Hitri antigenski test. Foto: Reuters
Hitri antigenski test. Foto: Reuters
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Sobota - 451
Petek - 948
Četrtek - 912
Sreda - 852
Torek - 1089
Ponedeljek - 899
Nedelja - 247

Novopotrjenih okužb je približno toliko kot nedeljo poprej (247).

V nedeljo se je po bolnišnicah zdravilo 543 covidnih bolnikov, 14 več kot v prejšnjih dneh. 91 jih je na intenzivni negi, dva manj kot prej, je sporočila vlada. Iz bolnišnic so jih odpustili 16. 11 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Dnevno povprečje novopotrjenih okužb za zadnjih sedem dni znaša 768.

Najvišje 14-dnevno število potrjenih primerov je še vedno v Obalno-kraški regiji, znaša 829.

V državi je trenutno 10.650 aktivnih (potrjenih) okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid.

Še vedno smo v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

Po informacijah TV Slovenija je nova vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Portal necenzurirano.si je objavil tudi druga imena, ki naj bi si jih v skupini zaželel zdravstveni minister Janez Poklukar. Predstavniki NIJZ-ja so Milan Krek, Mario Fafangel in Lucija Mak Uhan. V skupini naj bi bili še predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, infektologinja iz UKC-ja Maribor Nina Gorišek Miksić in Tjaša Žohar Čretnik z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Članica skupine ostaja Bojana Beović.

Epidemiologinja: "Okuženi zdravnik je upošteval vsa načela previdnosti"

Pretekli konec tedna je bil v Sloveniji odkrit prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa, ki so ga potrdili pri zdravniku, ki se je vrnil s potovanja po Afriki. Izsledke epidemiološkega poizvedovanja je na vladni novinarski konferenci predstavila Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ-ja Maribor. Kot je pojasnila, gre pri okužbi mariborskega zdravnika za blažji potek bolezni. Okužena oseba je po Afriki potovala s še tremi osebami. Med potovanjem so se vsi večkrat testirali in vedno prejeli negativen izvid, prav tako so izpolnili vse potrebne pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev v Slovenijo. Vse štiri osebe so se testirale tudi po vrnitvi 22. februarja, rezultati pa so bili tudi takrat negativni, zato se je omenjeni zdravnik naslednji dan odpravil v službo, kjer je svoje delo opravljal v predpisani zaščitni opremi.

Sorodna novica Južnoafriška različica virusa v Sloveniji. Kako je lahko zdravnik ravnal tako neodgovorno?

Kot je pojasnila Vuzmova, je po nekaj urah dela zaznal slabše počutje, zato se je nemudoma odstranil z delovnega mesta, o tem obvestil delodajalca, opravil bris in odšel v domačo izolacijo. "Oseba je tako ravnala v skladu s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti," je dejala epidemiologinja. Dodatna analiza je pokazala, da gre za okužbo z južnoafriškim sevom. Pozneje sta še dve osebi, ki sta bili na potovanju, razvili blage simptome prehlada in ponovno opravili testiranje ter prejeli pozitiven izvid. "Ena oseba, ki je bila ravno tako kot okužena oseba popolno cepljena, ni razvila nobenih simptomov okužbe in je bila tudi ob kontrolnem odvzemu brisa negativna," je dodala epidemiologinja.

Zaradi visokorizičnega stika so bili v domačo karanteno napoteni še štirje bolniki, nizkorizičnim stikom, teh je bilo okoli deset, pa so bila posredovana navodila o samoopazovanju, striktnem izvajanju vseh preventivnih ukrepov in poznejšega testiranja na delovnem mestu. "Vsi stiki, tako nizko kot visokorizični, so redno testirani in do današnjega dne so bili vsi rezultati negativni," je dejala Sanja Vuzem. Epidemiologi so pridobili tudi informacijo, da na povratnih poletih, s katerimi je skupina pripotovala domov, ni bilo drugih slovenskih državljanov. Sanja Vuzem je ob tem poudarila, da je bila južnoafriška različica bolj kot ne odkrita po naključju. "Čisto mogoče, da v državi obstajajo tudi drugi primeri, kjer bi potencialno lahko sekvencirali južnoafriški sev, pa za njih ne vemo," je poudarila.

