V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja preostalega programa lahko poveča do tisoč. Foto: BoBo/Žiga Živulović
V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja preostalega programa lahko poveča do tisoč. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Še vedno smo šele na začetku epidemije, a je k sreči situacija stabilna – tudi zato, ker se držite navodil. In na srečo, ker se držite pravil, nam je uspelo potek okužbe upočasniti," je na popoldanski novinarski konferenci povedala Mateja Logar z infekcijske klinike in opozorila, da je v tem času predvsem pomembno, da se držimo navodil in distance. "V tem času se ne družimo, skrbimo za higieno rok in kašlja," je dejala Logarjeva.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom ni enako številu vseh okuženih s tem virusom v Sloveniji. Ne testirajo se namreč vsi. Na primer: če nekdo v družini kaže znake okužbe, ga po zastavljeni metodologiji ne testirajo, temveč mora ostati doma v samoizolaciji skupaj z družinskimi člani (razen če je v rizični skupini, npr. kot kronični bolnik in obstaja možnost zapletov). Strokovnjaki menijo, da je dejansko okuženih najmanj petkrat več.

V Sloveniji je bilo od včeraj potrjenih 50 primerov okužbe z novim koronavirusom; skupaj je 528 okuženih, je na izjavi za javnost sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Skupno so sicer odvzeli že 16.113 brisov, samo v torek je bilo po ministrovih besedah testiranih 1243 ljudi.

V torek je bilo do 14. ure 480 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Nova metodologija

Po pojasnilih ministrstva za zdravje so podatke o novih okužbah in dnevnem prirastu sporočali za stanje ob 10. uri na določen dan. Tudi v torek so še razpolagali s podatki o okuženih do 10. ure. Danes so prešli na nov način sporočanja teh podatkov, zbirajo jih od polnoči do polnoči. Tako se podatki, ki jih je minister za zdravje Tomaž Gantar podal danes v izjavi za medije o prirastu 50 bolnikov, nanašajo na novookužene v torek, a že po novi metodologiji. Od tod tudi razlika v seštevkih o stanju v torek in prirastu novookuženih.

Potrjenih 50 novih primerov, druga žrtev v šmarskem domu starejših

Še ena smrt zaradi covida-19

Danes so sporočili še eno smrt zaradi covida-19, tokrat v domu za ostarele Šmarje pri Jelšah, je dodal. "Domovi za starejše predstavljajo kritično točko, zaradi strukture prebivalstva, ki jo je treba natančneje spremljati," je dejal minister.

Število hospitaliziranih bolnikov ne raste več eksponentno, kar je lahko tudi varljivo, zato minister opozarja na dosledno spoštovanje pravil. Učinki se za zdaj kažejo, a če ne bomo ravnali tako, kot je treba, lahko sledi hitro poslabšanje.

Zahvalil bi se vsem, ki spoštujete ukrepe, pazite nase in na vse v vaši bližini in seveda zahvala zdravstvenim delavcem, ki se trudijo obravnavati vse bolnike, katerih število pa vsak dan narašča.

Gantar
Sorodna novica Zgodbe Slovencev, ki niso vedeli, kako težko se bo vrniti domov

73 okuženih zdravstvenih delavcev

"Verjetno ni nikogar, ki ne bi spremljal razmer v Sloveniji in v drugih državah, predvsem Španiji in Italiji. Ob velikem številu umrlih so tudi težave v njihovih zdravstvenih sistemih. Pri nas gremo v smeri učinkovite in drugačne organizacije za učinkovito zdravljene okuženih bolnikov. Da bi naš sistem prilagodili naraščajočemu številu bolnikov s covidom-19, je bilo potrebnih nekaj stvari zagotoviti. Na eni strani smo imeli kadrovske omejitve, omejitve opreme in prostorov že prej, zato smo zmanjšali redne programe, da zagotovimo na drugi strani proste zmogljivosti in kader, ki mora biti ločeno za obravnavo okuženih bolnikov in tistih, ki niso," je napore ministrstva ponazoril Gantar.

Kritična dejavnika sta oprema in zdravstveno osebje, pri njem veljata še posebna pozornost in prioriteta, da se ustrezno zaščiti, da ne bi prihajalo še do okužb med zdravstvenimi delavci. Teh okužb je bilo v Italiji kar 10 odstotkov, pri nas imamo trenutno 73 okuženih zdravstvenih delavcev.

