Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 5740 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 4962 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 130.700 ljudi, od tega 1309 v preteklih 24 urah, je še sporočili nacionalni štab civilne zaščite. Foto: EPA
Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 5740 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 4962 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 130.700 ljudi, od tega 1309 v preteklih 24 urah, je še sporočili nacionalni štab civilne zaščite. Foto: EPA

Hrvaško ministrstvo za šolstvo je organiziralo posebno svetovalno skupino, ki bo prihodnje šolsko leto odločala o epidemioloških ukrepih v šolah ob mogočem pojavu okužbe z novim koronavirusom. Kot je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard, je anketa med učenci zagrebške naravoslovne gimnazije o šoli na daljavo pokazala, da si večina učencev želi, da bi jeseni pouk potekal v učilnicah, vsaj kar se tiče naravoslovnih predmetov. Temu sledijo tudi priporočila hrvaškega zavoda za javno zdravje, ki za zdaj načrtuje, da bodo septembra vsi učenci pouk začeli v šolah.

Capak pravi, da bodo otroci odšli septembra v šolo, in dodaja, da ima Hrvaška za zdaj dobro epidemiološko sliko. Epidemiologi bodo sodelovali tudi v posebni svetovalni skupini hrvaškega ministrstva za šolstvo, ki se bo prvič sešla prihodnji teden, njen namen pa bo hitro odločanje o ukrepih v primeru, če se na primer v neki šoli ali razredu pojavi primer okužbe. V tem primeru bodo ti otroci morali v samoosamitev za 14 dni in bodo pouk spremljali na spletu, je pojasnil Capak. Trenutno so največja žarišča širitve okužbe na Hrvaškem velika družinska zborovanja in pa nočni klubi. Ker ocenjujejo, da je bolje svetovati kot pa prepovedovati, saj represija le izzove upor, po besedah Capka za zdaj ne razmišljajo o zaprtju nočnih klubov.

Poleg 24 novih primerov v Splitsko-dalmatinski županiji so v obalnih županijah v preteklih 24 urah zaznali šest novookuženih v Šibeniško-kninski županiji, štiri v Primorsko-goranski, po dva v Istrski in Liško-senjski ter enega v Zadrski županiji. Foto: EPA
Poleg 24 novih primerov v Splitsko-dalmatinski županiji so v obalnih županijah v preteklih 24 urah zaznali šest novookuženih v Šibeniško-kninski županiji, štiri v Primorsko-goranski, po dva v Istrski in Liško-senjski ter enega v Zadrski županiji. Foto: EPA

V preteklih 24 urah so na Hrvaškem ugotovili dvakrat več novih primerov okužb, kot so jih v dnevu pred tem, ko jih je bilo 45. Več kot dve tretjini novih primerov je bilo na območju Zagreba in Splitsko-dalmatinske županije, kjer so našteli 41 oziroma 24 novih primerov. Covid-19 je zadnji dan zahteval dve novi žrtvi. Nacionalni štab je še objavil, da imajo na Hrvaškem 618 aktivnih primerov okužbe. Na zdravljenju v bolnišnicah je 115 ljudi, med njimi jih je pet priključenih na medicinske ventilatorje.

Med 4. in 10. avgustom je bilo na Hrvaškem 354 novookuženih, med njimi največ v Splitsko-dalmatinski županiji (90), Zagrebu (75) in Vukovarsko-sremski županiji (66), je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Kot so poudarili, so novi primeri v preteklem več kot tednu dni povezani z nočnimi klubi na obali, kjer so se okužili domači in tuji turisti. Gre za mlajše ljudi, ki so med počitnicami obiskali enega ali več nočnih klubov v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir. Med novookuženimi so tudi starši in stari starši mladih, ki so bili na teh nočnih zabavah, so poudarili v Splitu. Pozvali so starše, naj opozorijo svoje otroke na ustrezno obnašanje med epidemijo, mlade pa na odgovornost.

Srbija potrdila 235 novih okužb

V zadnjih 24 urah so v Srbiji našteli 235 novih okužb, potem ko so opravili 8086 testov. V zadnjem dnevu je za posledicami covida-19 umrlo šest ljudi. V srbskih bolnišnicah 91 ljudi potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, kar je najmanj po 5. juliju. Skupno so sicer hospitalizirani 203 bolniki, v državi pa imajo 8799 aktivnih okužb.

Srbski krizni štab je medtem odločil, da bodo z začetkom novega šolskega leta v klopi sedli učenci prvih štirih razredov osnovne šole. Starejši učenci bodo prav tako prihajali v šole, a bodo kombinirali z učenjem na spletu. Epidemiolog Predrag Kon je pred prihajajočim začetkom pouka priporočil, da učenci maske nosijo ves čas. Obenem pa je starše prosil, naj ne pošiljajo otrok v šolo, če imajo temperaturo ali respiratorne težave.

Sarajevo ostaja žarišče v BiH-u

V Bosni in Hercegovini so 208 novih okužb, od tega 161 v Federaciji BiH-a. Tam je covid-19 zahteval najmanj deset življenj, od tega štiri v Sarajevu. Prestolnica BiH-a ostaja glavno žarišče novega koronavirusa v državi, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 66 okužb. V BiH-u je sicer trenutno nekoliko več kot tisoč aktivnih primerov.

Severna Makedonija je ugotovila še 141 okužb, umrl je en človek, obenem je ozdravelo 161 ljudi. Žarišče ostaja Skopje, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 39 novih primerov. Tam imajo tudi okoli tretjino vseh aktivnih okužb, teh je skupno 3306.

139 novih okužb v Avstriji

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 139 novih okužb, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Največ, 71 novih okužb, so ugotovili na Dunaju. Po številu novih okužb sledijo Zgornja Avstrija s 23 in Spodnja Avstrija ter Tirolska s po 13 novimi primeri. Nove okužbe so našteli tudi v avstrijskih deželah, ki mejita na Slovenijo, in sicer na avstrijskem Koroškem sedem in na avstrijskem Štajerskem šest.

V avstrijskih bolnišnicah se za covidom-19 trenutno zdravi 119 ljudi, med njimi jih 25 potrebuje intenzivno nego. Skupno so do zdaj v Avstriji potrdili več kot 22.200 okužb, od tega je več kot 20.100 bolnikov že ozdravelo. Covid-19 je zahteval 723 življenj.