Proti virusu nipah ni cepiva, zdravniki pa lahko le lajšajo simptome. Foto: Reuters
Proti virusu nipah ni cepiva, zdravniki pa lahko le lajšajo simptome. Foto: Reuters

To naj bi bila različica virusa, ki so jo sprva odkrili v Bangladešu. Kot poroča Deutsche Welle, se lahko ljudje in živali medsebojno okužijo s kapljicami ali stikom z okuženimi površinami. Mogoč je tudi prenos virusa s človeka na človeka.

Okužba povzroči vnetje možganov in vodi v milejšo ali hujšo bolezen, lahko pa povzroči tudi smrt. Različica, odkrita v Bangladešu, je imela zelo visoko stopnjo smrtnosti. Umrla je tretjina bolnikov. Različica v Kerali velja za manj nalezljivo.

Oblasti so zaprle tisoče uradov in šol, okoli devetih vasi so vzpostavili tamponska območja, da bi preprečili širjenja virusa.

Umrla sta dva človeka, v državi pa je potrjenih pet okužb. To je tretji izbruh virusa nipah v Kerali v zadnjih petih letih.

Virus nipah običajno odkrijejo v vrsti sadjejedih netopirjev, znanih kot leteče lisice. Znanstveniki še niso dokončno ugotovili, kako se virus prenaša s teh netopirjev na prašiče, govedo ali celo ljudi. Po nekaterih podatkih se lahko ljudje in živali okužijo po stiku s kontaminirano slino in urinom teh netopirjev.

Izbruh v Kerali se je leta 2018 verjetno zgodil zaradi kontaminacije vira pitne vode. Pozneje so v vodnjaku okužene družine našli mrtve netopirje iz vrste leteče lisice.

Za virus nipah ni cepiva, zdravniki lahko le lajšajo simptome. Od izbruha bolezni leta 1998 je za posledicami okužbe z virusom umrlo že več kot 260 ljudi v Maleziji, Bangladešu in Indiji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ta virus uvrstila na seznam osmih prednostnih bolezni, ki lahko sprožijo epidemijo. Na seznamu sta tudi ebola in zika.

Simptomi okužbe z virusom so podobni simptomom gripe, bolezen pa lahko vodi v vnetje možganov in komo. Bolezen, ki jo povzroča virus, je smrtonosna v 70 odstotkih primerov.