Grška vlada do zdaj za porast okužb ni krivila turizma, zdaj pa so za obiskovalce iz nekaterih držav spremenili pogoje vstopa. Na fotografiji plaža na otoku Lefkada. Foto: Reuters
Grška vlada do zdaj za porast okužb ni krivila turizma, zdaj pa so za obiskovalce iz nekaterih držav spremenili pogoje vstopa. Na fotografiji plaža na otoku Lefkada. Foto: Reuters

"Lahko rečemo, da je Grčija tudi formalno vstopila v drugi val epidemije. Gre za točko, na kateri lahko zmagamo ali izgubimo bitko," je dejal vladni svetovalec Gkikas Magiorkinis, profesor epidemiologije in higiene na univerzi v Atenah, poroča The Guardian.

Tudi zdravstveni minister Vasilis Kikilias je zaskrbljen nad "nevarno rastjo prenosov virusa". "Naša glavna skrb je stopnja, do katere lahko epidemija obremeni zdravstveni sistem. V Grčiji imamo trenutno okoli 1000 postelj, ki lahko sprejmejo bolnike s covidom-19. Noben zdravstveni sistem, kjer koli na svetu, ne bi mogel učinkovito obvladati popolnega izbruha epidemije," je dejal zdravstveni minister.

Grčija je do zdaj veljala za zgled učinkovitega spopadanja z epidemijo. Do zdaj so v državi z 10,7 milijona prebivalcev potrdili okoli 5600 primerov in 212 smrtnih žrtev, navaja Worldometers.

V zadnjem mesecu so zaznali tudi porast bolnikov, ki so priključeni na respiratorje. 1. avgusta je bilo intubiranih devet bolnikov, v nedeljo zvečer pa 22, kar po navedbah Guardiana kaže na povečano prisotnost novega koronavirusa med populacijo.

Zdravstveni minister Kikilias je posvaril, da bi lahko v naslednjih dveh tednih intubirali 100 ljudi, kar je število, primerljivo z vrhuncem epidemije.

Grška vlada omejuje javne dogodke in delovni čas barov

Bar v Atenah. Foto: Reuters
Bar v Atenah. Foto: Reuters

Predstavniki grške vlade večinoma trdijo, da za porast okužb ni kriv turizem, temveč pomanjkanje upoštevanja higienskih protokolov med Grki, še posebej mladimi, ki so zadnje tedne napolnili bare.

Grška vlada je medtem na Kreti, v Solunu, Halkidiki, Mikonosu, Parosu, Santorinu, Antiparosu, Zakintosu in Kosu odredila zaprtje barov in restavracij med polnočjo in 7. uro zjutraj. Prav tako so prepovedali javne dogodke, denimo koncerte, kjer občinstvo ne sedi.

Osem žrtev neurij in poplav

Konec preteklega tedna so Grčijo zajela neurja in poplave. Umrlo je osem ljudi, med njimi tudi dojenček. Najhuje je bilo na otoku Evboja severno od Aten, kjer je več sto ljudi moralo zatočišče pred poplavami, ki so odnašale avtomobile, poiskati na strehah hiš.

Švedi, Španci, Belgijci, Nizozemci in Čehi potrebujejo negativen test

Omejitve pa so napovedali tudi za turiste. Prebivalci Švedske, Belgije, Španije, Nizozemske in Češke bodo od 17. avgusta naprej za vstop v Grčijo potrebovali negativen test na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 72 ur. Prav tako bodo negativen test potrebovali vsi potniki, tudi grški državljani, ki bodo v Grčijo vstopili prek kopenskih mej.