EMA je sporočila, da med opravljanjem pregleda cepiva Johnson & Johnson ostaja pri stališču, da koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov. Foto: EPA
EMA je sporočila, da med opravljanjem pregleda cepiva Johnson & Johnson ostaja pri stališču, da koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov. Foto: EPA

Ob tem poudarjajo, da so koristi cepiva še vedno večje od tveganj.

EMA je sporočila, da je njen odbor sklenil, da bi morali omenjena cepiva opremiti z opozorilom, da lahko po cepljenju v redkih primerih nastanejo krvni strdki.

V vseh do zdaj zaznanih primerih je šlo za odrasle ljudi, mlajše od 60 let, večinoma ženske, v enem primeru je človek umrl. Do 13. aprila so s tem cepivom cepili več kot sedem milijonov ljudi v ZDA.

Sorodna novica Johnson & Johnson ustavil dobavo cepiva EU-ju. Kacin: Morda bomo začeli kak dan, teden pozneje.
EMA: 325 primerov krvnih strdkov po svetu

EMA je sporočila, da so po vsem svetu zaznali 325 primerov redkih krvnih strdkov, povezanih z različnimi cepivi proti covidu-19. Od tega so 287 primerov zaznali pri cepivu AstraZenece, 8 pri cepivu podjetja Johnson & Johnson, 25 pri Pfizerjevem cepivu in 5 pri Moderninem, je povedal Peter Arlett, vodja analitikov pri EMI.

Glede na trenutne dokaze ne morejo potrditi specifičnih dejavnikov tveganja.

Večinoma gre pri krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Med simptomi so težko dihanje, bolečine v prsih, otekle noge, dolgotrajne bolečine v trebuhu, nevrološki simptomi s hudim ali dolgotrajnim glavobolom in zamegljenim vidom ter spremembe na koži drugje kot na mestu vboda, je povedala vodja odbora za varnost pri EMI Sabine Straus.

Poklukar bo za mnenje zaprosil še posvetovalno skupino

Slovenski minister za zdravje Janez Poklukar podpira, da je stroka znova preučila varnost cepiva, saj se s tem krepi zaupanje v varnost cepiva, so sporočili z ministrstva. Namerava pa minister za mnenje zaprositi še posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, preden bo Slovenija uveljavila stališče EME. Ob predvideni dogovorjeni dobavi tega cepiva bi bilo lahko v Sloveniji do konca junija sicer cepljenih dodatnih 250.000 prebivalcev.

7200 odmerkov cepiva že imamo shranjenih v karantenskem skladišču.

Kot je poročal Radio Slovenija, se bo svetovalna skupina sešla ta četrtek. Član posvetovalne skupine za cepljenje Alojz Ihan je dejal, da se bo skupina zavzela za nadaljevanje cepljenja s cepivom. Vlada bo na jutrišnji seji prilagodila oziroma na novo postavila prioritete. To bodo zdaj starejši od 50 let, prej so bili starejši od 60 let, je še poročal Radio Slovenija.

Po primerih ustavljena uporaba v EU-ju

Cepivo je bilo za uporabo v EU-ju odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v Uniji pa naj bi se začela prejšnji teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam Unije.

EMA je sicer sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja pri stališču, da koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov. Enako sporočilo je EMA pred kratkim podala po dodatni preučitvi varnosti cepiva AstraZenece, potem ko je potrdila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

EMA kljub potencialnim strdkom priporoča Johnson&Johnson