Slovenska vojska bo začasno nadomestila prevoze nujne medicinske pomoči, saj je helikopter policije v popravilu. Foto: BoBo
Slovenska vojska bo začasno nadomestila prevoze nujne medicinske pomoči, saj je helikopter policije v popravilu. Foto: BoBo

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze so na Letališču Edvarda Rusjana Maribor do zdaj uporabljali helikopter policije. Ker mora na redni servis, je vlada konec avgusta sklenila, da bo na pomoč začasno priskočila vojska, ki opravlja te prevoze tudi za helikoptersko nujno medicinsko pomoč z Brnika.

Prevoze naj bi v Mariboru z vojaškim helikopterjem opravljali do zaključka servisa helikopterja policije, predvidoma do konca januarja 2019.

Štefan Mally, ki je tudi dežurni zdravnik v enoti na mariborskem letališču, kakšnih sprememb v delovanju službe za nujno medicinsko pomoč zaradi tega ne pričakuje. "Danes je bila opravljena primopredaja in začeli smo uporabljati helikopter Slovenske vojske. Za zdaj še nismo imeli nobenega klica," je povedal Mally.

Helikopterska nujna medicinska pomoč se z mariborskega letališča izvaja od novembra 2016, prej pa je bila edina takšna baza na Brniku, ki je bila za pomoči potrebne na severovzhodu države velikokrat predaleč.

Nov dispečerski center
V Mariboru je pretekli konec tedna začel operativno delovati tudi dispečerski center zdravstva, ki sprejema nujne klice na pomoč in nato razporeja ekipe na terenu. Helikopterskih nujnih prevozov za zdaj še ne pokriva, vsaj neposredno ne, saj te po besedah Mallyja še vedno aktivira zdravnik na terenu. V končni fazi pa naj bi tudi zanje neposredno skrbel dispečerski center.