Minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

V obeh zavodih so ravnali po protokolu, ki so ga oblikovali po izkušnji prvega vala okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Po njegovem mnenju jim je s takojšnjim umikom okuženih stanovalcev uspelo učinkovito zajeziti širjenje virusa.

S tem so pridobili čas, da bodo v domu lahko vzpostavili rdeče območje za okužene stanovalce, ki bo ločeno od drugih. Polovica okuženih stanovalcev iz vipavskega doma je trenutno na ljubljanski infekcijski kliniki, polovica pa je nameščena na rdečem območju doma.

Nekateri domovi ne morejo vzpostaviti rdečega območja

Opozoril je še, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostaviti ustreznih območij. Kot je v pogovoru za Mladino poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar, naj bi bilo takih približno tretjina.

Za te po besedah Cigler Kralja iščejo druge rešitve, kako bi lahko ločili okužene stanovalce. Med možnostmi, ki jih proučujejo, so začasne nastanitve v zabojnikih, v nekaterih stavbah bodo mogoče tudi preproste predelave z montažnimi stenami. Med mogočimi lokacijami, kamor bi premestili stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, pa je tudi Dom sv. Agate v Lenartu.

Cigler Kralj se je ob tem zahvalil vsem zaposlenim v zavodih, ki so po besedah ministra zaslužni za to, da se stanovalci v domovih, kjer so potrdili okužbo, počutijo varno, so mirni in potrpežljivi ter da sodelujejo pri vseh ukrepih za zajezitev širjenja virusa.

Več denarja za socialnovarstvene zavode

Sorodna novica Sprejet 4. koronski zakon z ukrepi za ohranjanje delovnih mest in sledilno aplikacijo

Spomnil je, da so poslanci v četrtek sprejeli četrti protikoronski sveženj, ki socialnovarstvenim zavodom namenja 31 milijonov evrov za kadrovsko okrepitev. Kot so pojasnili na ministrstvu, je v pripravi akt o metodologiji za pripravo razdelitve sredstev in določitev kadra. Za pripravo akta imajo mesec časa od začetka veljavnosti zakona.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije ob tem opozarjajo, da je delo v domovih za starejše odgovorno in zahtevno, zaradi pomanjkanja kadra pa so zaposleni marsikje preobremenjeni in izgoreli. "Ker domovi tudi pri osebnih dohodkih, ki so del sistema plač v javnem sektorju, nismo konkurenčni delovnim mestom v zasebnem sektorju, se delavci raje odločajo za zaposlitev v proizvodnji, trgovini in drugih panogah, čeprav imajo primerno izobrazbo in izkušnje za delo v domu," so zapisali za Slovensko tiskovno agencijo. Menijo, da bi z boljšimi delovnimi razmerami in bolj stimulativnim plačilom lažje pritegnili nujno potrebne delavce.

Cigler Kralj obiskal dom upokojencev v Šmarju pri Jelšah
Ljutomerski dom starejših znova zaprt za obiske