Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović se čudi, da cepivo ostaja, saj pri starostni skupini nad 60. letom tveganj načeloma ni. Foto: Reuters
Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović se čudi, da cepivo ostaja, saj pri starostni skupini nad 60. letom tveganj načeloma ni. Foto: Reuters
Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Odločitev svetovalne skupine za cepljenje, da se s cepivom AstraZenece proti covidu-19 lahko cepijo vsi starejši od 18 let, trenutno ne vpliva na potek oziroma strategijo cepljenja, saj so trenutno na prednostni listi še vedno starejši od 60 let. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović se medtem čudi, da cepivo ostaja, saj pri tej starostni skupini tveganj načeloma ni.

V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje namreč množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru jih je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tisti, ki zavrnejo cepljenje, se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja uvrstijo na rep cepilnega seznama.

V ponedeljek so bile po poročanju TV Slovenija razmere že boljše – v Mariboru je na cepljenje prišlo 95 odstotkov vseh naročenih.

Cepiva ni mogoče izbirati

V skladu z nacionalno strategijo cepivo AstraZenece v Sloveniji trenutno uporabljajo pri starejših od 60 let. Vindišar je poudaril, da ne morejo nikogar prisiliti v cepljenje s cepivom, ki ga ne želi, a da nismo v položaju, kjer bi bilo mogoče izbirati vrsto cepiva. "Vsi moramo narediti vse, da dosežemo čim večjo precepljenost prebivalcev. Vsa cepiva, ki jih je potrdila Evropska agencija za zdravila, so varna in učinkovita," je poudaril.

Na ministrstvu za zdravje cepilne centre pozivajo, naj se potrudijo, da se proti covidu-19 precepi čim več ljudi, ki so po trenutni strategiji v prednostni skupini, torej starejših od 60 let.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Foto: BoBo
Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Foto: BoBo

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović ob tem dodaja, da bi bilo smiselno tudi, da bi se s svojimi opredeljenimi pacienti pogovorili tudi osebni zdravniki, saj jim pacienti zaupajo in bodo tako dobili prave informacije in se jih bo več dokončno odločilo za cepljenje. Dodala je še, da je nenavadno, da cepivo "ostaja v času, ko je namenjeno za starostno skupino, pri kateri res ni tveganja za hude neželene dogodke in pri kateri je nevarnost bolezni covid-19 zelo velika".

"To je starostna skupina, v kateri je nevarnost cepiva minimalna v primerjavi z nevarnostjo bolezni. V zadnjem tednu ali desetih dneh so bili pravzaprav vsi umrli za covidom-19, torej približno 10 ljudi, razen posamezne izjeme, starejši od 60 let."

Cepivo AstraZenece za vse starostne skupine

Ponedeljkov sklep svetovalne skupine sicer pomeni, da se cepivo AstraZenece lahko uporablja pri vseh starostnih skupinah, tako kot je odobreno pri Evropski agenciji za zdravila, se pravi nad 18 leti in po prioritetah, ki so bile že sprejete v slovenski strategiji cepljenja, kar bo upoštevano pri nadaljnjem cepljenju, ko bodo na vrsti torej mlajši od 60 let.

Obenem to pomeni, da bodo tisti mlajši, ki so dobili prvi odmerek cepiva AstraZenece, torej šolniki, dobili tudi drugi odmerek tega cepiva. "Ostajamo pri tem, kar je že določeno, torej cepljenje tudi z drugim odmerkom z istim cepivom," je dejala Beović.

V izjavi za medije je Bojana Beović povedala tudi, da so bili po njenih informacijah cepljeni že vsi starejši od 60 let, ki so za cepljenje izrazili željo, zato ni več razloga, da bi se omejevali na ljudi, starejše od 60 let, ampak se lahko postopoma premaknejo po prioritetni listi.

AstraZeneca za vse starejše od 18 let
Na poti v Slovenijo Johnson & Johnson
V petek se začne samotestiranje učencev in dijakov
Franc Vindišar je predstavil podrobnosti o samotestiranju na šolah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Franc Vindišar je predstavil podrobnosti o samotestiranju na šolah. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Brezplačno samotestiranje za učence in dijake

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na dopoldanski vladni novinarski konferenci razgrnil nekaj podrobnosti projekta brezplačnega samotestiranja za učence višjih razredov in dijakov. "Študije dokazujejo, da redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb kar za 50 odstotkov," je navedel in dodal, da bodo s tem učenci in dijaki opolnomočeni, saj bodo vključeni v ugotavljanje okužb.

Testiranje se bo izvajalo enkrat tedensko, najprej na srednjih šolah, v zadnjih treh razredih osnovnih šol pa po prvomajskih počitnicah. Pri mladoletnih učencih bo treba pridobiti soglasje staršev.