Okuženi mariborski zdravnik je ravnal zaščitno

Brez novih okužb v Mariboru

V UKC-ju Maribor po petkovem odkritju okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa pri enem od njihovih zdravnikov ne opažajo dodatnih okužb. Tudi zaščitni ukrepi ostajajo enaki, saj so bili po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lee Knez zastavljeni za preprečevanje vseh možnih scenarijev.

"Imeli smo v mislih tudi južnoafriško različico, zato tista potrditev sama po sebi ni imela vpliva na naše ukrepe, saj so bili ti zelo previdnostno naravnani," je dejala Knezova. "Ukrepi, ki sicer veljajo, delujejo tudi proti južnoafriški različici," je dodala.

V karanteno so napotili skupno štiri zaposlene. To so trije zdravniki, ki si delijo zdravniško sobo, in administratorka. Dodatnih osem zaposlenih je pod strogim nadzorom in na večkratnem testiranju, nazadnje v nedeljo. Podrobneje spremljajo še nekaj zaposlenih, ki so bili v službi v istem času kot okuženi zdravnik, a niso prišli z njim v stik.

Skupno 17 bolnikov, ki so bili v ambulanti okuženega zdravnika po njegovi vrnitvi iz Afrike, so povabili na testiranje. Doslej so se odzvali trije, ni pa znano, če so se drugi testirali kje zunaj kliničnega centra. Gre namreč za bolnike iz celotne vzhodne Slovenije.

"Za zdaj med izpostavljenimi nismo dokazali nobene okužbe, tako da smo zadovoljni. Vsi so danes zdravi in oddelek nemoteno deluje, kakor seveda lahko deluje, če so odsotni štirje zdravniki," je povedala Knezova.

Zdravnik z južnoafriško različico virusa je v februarju potoval v Afriki skupaj še s tremi osebami. Okužbo z novim koronavirusom so ugotovili še pri dveh od njih, ki pa ne delata v UKC Maribor.

Južnoafriški sev se še ni razširil

Kaj se dogaja v UKC Maribor?

V UKC-ju Maribor so potrdili, da je prejšnji teden odstopil s položaja predsednik sveta zavoda Jože Šabeder. Vzrok za takšno odločitev ni znan, saj Šabeder ne komunicira z mediji. Po poročanju TV Slovenija sta v ozadju odstopa domnevno cepljenje posameznikov proti covidu-19 mimo vrste, ki naj bi ga bil deležen tudi Šabeder, ter mobing nad tremi zaposlenimi s strani ožjega vodstva UKC Maribor, ki so opozarjali na nepravilnosti. Del članov sveta zavoda naj bi zahteval razpravo na to temo, a je Šabeder po navedbah TV Slovenija naredil vse, da je to preprečil. Seja sveta zavoda je bila predvidena konec februarja, a ni bila sklicana. Po napovedih se bodo člani sveta zavoda še ta teden sestali na nujni seji.

56 britanskih in en južnoafriški sev

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na neformalni videokonferenci EU ministrov za zdravje predstavila položaj glede novih različic koronavirusa v Sloveniji. "Od začetka leta smo identificirali 56 primerov britanske variante in en primer južnoafriške variante v Sloveniji, vendar nismo odkrili nobenega primera brazilske variante," so njene besede povzeli na spletnih straneh vlade.

Slovenski Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je razvil nacionalno strategijo za sledenje znanih in novih različic virusa, je dodala. Po njenih besedah je namen sledenja hitro odkrivanje novih, bolj nalezljivih različic virusa in spremljanje njihovih vzorcev širjenja.

Nova sestava vladne svetovalne skupine
Okuženi zdravnik podal svojo plat zgodbe

Zdravnik Marjan Voršič je za medij Maribor24 pisno predstavil svojo plat zgodbe. Zapisal je, da v Namibijo potuje vsako leto zadnjih sedem let, tako službeno kot zasebno. Lani je sicer pot zaradi bližajoče se epidemije odpovedal. Januarja letos se je cepil s Pfizerjevim cepivom. Prejel je dva odmerka in se po "razvoju polne imunosti" testiral. Test je bil negativen. Za odhod v Namibijo se je odločil "na podlagi ugodne epidemične situacije v tej državi". Tam je po lastnih besedah opravil nekaj zahtevnih operacij hrbtenice, preostanek dopusta pa je izkoristil za potovanje po tej državi in obisk prijateljev. Pred vrnitvijo v domovino se je dvakrat testiral in obakrat prejel negativen izvid. Po prihodu v Maribor je test ponovil in bil znova negativen. "Ker nisem imel simptomov, sem se ob strogem upoštevanju vseh ukrepov v torek odpravil v službo." Pri delu v ambulanti pa so se mu "nenadoma pojavili simptomi", je zatrdil. Zato je nemudoma stopil v stik z epidemiološkimi službami, se izoliral in opravil testiranje, izid pa je bil pozitiven. Nato se je samoizoliral in identificiral vse možne stike. "Vsem prizadetim se iskreno opravičujem za vse nevšečnosti, ki sem jim jih povzročil," zapis sklene mariborski zdravnik.