Sorodna novica Prvi pregled v nosečnosti zaradi epidemije nekoliko kasneje

Prekinitev specializacij, okrepljene ekipe na intenzivnih oddelkih

Infektologinja Bojana Beović je za TV Slovenija opozorila, da Slovenija spada med evropske države, ki imajo najmanjše število zdravnikov na število prebivalcev, kar je lahko velika težava.

"Po Sloveniji smo prekinili specializacije mladih zdravnikov, ki ostajajo v svojih ustanovah in se pripravljajo na obravnavo teh bolnikov. Prav tako poteka ustvarjanje seznamov medicinskih sester, ki so v zadnjih petih letih delale na oddelkih za intenzivno zdravljenje in se bodo po potrebnem izobraževanju ponovno vključile v ekipe za obravnavo takih bolnikov," je povedala Beovićeva in dodala, da po državi poteka tudi usposabljanje medicinskih sester, ki bodo prevzele delo v domovih za starejše.

Hospitaliziranih 76 bolnikov, 16 na intenzivnih oddelkih

Hospitaliziranih 76 bolnikov, 16 v intenzivnih enotah

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja preostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi.

Število hospitaliziranih zaradi koronavirusa v slovenskih bolnišnicah sicer narašča. V UKC-ju Ljubljana je hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega 11 v intenzivni enoti, v UKC-ju Maribor je hospitaliziranih 16, štirje so v intenzivni enoti in na respiratorju, v celjski bolnišnici je v enoti intenzivne terapije in priključen na respirator en bolnik, skupno je zaradi covida-10 hospitaliziranih šest. V Kliniki Golnik pa imajo trenutno 10 bolnikov s covidom-19, od tega nobenega na intenzivni negi. Kot je povedala Mateja Logar iz ljubljanske infekcijske klinike, so zaradi povečevanja pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego, odprli dodatno enoto, po potrebi bodo odpirali še druge oddelke.

"Stanje enega od bolnikov, ki je bil včeraj prestavljen v intenzivno enoto, je razmeroma stabilno, zato ni bilo potrebe po intubaciji in mehanski ventilaciji. Še enkrat bo narejena ocena, in če bo stabilen, bo lahko šel nazaj na oddelek," je pojasnila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Povedala je sicer, da je trend za zdaj razmeroma ugoden, pri treh bolnikih v intenzivni enoti se stanje izboljšuje in so v postopku odvajanja od ventilatorjev. "Upam, da bo v prihodnjih dneh kdo izmed njih že lahko samostojno dihal," je dodala Logarjeva.

Na vprašanje, koliko bolnikov je v Sloveniji že ozdravelo, je minister za zdravje Tomaž Gantar pojasnil, da definicije za ozdravitev ni. Če pa kot ozdravljene pojmujemo odpuščene iz bolnišnice, je bilo takih nekaj deset.

Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana je hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset v intenzivni enoti. Foto: BoBo
Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana je hospitaliziranih 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset v intenzivni enoti. Foto: BoBo

V nabavnem postopku več kot 300 respiratorjev

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar je napovedal, da bodo za bolnike s koronavirusno boleznijo imeli na voljo 48 respiratorjev. Kot je pojasnil, je v ljubljanskem UKC-ju 138 respiratorjev, za zdravljenje covida-19 pa jih trenutno uporabljajo deset. Dodatnih 26 respiratorjev so že pripravili, 12 pa jih še bodo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ-ju povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, in ocenil, da je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30. Takrat bi za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo po njegovih besedah potrebovali najmanj 100 dodatnih respiratorjev.

Slovenija tako v zadnjih dneh skuša pridobiti čim več potrebne zaščitne opreme in respiratorjev, teh je v nabavnem postopku trenutno več kot 300. Naročil jih je zavod za blagovne rezerve, njihova dobava pa je predvidena do konca meseca.

Ukrep za zdravstveno zavarovanje

Vlada je danes zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja ukrepov za obvladovanje posledic epidemije novega koronavirusa sprejela odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Odlok med drugim določa, da upravičenost zadržanosti z dela tudi po 30 dneh ugotavlja osebni zdravnik, in ne posebna komisija ZZZS-ja.

