Vprašanja in odgovori o novem koronavirusu

Zvečer četrti in peti primer ...

TV Slovenija je ob 22. uri zvečer poročala, da sta bila potrjena še primera okužbe številka štiri in pet v Sloveniji. Ta dva primera "očitno nista povezana" s tremi, ki so jih odkrili v sredo in četrtek do večera.

Predstavnica NIJZ-ja je v Odmevih pojasnila, da gre za moškega in žensko, ki sta potovala po Italiji. Ob pojavu znakov bolezni sta "sledila protokolu", bris je pokazal okužbo, zdaj sta v oskrbi infekcijske klinike na UKC-ju Ljubljana in sta v stabilnem stanju.

Na ministrstvu so potekala usklajevanja z deležniki, šestimi bolnišnicami, dogovorili so se o nadaljnjih sistemskih rešitvah, dopolnitvah protokolov, potrebi po opremi, kadrih in podobno. Foto: BoBo
Na ministrstvu so potekala usklajevanja z deležniki, šestimi bolnišnicami, dogovorili so se o nadaljnjih sistemskih rešitvah, dopolnitvah protokolov, potrebi po opremi, kadrih in podobno. Foto: BoBo

... nato še šesti

Med oddajo smo izvedeli še za šesti primer okužbe. Okužen naj bi bil mlajši moški iz Štajerske, podrobnosti pa še niso znane. Stanje okuženih je dobro, vsi so v izolaciji v bolnišnici.

Pozno popoldne tretji primer

O tretjem primeru je javnost zvečer obvestila vlada. Sporočila je, da je bilo do 18. ure skupno testiranih 433 ljudi, okužba z novim koronavirusom pa je bila potrjena pri treh. Pristojni so po poročanju Slovenske tiskovne agencije potrdili, da je bil tudi tretji okuženi sopotnik, ki je z letalom iz Maroka v Benetke prišel v sredo, na potovanju po Maroku, kakor prva dva. Kot je povedal zvečer v Odmevih, je bil pet dni v sobi s prvookuženim, proti koncu potovanja pa se je odcepil od skupine, domov je prišel šele v sredo in ima znake lažjega prehladnega obolenja. Epidemiološka preiskava njegovih stikov še poteka.

Še pred novico o tretjem okuženem je ministrstvo za zdravje na popoldanski tiskovni konferenci podalo nekaj več pojasnil o prvih dveh okužbah in drugih ukrepih pristojnih institucij.

Prvi v stiku z najmanj 26 ljudmi

Prvi okuženi Ljubljančan, gre za okoli 60 let starega moškega, je bil v stiku z 19 sopotniki, od tega 16 Slovenci in tremi Hrvati, je na popoldanski tiskovni konferenci ministrstva za zdravje povedala direktorica Inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Šlo je za desetdnevno motoristično potovanje, zaradi poškodbe med potovanjem pa je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi.

Hrvate so o nastali situaciji obvestili, prav tako vse potnike, ki so bili z okuženim v tesnem stiku. Odvzeti so jim bili brisi.

Izid preiskave za eno visokorizično osebo, ki je bila v stiku s prvim bolnikom, je že znan: negativen.

Obravnavali so tudi sedem ljudi, ki so bili v stiku z bolnikom v Zdravstvenem domu Vič, in jih seznanili z ukrepi in navodili za samoopazovanje. Nadalje ves čas prihajajo klici oseb, ki so bile med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, kjer je bil tudi okuženi. Doslej so sprejeli 30 klicev. Osebe seznanjajo s stanjem in jim dajejo navodila za samoopazovanje, je bilo slišati na konferenci, ob poudarku, da je bila tam možnost okužbe nizka.

Državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Simono Repar Bornšek, je novinarka vprašala, ali je triaža v zdravstvenem domu zatajila in ali je bolnik sedel v čakalnici z drugimi ljudmi. "Bolnik je šel mimo triaže in je bil takoj ob prihodu oskrbljen z masko. Prišel je v stik z nekaterimi osebami, za vse je bilo korektno poskrbljeno."

Drugi okuženi z novim koronavirusom je bil v tesnem stiku s prvim bolnikom, bil je sopotnik na vožnji po Maroku. Ni pa zbolel, nima kliničnih znakov bolezni, ne kašlja, kiha, nima vročine, je pa kljub temu na obravnavi na infekcijski kliniki. NIJZ tudi za ta primer nadaljuje intenzivno epidemiološko preiskavo, torej iskanje ljudi, ki so bili v stiku z okuženim. Vsi, ki so jih doslej identificirali, so prejeli navodila.