Za starejše od 75 let ta teden na voljo 10.000 odmerkov cepiv

Foto: EPA
Foto: EPA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so napovedali, da bodo v tem tednu razdelili 10.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne starejšim od 75 let, medtem ko so za to starostno skupino prejeli naročila za 15.500 odmerkov. NIJZ je danes (ponedeljek) tudi pozval cepilne centre, naj naročijo cepivo AstraZenece, saj je ostalo še 15.000 odmerkov nerazporejenega cepiva.

V tem tednu bo NIJZ namenil 13.400 odmerkov cepiv Pfizerja in Moderne za drugi odmerek cepljenja. Poleg tega bo 1250 odmerkov namenjenih za prvi odmerek oskrbovancev v domovih za starejše in za starejše od 80 let.

Aktualna tema: Bojana Beović o ravnanju nekaterih svojih kolegov

Nekaj cepiv Moderne in Pfizerja bodo rezervirali za druge odmerke cepljenja. Tako bo za drugi odmerek namenjenih 7200 odmerkov cepiva Moderne in 2300 odmerkov Pfizerja. V prihodnjih dveh tednih ‒ od 8. do 19. marca ‒ bodo cepivo Pfizerja porabili predvsem za drugi odmerek cepljenja.

Cepilni centri so za ta teden naročili 14.000 odmerkov cepiv AstraZenece, kar bo NIJZ v celoti tudi izpolnil. A kot opozarjajo, bo na zalogi pri NIJZ-ju ostalo še 15.000 nerazporejenega cepiva, zato so cepilne centre danes znova pozvali, naj naročijo cepivo za skupine, ki so na vrsti za cepljenje v skladu s strategijo.

Danes (ponedeljek) je sicer v Slovenijo prišla nova pošiljka z 19.890 odmerki cepiv Pfizerja in BioNTecha. V tem tednu, v četrtek, se pričakuje še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece.

Vrnitev s počitnic

Sorodna novica Od polnoči prepovedan vstop v obalno-kraško regijo in izstop iz nje

Danes so se v šolske klopi vrnili tudi šolarji v zahodnem delu države. Tako se z današnjim dnem v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov, v šolah pa še naprej veljajo posebni epidemiološki ukrepi. Bodo pa danes potekali pogovori med deležniki in ministrstvom za izobraževanje na to temo.

Za tiste, ki se danes vračajo k pouku v šolo, bo pouk potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah, učenci pa učilnic ne bodo menjavali. Malicali bodo v učilnicah, kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. Podaljšano bivanje za učence prvega triletja bo organizirano v matičnem razredu, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

V srednje šole pa se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolske prostore in delavnice odpirajo tudi za praktični pouk srednješolcev.

7057 nadzorov, 926 ukrepov

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policisti so od petka do vključno nedelje opravili 7057 nadzorov spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije. Izrekli so 926 ukrepov, od tega 705 opozoril, 215 glob, v enem primeru so ugotovili prekršek zoper javni red in mir, pet kršitev pa so odstopili v nadaljnji postopek zdravstvenemu inšpektoratu, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Na mejnih prehodih in nadzornih točkah so od petka do vključno nedelje izdali skupaj 6574 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 5084 odraslim in 1490 mladoletnim osebam. Vstop so zavrnili 35 osebam in preklicali 25 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Konec tedna so bile karantene izrečene tudi na notranji meji, in sicer 47 na meji z Italijo, od tega velika večina na območju novogoriške policijske uprave, ter 82 na meji z Avstrijo, kjer so bile karantene večinoma izrečene na območju kranjske policijske uprave.

Zemljevid statističnih regij je še vedno večinoma obarvan v oranžno