Na ZZZS-ju napovedujejo slabe številke. Foto: BoBo
Na ZZZS-ju napovedujejo slabe številke. Foto: BoBo

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so za STA pojasnili, da predvideno poslovanje ob koncu leta že vključuje finančne učinke aneksa k splošnemu dogovoru, ki ga je vlada potrdila v četrtek. Vsebine aneksa sicer ne komentirajo, ker še niso seznanjeni s sklepi vlade, ki je končni arbiter pri določitvi besedila aneksa, ki je sicer vreden 80,8 milijona evrov.

So pa navedli, da je zavod konec septembra izkazal primanjkljaj prihodkov nad odhodki v znesku 66 milijonov evrov. Zadnja finančna projekcija, ki je tudi usklajena z ministrstvom za finance, pa napoveduje, da bo imela javna zdravstvena blagajna ob koncu leta 120,7 milijona evrov primanjkljaja.

Letos bo po pričakovanjih zmanjkalo dobrih 120 milijonov evrov, prihodnje leto pa slabih 190 milijonov evrov. Foto: Pixabay
Letos bo po pričakovanjih zmanjkalo dobrih 120 milijonov evrov, prihodnje leto pa slabih 190 milijonov evrov. Foto: Pixabay

Zaradi manjših prihodkov in omejenih lastnih virov za pokrivanje primanjkljaja prihodkov nad odhodki ti ne bodo dosegli dovoljenega najvišjega obsega izdatkov za zdravstveno blagajno po odloku DZ-ja, ampak bo treba 19 milijonov evrov obveznosti prenesti v naslednje leto, so pojasnili.

Prihodnje leto še večji primanjkljaj

Okvirna finančna projekcija prihodkov in odhodkov ZZZS za prihodnje leto pa predvideva, da bodo ustvarili 189,6 milijona evrov primanjkljaja, a naj bi ga kril državni proračun. "Zakonska podlaga za transfer iz državnega proračuna za leto 2021 v javno zdravstveno blagajno je zapisana v osnutku predloga zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022," so pojasnili.

Predlog omenjenega zakona v 73. členu določa, da se v času razglašenih izjemnih okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19 in posledično povečanih izdatkov na področju zdravstva, v prihodnjem letu v državnem proračunu zagotavljajo dodatna sredstva za ZZZS.
Državni proračun bo prvič tako polnil luknjo v blagajni ZZZS-ja. Do zdaj so namreč primanjkljaj krili bodisi z lastnimi rezervami bodisi z zamikanjem plačila akontacij izvajalcem zdravstvenih storitev v naslednje leto.