181 ponovnih okužb

V elektronski podatkovni zbirki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo do 5. aprila zavedenih 181 oseb, ki jim je bila v razmaku 90 dni s PCR ali hitrimi testi potrjena ponovna okužba. A slednje še ne pomeni, da je do nove okužbe tudi dejansko prišlo. Lahko je šlo za zgolj podaljšano okužbo, so za STA navedli na NIJZ.

Ponovnih okužb z novim koronavirusom je bilo pri nas do zdaj 181

Testiranje je hitro in preprosto

Najprej bodo od petka, 16. aprila, začeli samotestiranje dijakov. Ker se ti šolajo po modelu C, kar pomeni, da so ponekod en teden fizično v šoli in drugi teden nadaljujejo šolanje na daljavo, bodo torej v petek testiranje predstavili prvi polovici, takoj v ponedeljek ob začetku pouka pa še drugi polovici dijakov.

Da bi zagotovili verodostojnost, je strokovna komisija predlagala, da se testiranje izvaja v šolskih prostorih. Šole morajo zato zagotoviti dovolj velike prostore, kjer bo mogoče ohranjati razdaljo med dijaki na dveh metrih.

Učenci si morajo izpihati nos, skrbeti za higieno rok, za ustrezno medsebojno razdaljo in uporabo zaščitne maske. Sami si nesejo paličico v nosni del do globine od 2 do 2,5 centimetra in ni potreben bris nosno-žrelnega predela. Izvid je na voljo čez 15 minut.

Celoten proces mora potekati v mehurčkih, ki veljajo tudi sicer. Skrbeti je treba za ustrezno prezračenost prostorov. Pred uporabo testa je treba razkužiti površine.

Hitri test, ki ga bodo uporabljali v šolah. Foto: Zajem zaslona
Hitri test, ki ga bodo uporabljali v šolah. Foto: Zajem zaslona

Ponedeljki zato, da bo manj visokotveganih stikov

Kaj narediti v primeru pozitivnega rezultata testa? Dijaka oz. učenca bodo osamili v za to predvidenem prostoru. "Vodstvo šole vzpostavi stik s starši učenca oziroma dijaka, starši o pozitivnem presejalnem testu obvestijo osebnega zdravnika, ki učenca napoti na PCR-testiranje ali pa se starši za to testiranje dogovorijo na kontaktni točki regionalnega zdravstvenega doma. Učenci iz šole ne odidejo z javnim prevozom, za to poskrbijo starši," je protokol povzel državni sekretar. Če je nato PCR-test negativen, je to 'zlati standard' in učenec se lahko vrne k pouku.

Če pa se okužba potrdi tudi na PCR-testu, sošolcem prav tako ne bo treba v karanteno. Ravno zato so testiranja predvideli za ponedeljke, saj se po Vindišarjevih pojasnilih kot visokotvegani stiki štejejo stiki v roku 48 ur od pozitivnega izvida na PCR-testu. "Če dijake testiramo v ponedeljek ob začetku pouka in če konec tedna ni bilo visokotveganih stikov, potem lahko drugi nadaljujejo pouk, tudi če je sošolec pozitiven na PCR-testu. Torej, če je protokol spoštovan in ne bo prihajalo pred testiranjem do tesnih stikov, bodo drugi lahko nadaljevali šolanje. Seveda pa bo NIJZ izvedel vse predvidene postopke za iskanje stikov."

Gre za presejalne teste, če ima učenec znake okužbe, naj pokliče zdravnika

To je le presejalno testiranje, zato ne smemo imeti občutka lažne varnosti, še vedno je treba dosledno upoštevati zaščitne ukrepe, poudarja Vindišar. Prav tako je to testiranje namenjeno vsem, ki nimajo znakov okužbe dihal. Če se torej pri učencu pojavijo kakšni znaki okužbe, mora poklicati svojega zdravnika, ki ga bo napotil na PCR-test in v tem primeru ne sme v šolo, da ne bi prišlo do prenosa morebitne okužbe.

Gre za presejalno testiranje pri učencih, ki ne kažejo akutne okužbe dihal. Zato bi bilo ravnanje staršev in dijakov, ki bi zboleli ter se odločili, da se testirajo v šoli, napačno.

Franc Vindišar

Za samotestiranje bodo uporabljali verificirane hitre antigenske teste s 96-odstotno občutljivostjo in več kot 97-odstotno specifičnostjo. Vindišar je opozoril, da so lažni pozitivni in lažni negativni izvidi pričakovani.

Vsi ti podatki bodo vneseni v centralni register testov, da bodo imeli nadzor nad tem, koliko učencev so zajeli.

Uporabljajo jih tudi na pediatrični kliniki

"Čim večja količina virusa je v dihalih prisotna, tem večja je verjetnost, da bo hitri test pozitiven, kar na nek način tudi govori v prid temu, da ti testi dobro prepoznajo tiste osebe, ki so kužne in s tem nevarne za okolico.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn

Samotestiranju v šolah je dala pozitivno mnenje tudi državna komisija za medicinsko etiko, ki je poudarila preprostost, neagresivnost in učinkovitost takšnega testiranja. Z udeležbo pri testiranju pa lahko tudi mladi aktivno pripomorejo k zmanjševanju epidemije covida-19. S tem se strinja tudi strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn, saj ta način testiranja na pediatriji uporabljajo že do novembra.

