Foto: EPA
Foto: EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da so zaprtje države podaljšali do konca januarja, ob tem pa uvedli nekatere še strožje ukrepe. "Državljane pozivamo, naj omejijo stike na absolutni minimum," je dejala kanclerka.

Zasebna druženja se dodatno omejujejo, člani skupnega gospodinjstva se lahko srečajo le z enim članom drugega gospodinjstva.

Na območju žarišč so sprejeli dodatne omejitve gibanja. Kjer je incidenca okužb višja, se bodo lahko prebivalci gibali na območju 15 kilometrov od doma.

Mnenja so bila najbolj deljena glede odpiranja šol, ki prav tako ostajajo zaprte. V prihodnjih tednih se bodo odpirale postopoma, a le v deželah, kjer bo manj primerov okužbe.

Negativen test in karantena ob vstopu v Nemčijo

Nemčija uvaja tudi nov režim vstopa v državo. Negativen izvid testiranja je nujen že ob vstopu, nato sledi obvezna petdnevna karantena, ob koncu katere je treba opraviti še eno testiranje in šele takrat je vstopajočemu dovoljeno prosto gibanje, navaja dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

V Nemčiji so stroge ukrepe sprejeli pred tremi tedni. Število okužb je v tem času upadlo skoraj za polovico, a podatki zaradi manjšega števila testiranj med prazniki niso zanesljivi. V zadnjem dnevu so po podatkih Inštituta Roberta Kocha potrdili skoraj 11.900 novih okužb, umrlo je 944 covidnih bolnikov.

Nemčija do konca januarja s še strožjimi ukrepi

V Združenem kraljestvu prvič več kot 60.000 okužb

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 60.916 okužb in 830 smrti ljudi s covidom-19. Na Otoku so sicer v ponedeljek oznanili novo zaprtje države za zajezitev okužb z novim, bolj nalezljivim sevom koronavirusa.

V Angliji in na Škotskem za več tednov popolnoma ustavljajo javno življenje. Ukrep bo v Angliji od srede veljal najmanj šest tednov, do sredine februarja, je premier Boris Johnson napovedal v ponedeljek zvečer.

Minister Michael Gove pa je danes dejal, da bi lahko popolno zaprtje Anglije trajalo do sredine marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britancem je vlada zaradi velikega porasta okužb znova naročila, da morajo ostati doma. Prazna avtocesta med Liverpoolom in Manchestrom. Foto: EPA
Britancem je vlada zaradi velikega porasta okužb znova naročila, da morajo ostati doma. Prazna avtocesta med Liverpoolom in Manchestrom. Foto: EPA

Na Škotskem bo ustavitev javnega življenja trajala najmanj do konca januarja, ko bodo proučili, ali bodo ukrepe podaljšali.

V Angliji bodo ljudje domove smeli zapustiti le izjemoma, za odhod k zdravniku, po nakupih nujnih življenjskih potrebščin, rekreacijo ali odhod na delo, ki ga ni mogoča opraviti od doma. Pouk v šolah in na fakultetah bo najmanj do konca polletja potekal na daljavo.

Zaprti bodo neživilske trgovine, restavracije in zabaviščni objekti, ne bodo pa denimo zaustavili profesionalnih športov, kot je angleška profesionalna nogometna liga.

Po Johnsonovih napovedih naj bi vsi starejši od 70 let ter zdravstveni in socialni delavci, ki so v prvih bojnih vrstah boja proti covidu, imeli možnost cepljenja s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do sredine februarja.

Švica zaradi novega seva svari pred pandemijo v pandemiji

Švicarske oblasti so posvarile, da bi lahko novi sev novega koronavirusa povzročil pandemijo znotraj pandemije. V Švici so doslej potrdili 28 primerov okužbe s sevom koronavirusa, in sicer v sedmih od 26 kantonov. Vsi okuženi so se vrnili iz Združenega kraljestva ali pa so bili v stiku z nekom, ki se je vrnil od tam.

"Ta nova različica bi se lahko vedla kot nova pandemija znotraj pandemije," je povedala Virginie Masserey, ki je na švicarskem ministrstvu za zdravje pristojna za nadzor nalezljivih bolezni. "To pomeni, da bi se lahko širila eksponentno in dodala nov val k obstoječemu valu," je pojasnila.

V zadnjem dnevu so v državi z 8,6 milijona prebivalci potrdili skoraj 4000 novih okužb, umrlo je skoraj 100 covidnih bolnikov.

Švica, ki ima 8,6 milijona prebivalcev, je bila sicer med prvimi evropskimi državami, kjer so začeli cepiti proti covidu-19. Doslej so prejeli 233.000 odmerkov cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, do konca februarja pa naj bi jih imeli več kot 1,5 milijona. Ministrstvo za zdravje zagotavlja, da se bo vsakdo, ki se želi cepiti, cepljen do poletja.

