Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pamela Smith-Lawrence je v pogovoru za Reuters dejala, da ima večina od 19 ljudi, pri katerih so potrdili novo različico omikron, že negativne izvide testov. In medtem ko jih je bilo 16 asimptomatičnih primerov, imajo preostali trije "zelo zelo mile" simptome.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes kritiziral omejitve potovanj, ki so doletele določene države in regije zaradi pojava nove različice. Po njegovem mnenju je ukrep nepravičen in neučinkovit. "Ob virusu, ki ne pozna meja, omejitve potovanj, ki izolirajo državo ali regijo, niso le globoko nepravične in kaznovalne, so tudi neučinkovite," je povedal.

Namesto omejitev potovanj bi morali okrepiti testiranje potnikov, je prepričan. "To je edini način, da se zmanjša grožnja širjenja, medtem ko se dovolijo potovanja in gospodarsko aktivnost," je dodal.

Potem ko so v Južni Afriki prejšnji teden prvič poročali o pojavu omikrona, je več deset držav uvedlo omejitve potovanj z juga Afrike.

Guterres je poudaril, da se držav, ki so potrdile pojav novih različic, ne bi smelo kolektivno kaznovati za deljenje ključnih znanstvenih in zdravstvenih informacij. Podobno so bili do omejitve potovanj kritični v Južni Afriki. Proti omejitvam pa so se izrekli tudi pri regionalni Svetovni zdravstveni organizaciji za Afriko, saj da ukrep načenja globalno solidarnost.

Države po vsem svetu so po odkritju omikrona konec tedna hitro začele uvajati precej strožje ukrepe.

WHO bo imel več podatkov "v nekaj dneh"

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so medtem sporočili, da pričakujejo, da bodo imeli več podatkov o prenosljivosti omikrona že v prihodnjih dneh.

To je precej hitreje kot "v nekaj tednih", kot so napovedali v nedeljo, ko so omikron tudi označili za skrb vzbujajočo različico. Za take velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo hujši potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Kot je dejala tehnična vodja WHO-jeve enote za covid-19 Maria van Kerkhove, je ena od možnosti, da je nova različica bolj prenosljiva od različice delta. Ni pa še znano, ali zaradi omikrona ljudje tudi bolj zbolevajo.

Najnovejši podatki iz Južne Afrike sicer kažejo, da omikron lahko delno zaobide imunost, pridobljeno s cepljenjem, da pa cepiva še vedno ščitijo pred težjim potekom bolezni.

Omikron so v Južni Afriki zaznali že v petih od devetih provinc in je najverjetneje prisoten po vsej državi, kaže zadnje vladno poročilo, ki ob tem navaja, da omikron naglo prehiteva delto kot prevladujoča različica.

V 11 državah Evropske unije so do danes potrdili 59 primerov okužb z omikronom, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Za zdaj je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami.

Sorodna novica EU razmišlja o obveznem cepljenju. Na Portugalskem obvezni testi tudi za cepljene.

ZDA potrdile prvi primer omikrona

Prvi primer omikrona so potrdile tudi ZDA. Okužbo so zaznali v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Oseba je bila cepljena z vsemi odmerki. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot številne druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

Prva dva primera v Braziliji

Tudi v Braziliji odkrili prva primera okužbe z omikronom, ki bi bila lahko tudi prva primera v Latinski Ameriki. Šlo naj bi za brazilska misijonarja, ki živita v Južni Afriki. Okužbo so potrdili na testiranju v bolnišnici v Sao Paulu. Testa so sicer poslali še na dodatno laboratorijsko analizo.

V Sao Paulu so februarja lani potrdili tudi prvo okužbo s koronavirusom v Braziliji. Mestne oblasti so sicer pred kratkim sporočile, da je v Sao Paulu delež precepljenosti nekaj več kot 100-odstoten. Razlog za to nenavadno statistiko je, da so v Sao Paulu cepili tudi tiste, ki živijo drugje.

V Braziliji, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili več kot 22 milijonov okužb. Umrlo je skoraj 614.000 covidnih bolnikov, s čimer ta država zaostaja le za ZDA.

Potrjena okužba tudi v Nigeriji

Tudi v Nigeriji, afriški državi z največ prebivalci, so potrdili okužbo z omikronom. Okuženi so trije potniki, ki so prišli iz Južne Afrike. Na nigerijskem centru za nadzor bolezni so pojasnili, da iščejo stike okuženih in da so jim odredili izolacijo.

V tej zahodnoafriški državi, ki ima okoli 206 milijonov prebivalcev, so do zdaj sicer potrdili več kot 214.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 3000 covidnih bolnikov. Vendar so v resnici verjetno številke precej višje, saj opravijo malo testiranj.

Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Nigeriji poteka počasi. Prvi odmerek je prejelo le nekaj več kot 6,5 milijona prebivalcev, oba pa okoli 3,5 milijona. Do konca prihodnjega leta želijo cepiti 112 milijonov oziroma 70 odstotkov odraslih.