Slovenski otroci imajo daljše roke in noge kot nekoč ter večja stopala, kaže raziskava,  ki so jo naredili med 1600 predšolskimi otroki med letoma 1966 in 2003. Foto: BoBo
Slovenski otroci imajo daljše roke in noge kot nekoč ter večja stopala, kaže raziskava, ki so jo naredili med 1600 predšolskimi otroki med letoma 1966 in 2003. Foto: BoBo
Šolarji, otroci
Na konferenci bodo predstavili tudi izsledke raziskave, v kateri so na fakulteti za šport preučili šolske športne kartone. Pokazala je, da so otroci danes gibalno mnogo slabši kot prejšnje generacije. Foto: BoBo

Raziskave kažejo, da so otroci v razvitih državah vedno višji in prej spolno dozorijo, še posebej dekleta. Slovenija pri tem ni izjema, spremembe so velike, raziskav pa je tudi v Sloveniji premalo, je še dodal Bigec pred današnjim začetkom mednarodnega kongresa o rasti in klinični auksologiji v Mariboru, na katerem bodo sodelovali strokovnjaki iz 19 držav.

Sistematični pregledi odličen vir informacij
Auksologija je znanstvena disciplina, ki preučuje rast živih organizmov. V Sloveniji je ta znanstvena disciplina še v povojih, čeprav imamo na voljo veliko podatkov, saj se te meritve opravljajo na preventivnih pregledih. "Imamo veliko prednost pred svetom, to so naši sistematični pregledi, ki zajamejo vse otroke," je pojasnil Bigec.

"Rast in razvoj otrok sta zrcalo družbe," je poudaril predsednik Mednarodnega združenja za proučevanje človekove rasti in klinične auksologije (ISGA) Horacio Lajarraga. Potem ko so države po njegovih besedah večinoma rešile težavo smrtnosti dojenčkov, bi se morale v dobrobit otrok in družbe temeljiteje lotiti razumevanja otrokove rasti in razvoja, saj ima ta lahko posledice tudi v poznejšem življenju posameznika.

Daljši udi in večja stopala
Raziskava, ki so jo pred leti izvedli v Sloveniji in v njej preučili rast 1600 predšolskih otrok med letoma 1966 do 2003, je pokazala velike razlike med generacijami, predvsem v dolžini udov, še posebej nog in stopal. "A tega na žalost v industriji obutve in oblačil nikogar ne zanima. Tudi arhitekti tega ne upoštevajo, na primer pri višini postavljanja pisoarjev v vrtcih," je pojasnil Bigec. "Dokazali smo tudi, da so otroci ožji v ramenih, tudi dekleta so ožja v medenici, ter imajo bistveno daljše in ožje obraze. To so stvari, ki so zanimive, a je na žalost to le ena študija," je dodal in poudaril, da Slovenija nima lastnih nacionalnih standardov na tem področju.

Med ugotovitvami auksologov je tudi dejstvo, da otroci danes hitreje spolno dozorijo, še posebej dekleta, medtem ko gre pri fantih to počasneje.

Gibalna sposobnost otrok mnogo slabša
Na strokovnem srečanju v Mariboru, ki ga prireja Klinika za pediatrijo UKC Maribor v sodelovanju z ISGA ter Zdravniškim društvom Maribor, bodo med drugim predstavili tudi izsledke raziskave ljubljanske fakultete za šport, ki je na podlagi preučitve šolskih športnih kartonov pokazala, da so otroci danes gibalno mnogo slabše sposobni kot prejšnje generacije.