Protesti pri Louvru v Parizu. Foto: EPA
Protesti pri Louvru v Parizu. Foto: EPA

Francozi od danes naprej potrdilo potrebujejo za vstop v muzeje, kina in gledališča. Obvezno je tudi na vseh prireditvah in krajih z več kot 50 udeleženci, poroča France24.

Udeleženci teh dogodkov lahko sicer tudi v notranjih prostorih snamejo maske, medtem ko jih morajo v trgovinah in javnem prevozu še naprej nositi. Zaradi velikega porasta okužb so maske znova obvezne tudi na prostem v Pirenejih ob meji s Španijo, v okrožju Charente-Maritime pri Bordeauxu ter v Toulousu in okolici.

V prihodnjih tednih nameravajo uporabo zdravstvenega potrdila razširiti še na restavracije, bare, trgovinske centre in javni prevoz, poroča BBC. O ukrepih trenutno razpravlja francoski parlament.

150-odstotni porast števila okužb

Število okužb medtem strmo narašča. V torek so poročali o 18.000 okužbah. Gre za kar 150-odstotno zvišanje števila okužb glede na prejšnji teden, ko so potrjevali manj kot 7000 dnevnih okužb.

"Česa takega še nismo videli," je parlament nagovoril zdravstveni minister Olivier Veran. Različica delta je vodila v precej bolj skokovit porast okužb kot britanska ali južnoafriška različica, je še poudaril.

Predsednik Emmanuel Macron je načrte za zdravstveno potrdilo na podlagi pogoja PCT razgrnil pred približno desetimi dnevi. Hkrati je napovedal tudi obvezno cepljenje za vse zdravstvene delavce in druge, ki delajo z ranljivimi skupinami.

Potrdilo po načelu PCT v Franciji poznajo pod izrazom
Potrdilo po načelu PCT v Franciji poznajo pod izrazom "passeport sanitaire". Foto: EPA

Množični protesti proti "zdravstveni diktaturi"

Njegove napovedi so sprožile množične proteste po Franciji. V soboto naj bi se zbralo več kot 100.000 ljudi, ki ukrepe označujejo za "zdravstveno diktaturo", poroča BBC-jeva dopisnica iz Pariza Lucy Williamson.

Protestnike razburja predvsem pogojevanje vstopa v restavracije in javni prevoz z zdravstvenim potrdilom. Nekateri ukrepe primerjajo z javnim označevanjem Judov med nacistično okupacijo Francije.

Pariški tožilci so medtem sporočili, da proučujejo grožnje s smrtjo proti več poslancem, ki so napovedali podporo razširitvi zdravstvenih potrdil na več sektorjev.

Protestniki so ob tem poškodovali tudi dva centra za cepljenje. Nasprotovanje cepljenju je po navedbah tujih medijev v Franciji precej razširjeno. Do zdaj se je z enim odmerkom cepilo nekaj več kot polovica prebivalstva, oba odmerka je prejelo nekaj manj kot 40 odstotkov. Zanimanje za cepljenje je sicer močno poraslo po Macronovem nagovoru.