Previdno pri javnih prireditvah

Sorodna novica Ministrstvo bi subvencioniralo polni delovni čas, če bo delavec na čakanju

Državna sekretarka Repar Bornškova je podala nekaj pojasnil o trenutnih dejavnostih. Na ministrstvu so potekala usklajevanja z deležniki, šestimi bolnišnicami, dogovorili so se o nadaljnjih sistemskih rešitvah, dopolnitvah protokolov, potrebi po opremi, kadrih in podobno. Sešli so se s koordinacijsko skupino za nalezljive bolezni. Dogovorili so se, da vsa priporočila, dana doslej, ostajajo nespremenjena.

Obravnavali so tudi odpovedi javnih prireditev, ki prinašajo večje tveganje za nalezljive bolezni. Organizatorje pozivajo, naj sledijo vsem doslej podanim navodilom, da se upoštevajo vsa higienska navodila, da se uporabijo vsa sredstva za preprečevanje širjenja okužbe. Ministrstvo nadalje poziva vse bolne, naj ne hodijo na javne prireditve, dogodke, prireditve. "Vsi ljudje, ki imajo vročino – kot bi to moralo biti vedno –, naj ostanejo doma," je povedala Repar Bornškova. Isto priporočilo velja za starejše.

Glede vstopa bolnikov v zdravstvene domove

Novinar je državno sekretarko vprašal, kaj bi se zgodilo, če se – tako kot v prvem primeru – okuženi spet pojavi v enem izmed zdravstvenih domov. Številni namreč izolacijske sobe nimajo, nekateri pa naj bi imeli neprimerno opremo. Repar Bornškova: "Ko govorimo o izolaciji

bolnika, moramo vedeti, kaj pravzaprav počnemo. Izolacije so različne za različne bolezni. Ko govorimo o koronavirusni bolezni, covid-19, gre za kapljični prenos. Izolacija pomeni že meter in pol. Se pravi, ločiti moramo stvar pregleda in jemanja brisa bolnika, ki je rizičen stik in mora potekati v zaščitni obleki v posebej za to opremljenem prostoru, ki ga je treba prezračiti in tako naprej. To so definirane vstopne točke, to je 16 točk. Seveda se bo zgodilo, da bo bolnik prišel h kateremu koli zdravniku, tudi na kak klinični oddelek, in se bo ugotovilo, da je potencialno lahko okužen in da ga je treba testirati. Tak bolnik bo napoten naprej. Vsak zdravnik tega ne bo počel. Za tisti prvi stik je dovolj, da se pacienta da na varno razdaljo, se ga opremi z masko, zaščito, da ne kašlja v druge ... to je dovolj in to se da v vsaki ambulanti narediti. Potem se ga transportira skladno z njegovim stanjem v centre. Ti protokoli so urejeni," je poudarila. Drugače bi bilo pri aerosolih boleznih, kot so ošpice.

Vprašanja gledalcev in odgovori o koronavirusu

Več o potovanju in zdravstveni obravnavi okuženega

Že dopoldne je NIJZ predstavil pot in obravnavo prvih dveh okuženih. Prvookuženi je iz Maroka priletel na letališče Marca Pola v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku. V Ljubljano se je potem odpeljal s kombijem GoOpti. Še isti večer je šel zaradi poškodbe na ljubljanski oddelek za nujno medicinsko pomoč.

Okuženi je šel potem včeraj (v sredo) v Zdravstveni dom Vič - Rudnik, kjer pa ga ni pregledal njegov osebni zdravnik, temveč ena izmed zdravnic, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. Čeprav je bila zaščitena (enako je veljalo tudi za druge zdravstvene delavce), je zdravnica danes ostala doma, za naprej pa se bodo dogovorili na dnevni ravni. Bolnika so potem prepeljali na infekcijsko kliniko UKC-ja Ljubljana.

V Maroku na motorističnem potovanju

Prav tako soudeleženec potovanja, s katerim se je pogovarjal STA in ne želi biti imenovan, z okuženim ni delil prevoza z beneškega letališča v Ljubljano. Sogovornik se je skupaj še z dvema udeležencema potovanja v sredo zvečer testiral na infekcijski kliniki, vsi trije brisi so bili negativni. V stiku pa je tudi s hrvaškimi udeleženci potovanja, vsi trije poročajo, da se počutijo dobro. STA je bil v stiku tudi s predstavnikom agencije, ki je organizirala to motoristično potovanje po Maroku. Potrdil je, da so jih z Infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana pozvali, naj jim posredujejo podatke o potnikih.

