Za boljše omejevanje korupcije ni dovolj leto, temveč ustrezne spremembe zahtevajo desetletje, pravi Mazej Kukovičeva. Foto: www.eu2008.si
Za boljše omejevanje korupcije ni dovolj leto, temveč ustrezne spremembe zahtevajo desetletje, pravi Mazej Kukovičeva. Foto: www.eu2008.si
Tomaž Gantar
Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da je opozarjal, da so tisti, ki so najbolj problematični glede korupcije v zdravstvu, v tej preiskavi nedotaknjeni in bo postopno treba priti do njih. Foto: BoBo

Korupcija se razvija tudi zato, ker dobavitelji in izvajalci znajo več kot pa predstavniki naročnikov.

Zofija Mazej Kukovič
Dorijan Marušič
Dorijan Marušič, ki je bil minister za zdravje od aprila 2010 do februarja 2012, pravi, da je ukrepal v vseh primerih, kjer je imel oprijemljive vsebine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Preiskave v UKC-ju Maribor
Preiskave koruptivnih poslov v zdravstvu so sprožile ugibanja, kdo nosi odgovornost. Foto: Saška Jazbec
Gantar o svojem odstopu tik pred preiskavami
Vodstva bolnišnic in ministri se otepajo krivde

Kriminalist NPU-ja Robert Slodej je tako v četrtkovem Dnevniku na TV Slovenija povedal, da preiskave glede korupcije v zdravstvu potekajo za obdobje od leta 2008 do danes ter da bodo ugotavljali odgovornost tako odgovornih oseb kot tudi njihovo neukrepanje glede korupcije.

Na vprašanje, kdo so odgovorni, ali predstojniki oddelkov, direktorji bolnišnic, ministri … pa je Slodej, ki je širši javnosti postal znan kot preiskovalec v zadevi Čista lopata, odgovoril, da vsi našteti.
Podobno je menil tudi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, ki je v Odmevih dejal, da je sindikat opozarjal na korupcijo in da ni bilo politične volje, da bi se začelo to razčiščevati. Odgovornost politike pa je v tem, da izbira direktorje bolnišnic, ti pa predstojnike oddelkov itd.

Od leta 2008 so se na mestu ministra za zdravje zamenjali štirje ministri, in sicer zdajšnja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, nekdanji direktor zdravstvene blagajne Borut Miklavčič, matematik in zdravnik internist kardiolog Dorijan Marušič in nedavno odstopljeni Tomaž Gantar.

Gantar: Sestal sem se s preiskovalci
Gantar pravi, da njegov odstop ni v povezavi s tokratnimi preiskavami, ki jih je sicer pričakoval. "Veliko sem delal proti korupciji v zdravstvu, tudi z gospodom Slodejem sem sodeloval. Verjetno je do tega prišlo včeraj. Sam sem se lotil predvsem investicij v zdravstvu, kjer je bilo evidentno, da gre v teh poslih za korupcijo. Na začetku mojega mandata smo naredili nadzor in razveljavljali razpise, ki so bili prirejeni ali odprti, da bi lahko v nedogled sklepali anekse, kot se je dogajalo v preteklosti," je za MMC povedal Gantar.

Ob tem opozarja, da so tisti, ki so najbolj problematični glede korupcije v zdravstvu, v tej preiskavi nedotaknjeni in bo postopno treba priti do njih.

"Treba je ločiti med sistemsko korupcijo pri javnih naročilih, kjer gre za velike vsote, in med dogovori z zdravniki, kjer je izjemno težko priti zadevi do dna. Menim, da gre pri tem, tako kot se je zdaj zgodilo, za vprašanje policije, ki razpolaga s posebnimi metodami za raziskavo tovrstnih koruptivnih dejanj. Glede sistemske korupcije pa ne vidim drugega kot to, da smo zahtevali dosledno izvajanje zakonov o javnih naročilih," dodaja Gantar.

Nekdanji minister za zdravje, ki ga je začasno nadomestil zunanji minister Karl Erjavec, pravi, da je zaradi dela na področju korupcije in predvsem pri investicijah imel nemalo težav pri svojem delu.

Med svojimi dosežki na tem področju navaja nadzor nad celotno gradnjo onkološkega inštituta in predajo celotne dokumentacije KPK-ju. Razkril je tudi zgodbe glede urgentnega centra Maribor, za katerega naj bi zdaj cena padla z 18,7 milijona evrov na 13 milijonov evrov.

"Na podlagi pogovorov s KPK-jem in tudi Računskim sodiščem smo pripravili pravilnik za vodenje investicij v zdravstvu, kjer je udeleženo ministrstvo za zdravje. Na podlagi tega pravilnika je bil odpuščen uslužbenec, ki se je ukvarjal z investicijami, dva pa sta dobila opomine," še pravi Gantar, ki kot pravi vzrok svojega odstopa navaja dejstvo, da gre v zdravstvu v resnici na slabše in da mu ni uspelo koalicije zaradi različnih pogledov prepričati o rešitvah, ki jih je predlagal.

"Zato nisem želel prevzemati odgovornosti, če vem, kaj je potrebno in tega ne morem izpeljati," razlaga Gantar.

Marušič: Nisem imel tako jasnih podatkov
Dorijan Marušič, ki je bil minister za zdravje od aprila 2010 do februarja 2012, pravi, da je sam mesto ministra zasedel sredi mandata (Pahorjeve vlade, o. p.) in podedoval vse že nastavljene infrastrukturne projekte.

"Sicer sem ukrepal v vseh primerih, kjer sem imel oprijemljive vsebine. Žal so bile navedbe pogosto zelo splošne. Formalno in neformalno sem se nekajkrat sestal s člani KPK-ja. Tako sem jim recimo predal celotno dokumentacijo Onkološkega inštituta," nam je sporočil Marušič.

"Čeprav je od mandata potekel tako kratek čas, niti približno nisem imel na razpolago tako jasnih podatkov o nečednostih, kot so danes na razpolago," še dodaja Marušič.

"Izvajalci znajo več kot naročniki"
Korupcija v zdravstvu se po mnenju Zofije Mazej Kukovič razvija zato, ker dobavitelji in izvajalci navadno znajo več kot predstavniki naročnikov. Med okoliščine, ki omogočajo ta pojav, je uvrstila odsotnost celovite informacijske podpore, ki bi pregledno prikazala pretok in porabo denarja.

Za izboljšavo preglednosti so v času njenega ministrovanja uvedli izobraževanje za člane svetov zavodov, ki so za nadzor nad poslovanjem neposredno odgovorni. Izobraževanja za izboljšavo pregleda nad stroški in uvajanje informacijskih tehnologij so bili deležni direktorji zavodov.

Njeno ministrstvo je takrat pripravljalo projekt eZdravje, a ta še danes ni zaživel, je poudarila Zofija Mazej Kukovič.

"S pravnimi sredstvi smo dosegli razveljavitev večjih razpisov, v katerih ponudniki niso imeli enakih možnosti," je svoje dejavnosti za MMC pojasnjevala nekdanja ministrica. V času njenega ministrovanja so pridobili bančne garancije za odpravo napak v garancijskih rokih, kar se je zgodilo tudi za Onkološki inštitut.




Korupcija se razvija tudi zato, ker dobavitelji in izvajalci znajo več kot pa predstavniki naročnikov.

Zofija Mazej Kukovič
Gantar o svojem odstopu tik pred preiskavami
Vodstva bolnišnic in ministri se otepajo krivde