Tamifluja ne bo prejel vsak oboleli, pač pa le tisti s hujšo obliko bolezni in bolniki z večjim tveganjem za zaplete, Foto: EPA
Tamifluja ne bo prejel vsak oboleli, pač pa le tisti s hujšo obliko bolezni in bolniki z večjim tveganjem za zaplete, Foto: EPA
Nova gripa, nova pravila

Vse, ki bodo imeli znake nove gripe, bodo zdravstveni delavci obravnavali kot obolele z novo gripo, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen. Stroški za preverjanje vsakega bolnika bi bili namreč previsoki, saj vsako testiranje stane 200 evrov. Vsi bolniki ne bodo prejeli tamifluja, zdravniki ga bodo predpisali le tistim, za katere bodo presodili, da zdravilo potrebujejo.

S protivirusnimi zdravili bodo tako zdravili predvsem bolnike z večjim tveganjem za zapleten postopek bolezni in bolnike s kritično klinično sliko. Če bo bolezen pri posamezniku potekala brez zapletov, se zdravnik ne bo odločil za predpis zdravila.

Na ministrstvu ne verjamejo, da se bo virus gripe v tej sezoni spremenil
Prav tako ni več predvidena preventivna terapija za bližnje obolelih za novo gripo in tiste, ki so bili z njimi v stiku. Treba pa je omejiti širjenje bolezni v posameznem gospodinjstvu tako, da bolnika neguje le en človek oziroma čim manj ljudi in da je bolnik v posebnem prostoru. Pri tem ne smemo pozabiti na redno prezračevanje in higieno, je spremenjene ukrepe za obravnavo bolnikov s sumom gripe predstavil Eržen. Gre za prehod iz faze upočasnjevanja širjenja gripe v fazo blaženja posledic gripe.

Na ministrstvu verjamejo, da se v letošnji sezoni virus ne bo spremenil in bo bolezen tako kot doslej potekala v blažji obliki. Na sestanku z direktorji bolnišnic je direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstu za zdravje Janez Remškar pregledal načrte bolnišnic za primer, če bi se pojavila epidemija nove gripe. V načrtih je namreč predvidena možnost, da bi zbolelo od 25 do 30 odstotkov ljudi. Vsaka bolnišnica bo za bolnike poskrbela v okviru sedanjih zmogljivosti. V Sloveniji je bilo za zdaj odkritih 217 primerov nove gripe. Po novem se posameznih primerov ne šteje več, podatke objavljajo enkrat na teden.

Nova gripa, nova pravila