Na Danskem bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Foto: Reuters
Na Danskem bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Foto: Reuters

V Italiji do 15. januarja strožje omejitve ob koncih tedna

Italija do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov, ko bo ob koncih tedna v veljavi več omejitev. V Italiji bodo v prehodnem obdobju, ki se bo začelo v sredo, dežele v skladu s sistemom označevanja glede na tveganje za okužbo na delovne dni obarvane rumeno, za konec tedna pa oranžno.

Že prihodnji konec tedna bodo znova odpravili možnost prehajanja med občinami, pri čemer velja izjema za občine z manj kot 5000 prebivalci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega bodo lahko konec tedna gostinski lokali ponujali le obroke za s seboj, trgovine pa bodo z izjemo živilskih trgovin in lekarn zaprte. Doma bo mogoče na obisk sprejeti le dva sorodnika ali prijatelja.

Pričakovati je, da bo vlada okrog 15. januarja sprejela novo ureditev z ukrepi glede na razvoj epidemije.

V Italiji so med božično-novoletnimi prazniki veljali strogi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa, pri čemer so bili ti že takrat nekoliko milejši med delovnimi dnevi.

V šolske klopi najprej 11. januarja

Na seji vlade v ponedeljek zvečer so se še dogovorili, da se bodo dijaki višjih srednjih šol v Italiji vrnili v razrede 11. januarja namesto v četrtek kot mlajši otroci. Po 11. januarju pa bodo dijaki v šolah le polovico običajnega časa.

V Furlaniji - Julijski krajini pa bo pouk za dijake višjih srednjih šol v celoti potekal na daljavo najmanj do 31. januarja, poroča Primorski dnevnik. Po pisanju tržaškega časopisa bo predsednik te dežele Massimiliano Fedriga odredbo o tem podpisal v prihodnjih dneh. Za podaljšanje šolanja na daljavo se je sicer odločilo več italijanskih dežel.

Humanitarna organizacija Save the Children v Italiji je medtem opozorila, da je pandemija močno vplivala na življenje milijonov mladih, šolanje na daljavo pa je že povzročilo "morda nepopravljivo škodo". Objavila je javnomnenjsko raziskavo, v kateri je 28 odstotkov najstnikov med 14. in 18. letom navedlo, da je najmanj en njihov sošolec med pandemijo nehal hoditi v šolo. 37 odstotkov od skupno tisoč vprašanih pa je pri sebi opazilo negativen vpliv pandemije na učenje, še poroča AFP.

V državo medtem prihaja 470.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Gre za drugo pošiljko cepiva, ki jo bodo dostavili neposredno na 294 točk za cepljenje po vsej državi. V prvi fazi cepljenja, ki se je začelo 27. decembra, je Italija upravičena do 3,4 milijona odmerkov cepiva. Doslej so cepili približno 170.000 ljudi.

Na Hrvaškem bodo po 8. januarju ukrepe najverjetneje podaljšali

Na Hrvaškem nameravajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa po 8. januarja še podaljšati. V času potresa so sicer ukinili dovolilnice za prehod med županijami. Foto: EPA
Na Hrvaškem nameravajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa po 8. januarja še podaljšati. V času potresa so sicer ukinili dovolilnice za prehod med županijami. Foto: EPA

Na Hrvaškem so zadnji dan ob opravljenih 6602 testih potrdili 1071 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 53 bolnikov s covidom-19. Število okužb je manjše, kot je bilo prejšnja dva torka, je povedal vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, a so prejšnja dva torka tudi opravili nekaj več testov.

Poudaril je, da se je število na novo okuženih v preteklem tednu dni zmanjšalo za 16 odstotkov, medtem ko je bilo v tednu pred tem za 48 odstotkov manj novih okužb. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je zdaj 417,5, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 985,9.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo zadnji dan v Primorsko-goranski županiji 94 novih okužb, iz Istrske županije poročajo o 65. Običajno je največje dnevno število na novo okuženih na območjih Splita in Zagreba.

Na Hrvaškem je trenutno 5908 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2390 bolnikov s covidom-19, na medicinske ventilatorje je priključeno 200 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 17.450 prebivalcev. Skupno so od 25. februarja lani potrdili skoraj 214.400 okužb z novim koronavirusom in 4179 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 204.300 obolelih. Doslej so testirali skoraj 1.041.700 državljanov, so še objavili.

