Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Število hospitaliziranih se bo po pričakovanjih dvignilo do 1200 ob upoštevanju, da bodo vladni ukrepi prijeli. Intenzivno nego bi na vrhuncu tega vala potrebovalo med 200 in 300 bolniki.

Rast števila bolnikov v bolnišnicah je po pojasnilih vodje strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pričakovana glede na številne na novo potrjene okužbe v preteklih dneh. "To so številke, ki se bodo še nekaj časa višale, ne glede na to, ali bi ukrepi postajali učinkoviti," je povedala Bojana Beović in pojasnila, da je podatek o številu novih okužb še vedno "kar zanesljiv", čeprav so priporočili nekoliko drugačno testiranje. A število dnevnih testov še ni posebej znižano, je dodala in pojasnila, da stanje epidemije lahko tako še vedno spremljamo po številu testiranih.

"Statistiki nas opozarjajo, da gre lahko za nihanja. Ali gre za dnevna nihanja ali pa smo dosegli plato in se bo krivulja počasi obrnila navzdol, bomo videli v naslednjih dneh," je dodala.

Delež pozitivnih izvidov testiranja nekoliko manjši

1796 potrjenih okužb

Po 6710 testih v petek je bilo odkritih 1796 novih okužb. Delež pozitivnih testov je zdrsnil na 26,77 odstotka. Zaradi covida-19 je umrlo 23 bolnikov.

Sorodna novica V domu na Petrovem Brdu okuženih 86 od 93 oskrbovancev

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 779 bolnikov, 122 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa so odpustili 67 ljudi. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je zdaj 1044.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na Twitterju navedel, da najbolj prizadeta regija ostaja Gorenjska. V Kranju so potrdili 107 novih okužb, v Radovljici 25, v Tržiču 22 in na Jesenicah 21. V Škofji Loki so jih potrdili 52, v Železnikih pa 36.

Med kraji z večjim številom na novo potrjenih okužb je Kacin navedel še Ljubljano (293), Maribor (87), Slovensko Bistrico (50), Tolmin (41), Velenje (39), Kamnik (33) in Domžale (26).

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.