V slabih petih mesecih so opravili teste pri nekaj več kot 5.200 otrocih in spremljevalcih, odkrili so 43 pozitivnih, torej manj kot odstotek. "Izkušnje s hitrimi testi so dobre, kažejo, da hitri test dobro prepozna tiste osebe, ki so kužne in s tem nevarne za okolico. Pediatrična klinika je z njihovo redno uporabo postala varna bolnišnica," je povzel.

Hkrati je poudaril, da je ta test bistveno manj neprijeten od klasičnega PCR-testa. "Test je varen, primeren in ga tudi šestletni otrok pravilno izvede ob nadzoru odrasle osebe. Primerljiv je z vrtanjem po nosu, kar naši otroci počnejo vsak dan."

Klicna številka o samotestiranju

Ob začetku samotestiranja bodo odprli klicno svetovalno telefonsko številko (01 478 68 48), na katero se bodo lahko obrnili starši, dijaki in učitelji in dobili potrebne informacije.
Odprta bo ob delovnikih med 8.30 in 15.30.

Za distribucijo testov po šolah bo poskrbela uprava za zaščito in reševanje. Po Vindišarjevih zagotovilih je hitrih testov za zdaj dovolj. Nabavili so jih 300.000, za zdaj so predvideni za uporabo pri 80.000 dijakih enkrat na teden. "V nadaljevanju bomo, če bodo rezultati spodbudni, to testiranje omogočali tudi za druge skupine," je še pojasnil Vindišar.

Okužbe zadnjih sedem dni:

Nedelja - 287
Sobota - 548
Petek - 1250
Četrtek - 1279
Sreda - 1527
Torek - 1189
Ponedeljek - 273

V ponedeljek znova nad 1000 odkritih okužb

V Sloveniji so v ponedeljek ob opravljenih 4588 PCR-testih potrdili 1049 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo tudi 43.736 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno 13.786 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid.

Po podatkih vlade se je v ponedeljek v bolnišnicah zdravilo 617 covidnih bolnikov, na intenzivni negi 146. Umrli so štirje bolniki s covidom-19.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

7-dnevno povprečje dnevnih okužb znaša 1014.

Prejšnji ponedeljek so potrdili 273 okužb, a je nižja številka posledica praznika (velikonočni ponedeljek), zato ni primerljiva z današnjo.

Ana Hočevar Grom. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Ana Hočevar Grom. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

14- in 7-dnevna pojavnost števila okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev ostajata visoki, je na vladni novinarski konferenci povedal direktor urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija. Na ravni države 14-dnevna pojavnost znaša 653, najvišja pa je v savinjski regiji, kjer znaša 840, in v primorsko-notranjski regiji, kjer znaša 767. Najnižja 14-dnevna pojavnost pa je še naprej v pomurski in posavski regiji, kjer znašata 496 in 470.

Hočevar Grom: Pandemija ustvarila tudi epidemijo informacij

Izsledki raziskave Panda kažejo, da je pandemija covida-19 ustvarila tudi infodemijo oz. epidemijo informacij, vključno z lažnimi ali zavajajočimi informacijami v digitalnem in fizičnem okolju, je na vladni novinarski konferenci ocenila Ana Hočevar Grom z NIJZ-ja.

Po 170 dneh konec policijske ure

V 9. valu raziskave Panda, ki je potekal od 26. do 29. marca na 1001 anketirancu, so snovalci osvetlili t. i. infodemijo. Kot je navedla Hočevar Grom, je trend nagnjenosti k teorijam zarote ves čas trajanja raziskave stabilen.

"Nagnjenost k teorijam zarote je relativno velika. Lahko vidite, da je največja pri osebah, ki imajo znake depresivne motnje, pri osebah s srednješolsko izobrazbo ali manj ter pri osebah, ki se do zdaj še niso cepile," je pojasnila strokovnjakinja. Po drugi strani je nagnjenost k teorijam zarote najmanjša pri osebah, ki so do zdaj prejele vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19.

Rezultati dosedanjih valov raziskave kažejo, da anketirani od vseh virov za pridobivanje informacij najpogosteje uporabljajo tradicionalne medije, in sicer tretjina vseh anketiranih. Tudi pri uporabi družbenih omrežij med posameznimi valovi raziskave ni večjih razlik in je trend relativno stabilen, medtem ko so pri vladi in vladnih institucijah kot virih informacij razlike večje. Rezultati zadnjega vala kažejo, da vladne vire za pridobivanje informacij o virusu uporablja vsak peti anketirani.

Kot virom informacij skoraj polovica anketirancev zaupa vladi in vladnim ustanovam, dobra tretjina tradicionalnim medijem, najmanj pa družbenim omrežjem.