Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nezaupanje in predvsem strah pred strdki sta ključna razloga, da ljudje odklonijo AstraZenecino cepivo, pravi direktor zdravstvenega doma.

Sorodna novica Štrukelj: Cepivo AstraZenece je tisočkrat varnejše kot običajne kontracepcijske tablete

Ob tem pa opozarja – izbira drugega cepiva ni mogoča: "Tisti, ki se tako odločijo, potem niso več v čakalni vrsti, če zavrnejo. Morajo se na novo prijaviti in potem čakajo na novo priložnost," pojasnjuje prvi mož ZD-ja Maribor Jernej Završnik.

Že jutri bodo prejeli še dodatnih 200 odmerkov AstraZenece, 180 jih imajo še v zalogi.

"Moramo povedati, da imamo v tej skupini, ki naj bi ji po strokovnih smernicah to cepivo pripadalo, ta trenutek samo še 270 ljudi. Računamo, da bi teh 270 ljudi tudi pocepili, in to jutri," pravi direktor. Tako bi že ta teden lahko cepili vse prijavljene, stare od 60 do 70 let.

"Res priporočam, da se zgrabi prva priložnost, ker imamo izkušnje, da so tisti, ki so cepljeni, še posebej z dvema odmerkoma, zavarovani oziroma je res potek bolezni blažji," dodaja sogovornik.

Na seznamu čakajočih je še 13.500 ljudi, večinoma mlajših. V zdravstvenem domu zato pričakujejo novo strategijo, kako naprej s cepljenjem, je za TV SLO poročala Saška Jazbec.

V Mariboru skoraj polovica vabljenih odklonila cepivo AstraZenece

Odpravljena starostna omejitev 60 let

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju, ki jo vodi Bojana Beović, pa odpravlja starostno omejitev 60 let za cepljenje s cepivom AstraZenece. S tem cepivom bodo tako od predvidoma prihodnjega tedna dalje znova cepili vse prebivalce ne glede na starostne skupine, je za TV SLO poročala Nina Mrzlikar.

Slovenija bo tako sledila stališču Evropske agencije za zdravila (EMA) – v nasprotju z nekaterimi drugimi evropskimi državami, ki pa uvajajo določene starostne omejitve pri uporabi cepiva omenjenega proizvajalca.

"Težko je zagovarjati, da je med cepivi razlika, če jih glavni regulatorni organ, ki deluje v Evropi, pravzaprav ni našel," je za Televizijo Slovenija pojasnil član skupine Alojz Ihan, ki dodaja, da se bo cepilo glede na starostne skupine, tako kot je v strategiji cepljenja.

Starostnih omejitev za AstraZeneco ne bo več