prevoz za bolnika veliko bolj udoben. "Zato je naša enota ključnega pomena za posredovanje v primerih možganskih in srčnih kapi, ob poškodbah hrbtenice, glave ... Prepričan sem, da smo s hitrim posredovanjem vplivali na potek zdravljenja marsikaterega bolnika, morda smo komu rešili tudi življenje."

Kot je poudaril Lampič, bodo dodatno učinkovitost pridobili z vključitvijo vseh enot nujne medicinske pomoči v dispečerski sistem zdravstva. Zdravstveni dispečer bo sposoben takoj oceniti, ali je namesto reševalnega vozila bolje aktivirati tudi helikopter. "Če namreč do bolnika pridemo prepozno, ne pomaga nobeno vrhunsko medicinsko znanje in nobena vrhunska medicinska oprema," so besede Lampiča povzeli v vabilu na Ažmanove dneve. Gre za tradicionalni simpozij urgentne, gorske in družinske medicine, ki bo danes in v soboto potekal v Gozdu Martuljku. Simpozij organizirata Osnovno zdravstvo Gorenjske – Zdravstveni dom Tržič in Komisija za medicino Gorske reševalne zveze Slovenije.

Simpozij vsako leto pritegne večje število udeležencev, med katerimi so predvsem urgentni in družinski zdravniki ter člani njihovih timov, sestre, zdravstveniki in reševalci, poleg njih pa tudi zdravniki in drugi medicinski delavci Gorske reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči.

Med udeleženci so tudi urgentni in drugi zdravniki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter drugih držav nekdanje Jugoslavije.