Oskrba na daljavo, s pomočjo IKT-tehnologij, lahko starejšim omogoči, da dalj časa ostanejo v domačem okolju, so samostojnejši, svojcem pa olajša skrb. Foto: BoBo
Oskrba na daljavo, s pomočjo IKT-tehnologij, lahko starejšim omogoči, da dalj časa ostanejo v domačem okolju, so samostojnejši, svojcem pa olajša skrb. Foto: BoBo
S pomočjo storitev E-zdravje bodo sladkorni bolniki meritve krvnega sladkorja opravili doma. Meritev pa bo dobil njegov zdravnik, in če bi se pokazala visoka odstopanja, ga bodo takoj poklicali in pravočasno obravnavali. Foto: BoBo

Vodja eZdravja in eOskrbe v Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik je povedal, da je v tujini oskrba na daljavo precej razširjena. V Veliki Britaniji jo uporablja že več kot 16 odstotkov oseb, starejših od 65 let, v Sloveniji pa precej zaostajamo.

Storitev E-oskrbe, ki je na voljo pri Telekomu, uporablja manj kot 300 ljudi. Prek detektorja, ki ga ima uporabnik na sebi, lahko pa tudi brez njega prek senzorjev, ki jih namestijo v uporabnikovem domu, ob morebitnem padcu zaznajo, da se oseba ne giblje. Aktivira se klic v asistenčni center, ki deluje 24 ur na dan, prek mobilne aplikacije pa se obvestijo tudi svojci, da je nekaj narobe.

Pustatičnik majhnemu številu uporabnikov pripisuje predvsem nepoznavanju storitve. Nekateri pa menijo, da te storitve ne potrebujejo. Vendar, kot opozarja, gre lahko za enkratne dogodke, kjer "ni popravnega izpita". Ob možganski kapi recimo so posledice, če se prizadetemu ne pomaga dovolj zgodaj, lahko usodne.

Pri odločitvi za storitev je pomembna tudi cena, ki je številni starejši z nizkimi pokojninami ne zmorejo. Po stroških priključnine v znesku 61 evrov je za storitev treba odšteti 24,4 evra mesečno za osnovni oz. 36,6 evra za dražji paket.

Pustatičnik je dejal, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi sicer predvideval, da bi lahko IKT-storitve za samostojnejše bivanje na domu financirali približno 37.500 ljudem, kar bi bil približno enak delež, kot se sofinancira v državah EU-ja.

Trenutno poteka tudi projekt Varni in povezani na domu, ki ga Telekom izvaja z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in občinami. V projekt se jih je za zdaj vključilo 20. Skupaj z njimi bodo sofinancirali del cene storitve starejšim, ki sami tega ne zmorejo, pri čemer računajo na pomoč ZDUS-a, v katerem prek svoje mreže prostovoljcev v okviru projekta Starejši za starejše dobro poznajo razmere na terenu med starejšo populacijo.

Spremljanje vitalnih funkcij na daljavo
Pustatičnik je napovedal tudi storitev E-zdravje, ki bo omogočila spremljanje vitalnih funkcij uporabnikov na njihovem domu. "Nekdo, ki je na primer sladkorni bolnik in mora hoditi v referenčno ambulanto na merjenje krvnega sladkorja, bo lahko te meritve opravil doma. Meritev bo dobil njegov zdravnik, in če bi se pokazala visoka odstopanja, ga bodo takoj poklicali in pravočasno obravnavali," je pojasnil in dodal, da bi se s tem izognili primerom, ko se starejši zglasijo v zdravstveni ustanovi prepozno, zaradi prepočasnega ukrepanja tudi oslepijo ali pa jim morajo amputirati nogo. Storitev bo na voljo za štiri vrste kroničnih bolezni.