Slovenija ima enega izmed najnižjih deležev najstniških nosečnosti v Evropi. Foto: EPA
Slovenija ima enega izmed najnižjih deležev najstniških nosečnosti v Evropi. Foto: EPA
Kontracepcija, kontracepcijske tabletke, hormonski kontraceptivi
ZZZS ne sme varčevati na pravicah žensk, so prepričani v zbornici zdravstvene in babiške nege. Foto: BoBo
false
Slovenske ženske po statističnih podatkih uporabljajo prav vse oblike kontracepcije. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Zaskrbljeni smo nad postopki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in predlogom sklepa o določitvi terapevtskih skupin zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ga bo 15. septembra obravnaval upravni odbor ZZZS-ja zaradi prihranka 1,96 milijona evrov. ZZZS ne more in ne sme varčevati na pravicah žensk in zato izrekamo odločen ne predlogu," so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Poudarili so, da slovenska zakonodaja ustrezno ureja pravice žensk v reproduktivnem obdobju, saj je bilo že v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja z ustavo ženskam omogočena pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Vsaka ženska, starejša od 15 let, ima pravico do splava pred 12. tednom nosečnosti. Slovenske ženske po statističnih podatkih uporabljajo prav vse oblike kontracepcije, kar po mnenju zbornice kaže na to, da je sedanji sistem dostopnosti dober in učinkovit.

Korak nazaj od enakopravnosti spolov?
Društvo Ženski lobi Slovenije je že v ponedeljek ZZZS javno pozvalo, naj ne sprejme omenjenega predloga, saj bi to, kot svarijo, imelo škodljive posledice za javno zdravje. S pozivom so danes seznanili še najvišje politične voditelje v državi, predsednike države, vlade, DZ-ja in treh koalicijskih strank. Pozivu so se pridružili tudi v Slovenskem sociološkem društvu.

Uvedbi doplačil za kontracepcijske tablete nasprotujejo tudi v stranki SMC, kjer menijo, da nas takšen predlog, ki omejuje dostop kontracepcije najranljivejšim skupinam žensk, vrača v davno presežene čase. S tem se strinjajo tudi v ZL-ju, kjer menijo, da uvedba doplačil za kontracepcijo predstavlja hudo nevarnost za javno zdravje. Ostro nasprotovanje so izrazili tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, saj so prepričani, da plačljiva kontracepcija pomeni korak nazaj od boja za enakopravnost spolov.

Na ZZZS-ju so sicer v ponedeljkovem odzivu zagotovili, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila. Predlog, ki je bil usklajen z ginekološko stroko, pa zagotavlja, da se bodo zaradi večje konkurence znižale cene kontraceptivov.

Kontracepcija in padec najstniških nosečnosti
Raziskava med srednješolci, izvedena leta 2004, je pokazala, da je 23 odstotkov dijakov prvih letnikov in 53 odstotkov tretjih letnikov že imelo spolne odnose, so navedli. Povečana uporaba kontracepcije se odraža v padcu najstniških nosečnosti v Sloveniji, ki ima tako enega izmed najnižjih deležev takšnih nosečnosti v Evropi. Pri zniževanju števila splavov je Slovenija prav tako med najuspešnejšimi na stari celini, so navedli na zbornici.

V zadnjih 20 letih se je uporaba hormonske kontracepcije v Sloveniji občutno povečala in tako postala najpogosteje uporabljena metoda. Večina uporabnic je stara od 20 do 24 let, in sicer 33 odstotkov, skoraj 20 odstotkov pa starih od 25 do 39 let, so še zapisali v izjavi za javnost.