Zavod za zdravstveno zavarovanje uvaja tri nove terapevtske skupine zdravil. Gre za zdravila različnih proizvajalcev, namenjena zdravljenju iste bolezni, kar pomeni, da je dražje zdravilo mogoče zamenjati s cenejšim ekvivalentom. Foto: Pixabay
Zavod za zdravstveno zavarovanje uvaja tri nove terapevtske skupine zdravil. Gre za zdravila različnih proizvajalcev, namenjena zdravljenju iste bolezni, kar pomeni, da je dražje zdravilo mogoče zamenjati s cenejšim ekvivalentom. Foto: Pixabay

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je pojasnil, da so skupaj s tremi novimi do zdaj uvedli že 14 terapevtskih skupin zdravil z najvišjo priznano vrednostjo, ki jo krijeta obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po zadnjih ocenah so s tem na letni ravni pri stroških zdravil prihranili 30,3 milijona evrov. Pri tem je prihranek s tremi novimi skupinami ocenjen na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov.

Sušelj je poudaril, da prihranki zavarovancem še naprej omogočajo dostop do novejših, t. i. inovativnih zdravil, ki so učinkovitejša, a tudi bistveno dražja. Letos so zaznali kar 30-odstotni porast stroškov v naboru teh zdravil. Na ZZZS-ju zato po njegovih besedah načrtujejo nove ukrepe, "da bi obdržali raven stroškov zdravil, ki si jo lahko privoščimo".

Slovenija je po dostopnosti inovativnih zdravil v zgornji polovici med državami članicami EU-ja, je navedel Sušelj. Če želi naša država ohraniti takšen položaj tudi v prihodnje, so po njegovih besedah ukrepi za brzdanje stroškov zdravil nujni. Dodal je, da so terapevtske skupine "do bolnikov prijazne", saj je v posamezni skupini običajno na razpolago ne le eno, ampak več zdravil brez doplačila.

Sedem odstotkov zdravil je treba doplačati
V Sloveniji je med zdravili le sedem odstotkov takih, ki jih morajo zavarovanci doplačati, v veliki večini primerov je doplačilo nizko. Vodja oddelka za zdravila na ZZZS-ju Jurij Fürst je opozoril, da je za bolnike zagotovo najslabša okoliščina, če bi morali zaradi doplačil, ki jih ne bi zmogli plačati, opustiti terapijo.

Na ZZZS-ju že od leta 2011 podrobneje zbirajo in analizirajo podatke o polifarmakoterapiji, pri kateri bolniki sočasno jemljejo pet ali več zdravilnih učinkovin. S tem si po besedah Jane Mrak prizadevajo za boljše obvladovanje neželenih učinkov in medsebojnega delovanja zdravil ter varno in pravilno rabo zdravil med bolniki.

Podatki kažejo, da se na splošno polifarmakoterapija v Sloveniji povečuje. Vsak zdravnik družinske medicine je imel v letu 2017 povprečno 271 ljudi, ki so prejeli od pet do devet zdravilnih učinkovin, in 209 ljudi, ki so prejeli deset in več učinkovin, je pojasnila Mrakova in spomnila, da je ZZZS leta 2016 začel v zdravstvene domove uvajati farmacevtskega svetovalca. Za zdaj je na voljo v 35 od 54 ciljnih domov.