Odlok predlaga tudi ukrep na področju podaljšanja zdraviliškega zdravljenja. To lahko določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali pooblasti zdravilišče, da zdravnik zdravilišča podaljša zdraviliško zdravljenje na skupno največ 21 dni. Ukrepa bosta, ko so pojasnili na vladi, zavarovanim osebam olajšala uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, izvajalcem in službi ZZZS-ja pa delo pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ukrepa sta začasne narave in bosta veljala zgolj v času epidemije.

Kdaj bo vrh epidemije?

Vrh epidemije je po njegovih besedah tako rekoč nemogoče napovedati. Odvisen je od spoštovanja ukrepov na vseh področjih, znotraj zdravstvenega sistema in med populacijo. Dejstvo je, da bo število obolelih v prihodnjih dneh naraščalo, od nas pa je odvisno, ali bo to naraščalo zmerno, polagoma ali naenkrat. Tu se lahko pojavijo težave, da bo težko zagotavljati ustrezno zdravljenje. Napoved vrha epidemije pa tudi v drugih državah ni bila mogoča.

Domovi za starejše občane so za ministrstvo prioriteta. Z ministrom za delo skušata položaj reševati. Eden izmed ukrepov je bil, da smo v Šmarju pri Jelšah določili koordinatorja na primarni ravni, ki lahko razporeja zdravstvene delavce od zdravnikov do zdravstvenih tehnikov in jih preusmerja na pomoč v domove, ki so kadrovsko pomanjkljive. Koordinator je v navezi z bolnišnico, v tem primeru z Bolnišnico Celje, kjer so nato v sodelovanju z njimi, zavodom za zdravstveno varstvo in s primarno ravnijo skušali razmere umiriti.

"Navodila glede okuženih in neokuženih so bila že zdavnaj pripravljena, res pa je, da so razere v domovih za starejše zelo različne. Absolutno je smiselno ločevati okužene od neokuženih in tudi osebje, ki skrbi za ene in druge. Osnovni ukrepi so sprejeti, težava pa je, kot že rečeno, zagotavljanje opreme, zato jo skušamo interventno preusmerjati. Dnevno zbiramo podatke o številu oskrbovancev in o razpoložljivem kadru, ki je v domovih, in o številu okuženih, da bi opremo zagotovili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Domovi z okužbami imajo prioriteto," je še dodal minister.

Uvoz eksperimentalnih zdravil?

Za prihodnji mesec pa Slovenija razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, potekajo tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da so države tudi na tem področju začele omejevati izvoz. Prek diplomatsko-konzularnega predstavništva so se obrnili tudi na Japonsko za eno od zdravil, predvideno za zdravljenje covida-19.

"Eksperimentalnih študij je kar nekaj, znanstvenih dokazov pa ni dovolj, da bi šli v hiter uvoz kakšnega od drugih zdravil," je še opozoril Gantar.

Skrb vzbujajoče razmere v domu za ostarele

Okužbo širimo že z navadnim govorom

Med dokazi je, da že z navadnim govorom okužbo širimo, je povedal Gantar v izjavi za javnost. Zato je vsaka zaščita, tudi v medsebojni komunikaciji, smiselna, tudi če to niso kirurške ali posebne maske. Mi bomo v trenutku, ko bo opreme dovolj, širili to tudi na druga področja socialnih zavodov.

Usmerili smo se tudi na Japonsko za eno izmed zdravil, ki je predvideno za zdravljenje covida-19, trenutno pa večina držav uporablja zdravila, ki so v svetovnih smernicah in jih imamo tudi na razpolago v zadostni količini. Govorim o klorikinu in kaletri. Idej in eksperimentalnih študij je kar nekaj, znanstvenih dokazov o večji učinkovitosti pa za zdaj ni dovolj, da bi šli v nenaden ali hiter uvoz, ki se omenja, je sklenil minister.

Prve okužbe v domovih za ostarele Preddvor in Ljubljana Vič

Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO
Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da so na ministrstvu dnevno v stikih z domovi za starejše, varstvenimi centri, tistimi, ki izvajajo pomoč na domu. Pomagajo, kolikor le morejo, odgovarjajo na predloge in dajejo navodila, da se lahko organizirajo. Razmere so najbolj kritične v domovih za starejše v Metliki in v Šmarju pri Jelšah, prve okužene pa so potrdili v Preddvoru (enota Naklo) in v domu za starejše Ljubljana Vič.

Brise so – kot napovedano – začeli jemati kar v domovih za starejše, kar dobro deluje, je ocenil.

