Program operacij kolena, kolka, hrbtenice in stopala je ministrstvo za zdravje ponudilo zasebnemu sanatoriju MD Medicina. Foto: Radio Koper
Program operacij kolena, kolka, hrbtenice in stopala je ministrstvo za zdravje ponudilo zasebnemu sanatoriju MD Medicina. Foto: Radio Koper

Program operacij kolena, kolka, hrbtenice in stopala je ministrstvo za zdravje ponudilo tudi zasebnemu sanatoriju MD Medicina. Formalno postopek dodelitve koncesije oziroma pogodbe še ni končan, v sanatoriju, kot pravi direktor Matevž Gorenšek, pa bi lahko opravili do konca leta 400 dodatnih posegov. Vabijo pa paciente, ki na te storitve čakajo nad dopustno čakalno dobo.

Sanatorij MD Medicina, ki sicer vse te operacije, artroskopijo kolena, endoprotezo kolka, kolena, operacijo hrbtenice in stopala, opravlja samoplačniško, se je že lani potegoval za ta enkratni program, vendar ni bil vključen.

Letos pa jih je ministrstvo pozvalo k sodelovanju, saj vsega programa bolnišnice niso mogle prevzeti in je ostal nerazporejen. Na te operacije bolniki čakajo nedopustno dolgo, več kot leto dni.

"Kot sem razumel ministrstvo, je to namenjeno bolnikom, ki čakajo nad dopustno dobo. Pri nas, čim dobimo sklep o dodelitvi programa, pridejo na vrsto za pregled v enem tednu in za poseg takoj za tem," je o tem, kdaj bi ti bolniki lahko prišli na vrsto v sanatoriju povedal njegov direktor.

"Delamo po navodilih ministrstva, in njihova želja naj bi bila skrajšati repe. Vodstva bolnišnic naj bi pozvali, da informirajo bolnike o teh možnostih," je o pridobivanju bolnikov iz drugih bolnišnic povedal Gorenšek.

Po pregledu, tako piše na njihovi spletni strani, bodo imeli bolniki pet dni časa za odločitev in prenos napotnice. Dejstvo pa je, da so nekateri vezani na operaterja. "Tudi sam imam cel kup bolnikov, ki čakajo na operacije, in te bi verjetno lahko začel izvajati takoj. Kar se tiče drugih, pa imajo vsaj možnost, da prej pridejo na vrsto," pravi Gorenšek.

Operacije izvajata dva redno zaposlena kirurga, 17 pa po pogodbi, večinoma so to zdravniki iz ljubljanskega UKC-ja. Kateri bolniki s čakalnega seznama bodo lahko prenesli napotnico in kakšen je dogovor z bolnišnicami, naj bi ministrstvo za zdravje pojasnilo v torek.