Video: Posnetek popoldanske tiskovne konference

Novinarska konferenca ob potrjenih okužbah z novim koronavirusom v Sloveniji

Poziv vsem, naj opazujejo svoje stanje

Ker je bil prvookuženi v stiku s številnimi ljudmi, skušajo epidemiologi poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z njim. Pirnatova je vse, ki so bili na ljubljanskem oddelku za nujno medicinsko pomoč 29. februarja med 20.00 in 21.30, pozvala, naj pokličejo na 031 619 118.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

S potniki, ki so se z moškim peljali iz Benetk v Ljubljano s kombijem GoOpti, so epidemiologi že navezali stik. Voznik je v postopku testiranja in izolacije, so sporočili iz podjetja. Direktor podjetja GoOpti Marko Guček je dejal, da sta bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko, natančno ne ve, in voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe oz. koronavirusne bolezni 19.

Tisti, ki so bili na omenjenem letalu iz Maroka v Benetke 29. februarja, pa naj opazujejo svoje zdravstveno stanje, v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem naj pokličejo svojega osebnega zdravnika, je poudarila Pirnatova. "Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolnik in njihovi spremljevalci na urgenci, zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu."

Test učiteljice, žene prvookuženega, negativen

Prvookuženi, za katerega še vedno ni znano, kje se je okužil, po vrnitvi iz tujine ni hodil v službo, za drugookuženo osebo, ki ni v sorodu s prvookuženim, to še ni znano. Žena prvookuženega dela v eni izmed ljubljanskih osnovnih šol. Pirnatova je povedala, ne kaže nobenih znakov okužbe, je pa v samoizolaciji. Vzeli so bris, izvidi okoli 13. ure so pokazali, da ni okužena z novim koronavirusom.

Prvookuženi se počuti dobro

Prvookuženi, ki je na infekcijski kliniki v Ljubljani, je v stabilnem stanju. "Oseba se dobro počuti, ta hip je na navadnem oddelku," je povedala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana.

Po besedah državne sekretarke Simona Repar Bornšek so uvedeni vsi protokoli, epidemiološka služba opravlja svoje delo. Kot je dejala, "je bolnik proti navodilom, ki smo jih objavljali, vstopil v zdravstveno ustanovo brez predhodnega klica, vendar je od tukaj naprej postopek tekel skladno s strokovnimi in organizacijskimi navodili".

Dodala je še, da bolniki na vstopnih točkah ne čakajo. Povsod po Sloveniji so dogovorjeni, da zdravnik, ki obravnava take bolnike, kontaktira vstopne točke. "Kar se tiče števila stikov, so že včeraj zvečer stekli vsi pogovori in iskanje. Verjetno se bodo kakšni stiki še našli, ampak morda bi bilo treba poudariti, da vsak stik ni tvegan, govorimo o tesnih stikih, in za tiste je tudi verjetneje, da zbolijo. Gotovo ne bodo vsi zboleli, vsi pa bodo dobili navodila, kdaj in kako se je treba odzvati ter na kakšen način in kdo bo testiran in kdo ne."

Kaj vemo o novem koronavirusu?

Prva okužena Slovenca z ladje

Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem in sta se v Slovenijo vrnila zdrava.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so zabojniki pred infekcijsko kliniko v Ljubljani postavljeni za primer, če se razmere poslabšajo, ker je klinika prostorsko omejena. "Vsekakor smo tudi kadrovsko omejeni in skušamo vse dejavnosti združiti. Ta hip bo ta zabojnik uporabljal ZD Ljubljana oziroma Služba nujne medicinske pomoči. Dokler se ne vzpostavi prava kontaktna točka v ZD-ju. Uporabljal ga bo tudi epidemiolog, če bodo indikacije za testiranje, da se bo to izvedlo na kraju samem. Uporabljen bo tudi za pripravo zdravstvenih delavcev na testiranje," je še pojasnila in dodala, da je že naročen zabojnik, ki bo kot nekakšna majhna izolacijska bolnišnica, v kateri bo lahko več ljudi počakalo, če bodo imeli klinične znake in bodo predstavljali tveganje.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Najosnovnejši ukrep higiena rok

Še enkrat pa je Sočanova opozorila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, in odmik od drugih, če zbolimo. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je sicer običajno za pljučnico. Virus se prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

16 vstopnih točk

Odvzem brisov na 16 točkah

Po državi je odprtih 16 točk, kjer bolnikom odvzamejo bris. Brise bodo tako odvzemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Kranj, Tolmin in Velenje ter na določenih mestih pri splošnih bolnišnicah Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Celje in v urgentnem centru Šempeter. Na Obali bodo čez dan jemali brise v Zdravstvenem domu Koper, ponoči in ob koncu tedna pa pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka nujna medicinska pomoč.

