Pri projektu vzpostavitve razmer za celično terapijo CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana se je zgodil pomemben napredek, so povedali predstavniki projekta vzpostavitve razmer za celično terapijo CAR-T na kliničnem oddelku za hematologijo v ljubljanskem UKC-ju, katerega predstojnik je Samo Zver. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pri projektu vzpostavitve razmer za celično terapijo CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana se je zgodil pomemben napredek, so povedali predstavniki projekta vzpostavitve razmer za celično terapijo CAR-T na kliničnem oddelku za hematologijo v ljubljanskem UKC-ju, katerega predstojnik je Samo Zver. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predstojnik omenjenega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Samo Zver je medijem pojasnil, da je pri tem igrala veliko vlogo državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ki je zagotovila sredstva za potrebne naprave pri naslednjem proračunu. Pri tem je dodal, da trdno verjame, da v tej državi dana beseda še vedno nekaj pomeni.

Celična terapija CAR-T za najmanj 30 bolnikov s krvnimi oblikami raka v Sloveniji, ki so druge možnosti zdravljenja že izčrpali, pomeni novo upanje, je dejala izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L Kristina Modic.

To je terapija, ki pomeni nov način imunskega zdravljenja raka. Tako bolniku vzamejo imunske celice, ki jih z virusi gensko spremenijo na način, da dobijo nove senzorje za vrsto raka, ki ga ima bolnik. Celice nato v napravi namnožijo, nato pa jih aplicirajo v bolnika.
Novi senzorji imunskim celicam omogočijo, da prepoznajo raka, ki ga ima bolnik, poleg tega pa so imunske celice opremljene z mehanizmi, s katerimi limfociti učinkoviteje najdejo in uničijo raka.

Sorodna novica Prvi slovenski rakavi bolnik, ki je ozdravel s terapijo CAR-T

Zbrali že polovico potrebnih sredstev

Združenje bolnikov z limfomom in levkemijo od 6. februarja vodi kampanjo za zbiranje sredstev za nakup naprave, ki bo omogočila zdravljenje s celično terapijo CAR-T. Kot je dejala Modičeva, trenutno še niso pri ciljni črti, so pa zbrali že več kot polovico potrebnih sredstev. Po zadnjih podatkih so s pomočjo posameznikov in podjetij zbrali 352.750 evrov od ciljnih 613.000.

Projekt so pristojne institucije vseskozi podpirale, a po besedah Modičeve zaradi epidemije covida-19 zanj niso mogle zagotoviti sredstev.

Po mnenju Sama Zvera ni prav, da se s pomočjo bolnikov zbirajo sredstva za način zdravljenja, ki bi moral biti nujno dostopen. Je pa ta akcija zagotovilo, da bodo sredstva zbrana 110-odstotno, je dejal. Ob tem je tudi zagotovil, da bo ves zbrani denar namenjen izključno temu projektu.

Zdravljenje s celično terapijo CAR-T

Potrebovali bi tri naprave za zdravljenje

Okvirno bi po Zverovi oceni potrebovali tri tovrstne naprave, saj lahko z eno napravo letno obravnavajo okoli 10 bolnikov. Ljudje, ki bodo to zdravljenje potrebovali, pa imajo po njegovih besedah pred seboj okvirno od pol leta do enega leta življenja.

"Če imam samo eno napravo in 30 ljudi v vrsti, kako naj pojasnim tistim, ki so po desetem mestu, da bodo na vrsto prišli šele čez dve ali tri leta," je opozoril Zver. Že zdaj ga tudi skrbi, kako bo potekalo sestavljanje vrstnega reda za obravnavo bolnikov. Pri tem gre namreč za odločitve, za katere tisti, ki jih ne sprejemajo, ne vedo, kako težke so, je poudaril.

Zver se je ob tem zahvalil vsem, ki jim ni vseeno in ki so v teh težkih časih pomagali z donacijami. Glede na to, da se je od začetka meseca zbrala že več kot polovica sredstev, pa je Modičeva prepričana, da se lahko hitro doseže cilj in s tem zagotovi vsaj ena naprava. Zahvalila se je tudi donatorjem in medijem, ki s svojim ozaveščanjem o projektu pomagajo Zveru pri pogajanjih z ministrstvom.

Koliko stane življenje?