Proizvajalci pogosto izkoriščajo naravno nagnjenje do sladkega okusa in dodajajo sladkor v prehrambne izdelke. Foto: Reuters
Proizvajalci pogosto izkoriščajo naravno nagnjenje do sladkega okusa in dodajajo sladkor v prehrambne izdelke. Foto: Reuters
sladoled
Majhnim otrokom smemo ponuditi sladkor v koncentrirani obliki, na primer sladoled, le občasno in v manjših količinah. Foto: Reuters
Sladkor
Za dojenčke je dodani sladkor v prehrani odsvetovan, saj ne prispeva k vnosu pomembnih hranil. Foto: EPA

Na mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave so namreč v ocenjevanje vključili deset vzorcev najbolj priljubljenih jabolčnih sadnih kašic priznanih blagovnih znamk otroške hrane. Ugotovili so, da je le en izdelek narejen izključno iz jabolk, trem je bil dodan še vitamin C, pri drugih pa so bile prisotne še druge sestavine, najpogosteje riževa moka, so pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Potrošniki lahko s pogledom na seznam sestavin hitro ugotovijo, da je sestava kašic lahko zelo različna, sadje pa lahko predstavlja od 50 do 100 odstotkov izdelka, je svetovala prehranska strokovnjakinja Nika Kremić. "Večina analiziranih kašic vsebuje fruktozo iz jabolk in jabolčnega soka. En izdelek ima dodan tudi sladkor, kar še poveča količino sladkorjev v kašici, ki kot dodatek niso dovoljeni za dojenčke v večji količini, kot bi ga dojenček dobil v tem obroku z materinim mlekom," je še opozorila Kremićeva.

Sladkor ni primeren za dojenčke
Matej Gregorič
z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudaril, da je po smernicah zdravega prehranjevanja dojenčkom dodani sladkor v prehrani odsvetovan, saj ne prispeva k vnosu pomembnih hranil. Sadne kašice brez dodanega sladkorja, zlasti v kombinaciji z žiti ali zelenjavo, pa so lahko dopolnitev prehrane, nikakor pa ne smejo biti edina prehrana, saj lahko vsebujejo veliko naravnega sladkorja iz sadja, je še razložil.

Proizvajalci pogosto izkoriščajo naravno nagnjenje do sladkega okusa in dodajajo sladkor v prehrambne izdelke, kar za otroke ni primerno. Pozneje je takšne otroke namreč mnogo težje odvaditi od preveč sladkih živil. Sladkor v koncentrirani obliki, na primer sladoled, lahko majhnim otrokom ponudimo le izjemoma in v majhnih količinah.

Otrokom je po Gregoričevih besedah hrano s sladkim okusom treba ponuditi čim pozneje oziroma šele takrat, ko bo otrok spoznal in osvojil raznovrstne okuse zelenjave in sadja. Omejevanje sladkih živil in pijač na silo pri otrocih namreč ni uspešna metoda, zato je bolje, da se s sladkarijami srečajo čim pozneje.

Otrok ne potrebuje sladkorja
Otrok ne potrebuje sladkorja