Razkuževanje na trgu Duomo v Milanu. Foto: Reuters
Razkuževanje na trgu Duomo v Milanu. Foto: Reuters

Število potrjenih okužb v Italiji je naraslo za 4805, na 124.632. To je sicer nekoliko več kot v preteklih dneh, ko je upad spodbujal upanje, da je epidemija dosegla vrhunec.

Od vseh okuženih v državi je bilo v soboto skupno število ozdravljenih 20.996, kar je 1238 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 3994 ljudi, manj kot 4068, kolikor jih je bilo v petek. To je prvič od začetka izbruha epidemije konec februarja, da se je število bolnikov na intenzivni negi zmanjšalo.

Umrl eden od premierjevih telesnih stražarjev

Italijanska policija je sporočila, da je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrl policist, ki je bil v ekipi telesnih stražarjev premierja Giuseppeja Conteja.

52-letni Giorgio Guastamacchia je bil 21. marca pozitiven na testu za novi koronavirus, vendar predtem že najmanj dva tedna ni bil v stiku s Contejem. 55-letni premier je kljub temu opravil test, ki je bil negativen, poroča italijanski časopis Corriere della Sera.

Zaporniki bodo izdelovali maske

Zaporniki v treh italijanskih zaporih bodo začeli izdelovati zaščitne maske, ki jih v Italiji močno primanjkuje, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva. V zaporih v Milanu, Rimu in Salernu bodo sredi meseca namestili osem strojev, ki bodo lahko izdelali 400.000 mask na dan.

Maske bodo najprej razdelili med zapornike in paznike, presežke pa bodo poslali zdravstvenemu osebju v bolnišnicah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Franciji od 17. marca zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa velja karantena, šole so zaprte, pouk pa poteka na daljavo. Foto: EPA
V Franciji od 17. marca zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa velja karantena, šole so zaprte, pouk pa poteka na daljavo. Foto: EPA

V Španiji znova nekoliko manj novih žrtev

Španija, ki ima največ okuženih v Evropi, bo podaljšala zajezitvene ukrepe do 26. aprila. Iz države sicer že drugi dan zapored poročajo o nekoliko manj novih smrtnih žrtvah.

V soboto je bilo število mrtvih 11.744, v petek pa 10.935, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah je umrlo 809 ljudi, v prejšnjih dneh tudi 932.

Število vseh okuženih v državi je 124.736, v petek jih je bilo 117.710. Premier Pedro Sánchez je medtem podaljšal izredno stanje v državi vse do 26. aprila, stroge omejitve gibanja sicer veljajo od 14. marca.

V Franciji veliko, a tudi manj novih smrtnih žrtev

Iz Francije poročajo o 441 novih smrtnih žrtvah v zadnjih 24 urah, kar je manj kot dan prej, ko je umrlo 588 ljudi, sporoča francosko ministrstvo za zdravje.

Skupaj je v državi po prvem marcu zaradi bolezni covid-19 umrlo 7560 ljudi, od tega 5532 v bolnišnicah, preostali pa v domovih za ostarele. Število potrjenih okužb v bolnišnicah je naraslo na 68.605. V Franciji je skupno sicer več kot 91.000 okuženih, zaradi česar je ta država glede tega števila peta na svetu, za ZDA, Španijo, Italijo in Nemčijo.

Na intenzivni negi je po državi 6838 bolnikov, kar je 176 več kot dan prej.

V Franciji, predvsem v Parizu, se s težavo spopadajo s številom okuženih, saj so bolnišnice ponekod dosegle svoje zmogljivosti.

Francoski zdravnik se je opravičil za rasistično izjavo

Francoski zdravnik na intenzivni negi Jean-Paul Mira se je v petek opravičil za izjavo, ko je v televizijski razpravi dejal, da bi morali cepivo proti tuberkulozi, ki naj bi bilo učinkovito tudi proti covidu-19, testirati na ljudeh v Afriki. "Če smem biti provokativen – mar ne bi mogli te raziskave narediti v Afriki, kjer ni mask, ni zdravljenja, ni oživljanja?" je dejal.

Mira je pred tem podvomil o tem, da bi bila raziskava uspešna, če bi jo izvajali na zdravstvenih delavcih v Evropi in Avstraliji, saj imajo tam dostop do zaščitne opreme, ki preprečuje, da se okužijo. "Prav imate," je odvrnil njegov kolega Camille Locht, ki je predlagal omenjene poskuse v Evropi in Avstraliji.

Sorodna novica Francoski zdravnik predlagal preverjanje učinkovitosti cepiva na Afričanih

Nogometaš Didier Drogba se je na izjavo odzval z besedami, da "Afrika ni laboratorij za poskuse", poroča portal DW. Francoska organizacija SOS-rasizem pa je izjavila, da "Afričani niso poskusni zajčki". Odvetniki iz Maroka pa so proti Miru že napovedali tožbo. "Rad bi se opravičil vsem, ki so bili prizadeti, šokirani, ali pa so jih moje nerodne pripombe užalile," je dejal zdravnik, ki dela v bolnišnici Cochin.

V Nemčiji nekaj manj novih okužb

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili novih 6082 okužb z novim koronavirusom, kar je nekoliko manj kot dan prej, ko so jih potrdili 6174. Vlada sicer svari, da je prezgodaj, da bi lahko potrdili trend upadanja okužb.

V državi je potrjenih okužb 85778, od tega jih je največ na Bavarskem. Umrlo pa je skupno 1158 ljudi, kar 141 več kot v petek. V Nemčiji bodo omejitve gibanja veljale vsaj do 19. aprila.

V Španiji okuženih več ljudi kot v Italiji