Zdravstveni dom je ves denar dobil nazaj z obrestmi, poudarja nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Foto: BoBo
Zdravstveni dom je ves denar dobil nazaj z obrestmi, poudarja nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Foto: BoBo
Živčec Kalanova pogojno obsojena

"Izjemno razočarana sem nad to sodbo, ki postavi v zelo neprijeten položaj praktično vsakega direktorja javnega zavoda v tej državi, ki želi narediti nekaj dobrega za svoj zavod," je po izreku sodbe na ljubljanskem okrajnem sodišču dejala Živčec Kalanova, sicer nekdanja vodja Zdravniške zbornice Slovenije.
Živčec Kalanova je namreč 10. in 13. septembra 2010 v imenu Zdravstvenega doma Izola sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še kreditno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring (podjetje, ki je gradilo sedanje prostore zdravniške zbornice). To posojilo je tako Mabra inženiring najel pri Poštni banki Slovenije, denar pa porabil za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventen.

Tožilstvo je tako Gordani Živčec Kalan očitalo, da je pri vodenju gospodarske dejavnosti zlorabila položaj, da bi nekomu drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar, čeprav tega ne bi smela.

KPK: Posel ustreza definiciji korupcije
Da posel med Zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bil v skladu z zakonodajo, je aprila 2011 ugotovila komisija ministrstva za zdravje, ki je opravila izredni upravni nadzor v zdravstvenem domu. Prav tako je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju zapisala, da posel ustreza definiciji korupcije. Izpostavili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.

Obsojenka: Ves denar vrnjen z obrestmi
Živčec Kalanova poudarila, da je bil posel izpeljan natančno in skrbno. Zdravstveni dom je, kot je opozorila, prejel 10.000 evrov obresti in vrnjeni depozit. "Sodišče tega ni prepoznalo kot korist zdravstvenemu domu, ampak me je obsodilo za nekaj, kar je v nasprotju s pravom in nima pravnega temelja," je dodala.

Živčec Kalanova pogojno obsojena