Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ob prepovedi obiskov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so določili izjeme na področju porodništva, na pediatrični kliniki in za vse hudo zbolele bolnike, za katere ni mogoče predvideti poteka zdravljenja. Obisk je omejen na eno zdravo osebo za 15 minut, je v izjavi za medije pojasnil generalni direktor zavoda Janez Poklukar.

Sorodna novica Domovi za starejše za zdaj ostajajo odprti. A ne hodite na obisk, če se slabo počutite!

Iz ljubljanskega UKC-ja so sporočili še, da se bo treba o obisku dogovoriti z lečečim zdravnikom. Na otroških oddelkih pa je pri otroku lahko prisoten eden izmed staršev, ki pa mora biti zdrav. Obiskovalce pozivajo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Po navedbah predstojnice klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjane Lejko Zupanc sicer to, da bi se bolnišnica zapirala in da bi se ustavljala elektiva, kot je bilo v času epidemije, zdaj ni več sprejemljivo. "Nekaj malega se že še da ustaviti, v glavnem moramo pa delo organizirati tako, da bo teklo nemoteno naprej," je dejala.

Dva sistema obravnave

Po Poklukarjevih navedbah hospitalizacije bolnikov s covidom-19 še zmorejo obvladovati, ker te zamujajo za pet do 13 dni in ker so na srečo zdaj zboleli mlajši. Poklukar državljane poziva, da so ob upoštevanju vseh higienskih navodil še posebej striktni pri starejših. Ob tem je pojasnil tudi načrt, po katerem se bodo druge bolnišnice za bolnike s covidom-19 aktivirale, ko bo na infekcijski kliniki sprejeli 14 bolnikov, kar je 70 odstotkov prvih kapacitet, ki jih imajo v Ljubljani namenjene za bolnike s covidom-19. Prvi bo nato na vrsti UKC Maribor.

Kot je pojasnil Poklukar, v UKC-ju ta trenutek vzpostavljajo dva sistema - sistem obravnave bolnikov brez koronavirusne bolezni in sistem obravnave bolnikov z njo. To terja velike infrastrukturne in kadrovske resurse, tako da so na meji zmogljivosti. V UKC Ljubljana so sicer pojasnili, da imajo na voljo 153 ventilatorjev, ki so primerni za odrasle bolnike s covidom-19.

Bolnišnice prepovedujejo obiske

Podoben ukrep tudi v Celju, Trbovljah, Slovenj Gradcu in Izoli

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je prav tako zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom do preklica prepovedala obiske v bolnišnici. Za bolne otroke in umirajoče bolnike so obiski mogoči v dogovoru z osebjem na oddelku, enako velja tudi za navzočnost partnerja pri porodu.

Tudi Splošna bolnišnica Izola je zaradi poslabšane epidemiološke situacije do preklica prepovedala obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Spremljevalci bolnikov naj bodo prisotni v bolnišnici le v nujnih primerih oziroma iz resnih razlogov.

V Splošni bolnišnici Celje bodo od sobote dovoljeni le obiski pacientov, ki so kritično bolni, porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka, in otrok, ki jih lahko obišče le eden od staršev ali skrbnikov.

Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

V Trbovljah okužena ena od zaposlenih

V Splošni bolnišnici Trbovlje so zaradi okužbe ene od zaposlenih prepovedani obiski, prav tako do nadaljnjega ni mogoče spremstvo očeta pri porodu. V trboveljski bolnišnici so v skladu z navodili epidemiologa že izvedli vse ukrepe, da bi preprečili morebitno nadaljnje širjenje okužb. Testirali so tudi vse bolnike in sodelavce, ki so bili v stiku z okuženo, je poročal Radio Slovenija.

Sorodna novica NIJZ objavil navodila za organizatorje javnih prireditev do 500 ljudi

Večina okužb med mlajšo populacijo

Po podatkih sledilnika covid-19 so bile tri nove okužbe v Ljubljani, dve v Dravogradu ter po ena v Kopru, Moravčah, Ajdovščini, Cerknici, Črenšovcih, Domžalah, Hočah – Slivnici, Krškem, Staršah, Trbovljah in na Ptuju.

Večina okužb je bila med mlajšo populacijo, pet v starostni skupini med 15 in 24 let ter šest v starostni skupini med 25 in 34 let. Med starejšimi nad 64 let ni bilo nobene nove okužbe.

