"Imamo tri orodja, in kot vedno je moč tega orodja samo toliko močna, kolikor so ljudje pripravljeni sodelovati," je o novem nadgrajenem protokolu sledenja stikom okuženih povedal Mario Fafangel. Foto: BoBo

Epidemiologi zaradi pomanjkanja kadra in prevelikega števila potrjenih okužb dolgo niso mogli v celoti nadzorovati obveščanja ljudi, ki so bili v tveganem stiku z okuženo osebo. Po skoraj osmih mesecih se epidemija izteka, ob nižanju števila potrjenih okužb pa bo za dodatno omejevanje širjenja virusa odslej še pomembnejše hitro prepoznavanje visoko tveganih stikov obolelih, je povedal v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Ob tem je predstavil novosti, ki bodo veljale za cepljene. "Karantene ob prehodu meja ali karantene po visokotveganem stiku znotraj države so za cepljene stvar preteklosti," je dejal Fafangel. Za druge bo veljal nadgrajen protokol, ki bo temeljil na želji okuženih po sodelovanju in hitrosti obravnave. "Študije kažejo, da če nam uspe v 48 urah obvestiti stike, tudi če nam ne uspe najti vseh, epidemijo lahko še vedno zelo dobro obvladujemo," je dejal epidemiolog.

Sorodna novica Maske, razkuževanje, razdalja, PCT še naprej obvezni. Poklukar: Grožnje še ni konec.

Trije načini za obveščanje tveganih stikov

Oseba bo po Fafanglovih pojasnilih o visokotveganem stiku obveščena na tri načine. Prvi način je aplikacija #Ostanizdrav, za katero Fafangel meni, da je najučinkovitejša. Ta bo ob opozorilu na tvegan stik uporabnika preusmerila na portal e-Uprave, kjer bo sam izpolnil izjavo o karanteni na domu. Drugi način je, da okužena oseba sama obvesti svoje stike (ti si lahko potem potrdilo na strani e-Uprave izpolnijo sam). Tretji način pa je, da tvegane stike v sodelovanju z okuženimi opredeli epidemiološka služba, ki bo vsak stik tudi poklicala. Če bodo ugotovili, da je bila oseba res v visokotveganem stiku, ji bodo dali ustrezna navodila. "Imamo tri orodja in kot vedno je moč tega orodja samo toliko močna, kolikor so ljudje pripravljeni sodelovati," je ob tem povedal Fafangel.

Stike bo na NIJZ-ju vsak dan iskalo od 70 do 100 ljudi. Tedensko bodo javno objavljali poročila o sledenju. Če okuženi ne bo želel sodelovati z epidemiologi ali njim ne bodo uspelo poiskati vseh stikov v 48 urah, bodo okuženi na dom dobili pošto z navodili, da morajo sami obvestiti ljudi, s katerimi so bili v stiku.

Fafangel je po poročanju STA-ja poudaril, da se epidemiologi niso nikoli ustavili, saj so do danes iskali in kontaktirali z vsakomer ob primeru covidne bolezni, zdaj pa svoje delovanje širijo tudi na visokotvegane stike. Kot tvegan stik obravnavajo vsak fizični stik ne glede na trajanje, nefizični stik z manj kot dvema metroma razdalje več kot 15 minut ali pa nefizični stik več kot 15 minut znotraj zaprtih prostorov.

Sledili bodo visokotveganim stikom