Potrjen tretji primer

V UKC Ljubljana tudi ukinjajo pouk in vaje ter odpovedujejo možnost osebnega naročanja

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so ob možnosti pojava novega koronavirusa prepovedali vse obiske hospitaliziranih bolnikov. S prihodnjim tednom ukinjajo pouk in vaje za vse študente in dijake. Odpovedujejo tudi možnost osebnega naročanja. Bolniki se bodo lahko naročali po pošti, telefonu in prek elektronske pošte.

V UKC-ju Ljubljana bo do nadaljnjega zaprta tudi banka NLB, so sporočili iz UKC-ja.

V UKC-ju so sicer prepovedani obiski pri vseh hospitaliziranih bolnikih, prepovedani so tudi osebni poslovni obiski. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Zaprti so vsi vhodi v stavbe UKC-ja, osebje in obiskovalci so usmerjeni na glavne vstopne točke. Omejena so srečevanja za pokretne bolnike in zbiranje v avlah.

Deluje pa poliklinika, a velja ob vhodu poseben režim dostopa. Ob vstopu je dovoljen največ en zdrav spremljevalec.

Telefonski številki za vprašanja sta 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

V Porodnišnici Ljubljana so prepovedani vsi obiski pri nosečnicah, mamicah novorojenčkov in novorojenčkih, medtem ko je v času poroda dovoljena navzočnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe.

Na enoti za intenzivno terapijo novorojencev je dovoljen obisk zdravega starša, dovoljen je prihod partnerja ob odpustu porodnice in otroka domov. V UKC-ju pozivajo, naj pacientke prihajajo na ambulantne preglede in posege le povsem zdrave in brez spremstva.

Vstop v pediatrično kliniko je poleg bolnika dovoljen le enemu zdravemu spremljevalcu, drugi morajo počakati zunaj. Zato vse starše prosijo, naj na obravnavo otroka spremlja le ena zdrava oseba.

Še vedno pa velja, naj na preglede ali hospitalizacijo prihajajo le pacienti, ki ne kažejo katerega od znakov okužbe, torej se ne počutijo slabo, niso utrujeni, nimajo nahoda, vročine, ne kašljajo in nimajo občutka pomanjkanja zraka oz. v zadnjih 14 dneh niso prebolevali respiratornega obolenja. V nasprotnem primeru naj termin odpovejo s klicem na telefonsko številko 01/522 37 00 ali v ambulanto/oddelek, kjer so naročeni, in jim bodo dodelili nov datum.

Ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

Iz UKC-ja Maribor so sporočili, da predvidena vstopna točka za bolnike s sumom na okužbo še ni vzpostavljena, zato svetujejo vsem, da ob sumu na okužbo ostanejo doma in se izogibajo stikom z drugimi ljudmi. Po telefonu, in ne osebno, naj se posvetujejo s svojim izbranim osebnim ali dežurnim zdravnikom.

Novi koronavirus potrjen v 83 državah

Doslej so novi koronavirus potrdili v 83 državah, smrtne primere so imeli v 14. Skupno število okuženih je preseglo 95.000, umrlo je več kot 3250 ljudi, ozdravelo pa jih je več kot 51.000.

Kje so na voljo informacije?

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Na telefonskih številkah 01 478 6772 oz. 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.

UKC Ljubljana
Za vprašanja glede koronavirusa sta na voljo telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41.

Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 031 653 929, dosegljivi so vsak dan od 7. do 22. ure. Lokacija je med Mercator centrom Tabor in Cesto proletarskih brigad 21.

Splošna bolnišnica Celje
Za vprašanja glede koronavirusa je na voljo telefonska številka 03 423 30 79, dosegljivi so 24 ur na dan.

ZD Koper (Bonifika)

Splošna bolnišnica Jesenice
Bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, naj pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 za nov datum za pregleda.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

Telefonska številka za nasvet 05 330 1117.

Splošna bolnišnica Brežice: osnovne informacije ob sumu na okužbo s korona virusom so na voljo: 07/46-68-246.

Zdravstveni dom Nova Gorica
Za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe so na voljo telefonske številke 051 656 580 ali 051 656 558 od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro za odrasle ter 051 656 509 med 8. in 15. uro za otroke.
Med vikendi je prebivalcem na voljo urgenca v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca na telefonski številki 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec
Dežurna telefonska številka za nasvet je 031 393 112.

Zdravstveni dom Velenje
Telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Za vprašanja glede preventivnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se lahko državljani in vsi deležniki s področja izobraževanja obrnejo na elektronski naslov vprasanja.mizs@gov.si.