Med postopkom. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Med postopkom. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Nova metoda omogoča hitrejše okrevanje pacienta. Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Uspeh mariborskega kliničnega centra

Prva dva bolnika, ki sta v Mariboru prestala nov poseg, sta zaradi zelo skrajšanega okrevanja lahko zapustila bolnišnico že dan po operaciji. Skrajšano zdravljenje pa ni edina pozitivna novost za bolnike, nova metoda namreč omogoča vstavitev aortne zaklopke tudi pri bolnikih, kjer kirurški poseg zaradi prevelikega tveganja ni bil mogoč, saj ustavitev srca ni potrebna. Kardiolog Igor Balevski je pojasnil: "Ni odpiranja prsnega koša. Srce pod narekovaji ustavimo, pa se zaklopka napihne."
Letos je v Sloveniji predvidenih 85 tovrstnih operacij, stroka pa meni, da bi jih bilo treba izvesti vsaj 200. Zato po besedah predstojnika kardiovaskularne kirurgije Gorazda Koširja v Mariboru načrtujejo, da bi letno "opravili najmanj 50. S tem bi delno razbremenili kirurški program operacij na srcu. Pri nas trenutno čakajo bolniki leto ali celo več kot leto, kar je nevzdržno in nesprejemljivo."
Glavni vzrok, da teh operacij v Mariboru niso izvajali že prej, pa je predvsem pomanjkanje denarja, saj je nekirurška vstavitev zaklopke občutno dražja od kirurške. "Kriterij, ki je za nas pomemben, je to, kar je najboljše za paciente. Zavedati se moramo, da smo v terciarni ustanovi, in to ni zdaj vprašanje ... Ker tudi finančni vložek, ki ga bomo tukaj dali, se bo pokril zelo hitro pri zdravljenju komplikacij, preživetju pacienta in tako naprej. Tako da tudi od države to ne sme biti vprašanje," je povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.
Tako načrtujejo, da bi nove operacije lahko opravljali v nekaj tednih.

Uspeh mariborskega kliničnega centra