V slovenskih bolnišnicah so zaradi covida-19 sprejeli enega novega bolnika, skupaj jih je deset, nihče pa ne potrebuje intenzivnega zdravljenja.

Skupno je bilo v Sloveniji potrjenih 1649 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Na Koroškem merjenje temperature in zdesetkane javne prireditve

V občini Ravne na Koroškem so od sobote potrdili deset primerov okužb z novim koronavirusom. Vsi omenjeni primeri okužb so povezani, prvotna pa izvira iz tujine. Noben oboleli ni zaposlen v podjetjih v ravenski občini, tako da so vse govorice na to temo neresnične, je danes prek Facebook občanom sporočil župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

V občini ta konec tedna uvajajo nove ukrepe na mestnem kopališču, kjer bodo obiskovalcem merili temperaturo, prav tako bo število kopalcev omejeno.

Dodatne omejitve uvajajo tudi v občini Dravograd, kjer imajo trenutno šest aktivnih okužb. Kot je danes prek Facebooka sporočil dravograjski podžupan Anton Preksavec, so se odločili, da občinska uprava ne bo izdajala dovoljenj za javne prireditve, kjer bi število udeležencev preseglo 50 ljudi. Prav tako ne bodo odobrili vlog za podaljšanje delovnega časa lokalov, število ljudi na pogrebih pa omejujejo na največ 50.

V Mariboru okužen še en zdravstveni delavec

V mariborskem zdravstvenem domu v drugem krogu testiranj v četrtek potrdili okužbo še pri enem zdravstvenem delavcu. Zdaj je okuženih že osem zaposlenih iz enote nujne medicinske pomoči. Zaradi tega so takoj testirali še 20 zaposlenih, pri vseh pa so bili rezultati testov negativni. Drugi krog testiranj nadaljujejo tudi v mariborskem kliničnem centru.

Med obolelimi več moških

Kot je na novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager, je bilo do 2. julija opravljenih več kot 105.000 testov, potrjenih primerov je bilo 1649. Aktivnih primerov je 136. Pri zdravstvenih delavcih in v domovih za starejše občane ostaja enaka številka obolelih. Krivulja dnevnih primerov rahlo raste. V zadnjih 14 dneh imamo bistveno več mlajših obolelih: največ novih okužb je v starostni skupini 25-40 let. (V prvem obdobju je bila najbolj na udaru skupina starostnikov, tokrat pa gre za skupino med 15 in 44 leti.)

Čakš Jager je dejala, da je epidemiološka služba krepko obremenjena. Foto: Zajem zaslona
Čakš Jager je dejala, da je epidemiološka služba krepko obremenjena. Foto: Zajem zaslona

"Če je bilo v prejšnjem obdobju med obolelih več žensk, je zdaj bistveno več moških. V Sloveniji trenutno sledimo več kot 11 aktivnim clustrom (skupkom), od koder še vedno prihajajo pozitivne osebe. Večinoma so vzniknili z vnosom iz tujine in se bodo še širili. Opažamo tudi skupke v gostinskih lokalih in večjih trgovskih centrih. Opozarjamo na distanco, nošenje maske in higiene rok.

Sorodna novica Račun iz gostilne ali parkirni listek kot dokazili, da ste bili na Hrvaškem

V juniju je največ primerov prišlo iz BiH-a, s Kosova, iz Hrvaške, Srbije, Kazahstana, Rusije, Črne Gore, Švedske in ZDA. 59 junijskih okužb je bilo vnesenih, v 22 primerih je šlo za lokalne okužbe. Pri osmih ne poznamo vira okužbe," je epidemiološko sliko predstavila Čakš Jagrova.

"Precej burno" dogajanje na Hrvaškem

Dotaknila se je tudi epidemiološkega stanja na Hrvaškem, ki ga je opisala kot "precej burno". Spopadajo se z obsežnima izbruhoma na območju Zagreba in Slavonije. Po ocenah hrvaških epidemiologov so vzrok za velik del izbruhov druženja, kot so poroke in druge zabave, na katerih ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov.

Na izbiro vzdrževalca opreme je s klicem na UKC Ljubljana poskušal vplivati
Na izbiro vzdrževalca opreme je s klicem na UKC Ljubljana poskušal vplivati "nekdanji visoki funkcionar". Foto: BoBo