Ob tem je Cigler Kralj še pojasnil, da so z Golnika odpustili tri stanovalce spet v dom starejših v Metliki, saj se počutijo bolje in nimajo več znakov. V Domu starejših bodo v izolaciji. Nasploh je pohvalil sodelovanje posameznih domov za starejše z lokalnimi štabi civilne zaščite in Slovensko filantropijo, ki bo s prostovoljci organizirano pomagala starejšim.

Država bo krila vse prispevke čakajočim na delo in celotno 80-odstotno nadomestilo neto plače, je še dodatno pojasnil včerajšnje odločitve vlade.

Potrjena okužba v domu starejših Preddvor

Kot je potrdil direktor Doma starejših občanov Preddvor Matej Križanič, je bila ena okužba potrjena pri njihovem stanovalcu, v torek pa tudi pri eni izmed uslužbenk doma, ki je že pred tem v skladu z vsemi ukrepi ostala doma.

Omenjenega stanovalca so takoj, ko se mu je mu povišala temperatura, izolirali v posebno sobo in oblikovali stalne time, ki skrbijo zanj. Hkrati so en del nadstropja sprostili, da bi, če bi se okužba širila, imeli pripravljen prostor za izolacijo večjega števila stanovalcev. Z občino in civilno zaščito pa so se dogovorili tudi, da danes izvedejo dezinfekcijo doma.

Največjo težavo v tem trenutku jim predstavlja to, da nimajo ustrezne zaščitne varovalne opreme za zaposlene, ki bodo prihajali v stik s temi stanovalci. Zato so v intenzivnih stikih z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter civilno zaščito glede zagotovitve zaščitne opreme.

"Skrb vzbujajoče razmere" v domu za ostarele v Šmarju pri Jelšah

Dom za ostarele v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija
Dom za ostarele v Šmarju pri Jelšah. Foto: Televizija Slovenija

V domu za ostarele Šmarje pri Jelšah so razmere vse bolj skrb vzbujajoče, poroča TV Slovenija. Število okuženih še naprej narašča, danes je umrla še druga oseba zaradi okužbe z novim koronavirusom. Po zadnjih informacijah je okuženih 26 stanovalcev, torej dva več kot v torek. V domu so razočarani nad podporo uradnih institucij, pravijo, da so informacije in navodila iz Ljubljane nejasna, nepopolna, bolj ali manj so prepuščeni sami sebi, tako glede ukrepov kot opreme, poroča novinar Marko Štor.

Med drugim ne vedo, ali naj okužene oskrbovance ločijo znotraj samega doma (kar počnejo že od začetka) ali jih pošljejo na drugo lokacijo.

Minister Gantar je poudaril, da so navodila že zdavnaj pripravili in poslali, je pa res, da so razmere po domovih različne. Z domom v Šmarju pri Jelšah so opravili sestanek in zadeve urejajo.

Če strogega ločevanja obolelih od zdravih ne bo, se bodo okužbe po projekcijah stroke v domovih za ostarele drastično zviševale.

Domovi za ostarele prosijo za pomoč prostovoljcev

Že pred širjenjem virusa so domovi za ostarele poročali o pomanjkanju kadra. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je poudarila, da natančne ocene o pomanjkanju danes še ni, vsekakor so se povečale in se bodo v prihodnjih dneh, tednih še bolj. "Spreminjale se bodo verjetno iz ure v uro." Pozvali so dodatne izvajalce zdravstvene nege k pomoči na posameznih domovih in regijah. Ne le njih, na pomoč prosijo tudi druge prostovoljce zunaj stroke. "V tem trenutku lahko postane prostovoljec vsak, ki je zdrav. Tudi tisti, ki nimajo ustrezne izobrazbe zdravstvene smeri."

Sanitarije za brezdomce v Ljubljani
V Ljubljani je občina za preprečitev širjenja okužb zaprla javna stranišča in pitnike. Društvu Kralji ulice so ponudili v uporabo javne sanitarije pod Zmajskim mostom, pod pogojem, da sami skrbijo za njihovo čistočo. V društvu so odgovorili, da bodo sanitarije s prho in pralnico med 15. in 17. uro uporabljali na Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. MOL bo zato temu društvu zagotovil zaščitno opremo, razkužila in druga čistila ter milo in toaletni papir.

Brezdomcem je na voljo tudi zavetišče na Poljanski cesti, ki ga upravlja CSD Ljubljana, in zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog, ki ga izvaja Društvo Šent, še sporočajo z ljubljanske občine.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.