Beroš: Vzrok smrti 82-letnice, ki je umrla po prejemu cepiva, je bil srčna kap

Do ponedeljka zvečer so na Hrvaškem proti covidu cepili 13.798 ljudi. Pri šestih so prijavili stranske učinke. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da je v Čakovcu dan po cepljenju umrla 82-letna stanovalka doma za starejše občane. Bila je negibljiva in je imela več kroničnih bolezni. Kot je še dejal, je obdukcija pokazala, da je ženska umrla zaradi srčne kapi, ki ni bila posledica cepiva.

Po novinarski konferenci so se pred televizijskimi kamerami cepili člani nacionalnega štaba civilne zaščite razen ministra Beroša, ki okreva po nedavni okužbi z novim koronavirusom. Beroš je napovedal, da se bo cepil čez tri mesece.

Hrvaška še ni odkrila britanskega seva

Hrvaški znanstveniki med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu in na severozahodu države niso potrdili okužbe z angleškim sevom, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev. So pa potrdili sev novega koronavirusa, ki se prav tako hitro širi in so ga avgusta odkrili na Škotskem, je danes objavil hrvaški znanstveni inštitut Ruđerja Boškovića.

Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani dobili z območja Zagreba, Varaždina in Čakovca.
Vzorce so dobili po tem, ko so na območju severozahoda države opazili hitro širjenje virusa in občutno zvišanje števila obolelih. Varaždin in Čakovec sta lansko jesen nekaj časa imela največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami Evropske unije, Zagreb kot največje hrvaško mesto pa praviloma zazna največje dnevno število na novo okuženih v državi.

Med analizo pridobljenih vzorcev niso našli nobenega, ki bi ustrezal sevu, ki so ga novembra lani odkrili v Angliji. To ne pomeni, da angleškega seva, ki se hitro širi, na Hrvaškem ni, a je v tem trenutku verjetnost, da je prevladujoč, razmeroma majhna, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost o preliminarnih rezultatih raziskave.

"Na približno 30 odstotkov vzorcev smo našli mutacije, ki ustrezajo različici virusa, ki so ga našli avgusta lani na Škotskem. Tudi za ta virus je bilo ugotovljeno, da se širi hitreje od virusa, kot je bil v zgodnji fazi izbruha epidemije," so dodali. Škotski sev so večinoma našli na vzorcih s severozahoda države, ki so jih dobili novembra in decembra lani.

Belgija začenja množično cepljenje

V Belgiji so začeli kampanjo množičnega cepljenja. Cepljenje so sicer že začeli prejšnji teden, in sicer v treh različnih domovih za starejše hkrati, po enem v vsaki od federalnih enot. A to cepljenje je bilo bolj simbolne narave, saj so cepili le približno 700 ljudi.

Zdaj nameravajo cepiti po 87.000 ljudi na teden. Cilj je, da letos cepijo najmanj 70 odstotkov od 11,5 milijona prebivalcev.

Kampanjo začenjajo s cepljenjem zaposlenih in stanovalcev domov za ostarele. Tako bi lahko do konca januarja oziroma začetka februarja cepili od 150.000 do 200.000 ljudi.

Sledili bodo zdravstveni delavci, nato bodo na vrsti starejši od 65 let. Za njimi bodo cepili starejše od 45 let z dodatnimi dejavniki tveganja, zatem pa še tiste, ki so pomembni za delovanje gospodarstva in družbe. Cepljenje je prostovoljno in brezplačno.

Belgija je ena najhuje prizadetih članic Evropske unije v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili več kot 650.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 19.750 covidnih bolnikov.

Trenutno so sicer epidemiološke razmere stabilne. Med 26. decembrom in 1. januarjem so v povprečju našteli 1582 novih primerov okužbe na dan, kar je 14 odstotkov manj kot v tednu pred tem. Umrlo pa je v povprečju 65 bolnikov s covidom-19 dnevno, kar je 23 odstotkov manj kot v tednu pred tem.

Na belgijskem inštitutu za javno zdravje so sicer opozorili, da bi bil lahko upad števila novih primerov povezan tudi z manjšim številom opravljenih testov med prazniki.

V Belgiji začenjajo množično cepljenje prebivalstva. Foto: Reuters
V Belgiji začenjajo množično cepljenje prebivalstva. Foto: Reuters

Francoska vlada napoveduje pospešitev cepljenja

Francoska vlada, ki se je znašla pod velikim pritiskom zaradi počasnega cepljenja, je obljubila, da bo postopek pospešila in nadomestila zaostanek za številnimi evropskimi državami.

V Franciji so v letošnjem letu do pospešitve cepljenja namreč cepili le nekaj več kot 500 ljudi in kritiki so to številko označevali za škandal v primerjavi z denimo 200.000 cepljenimi v Nemčiji v podobnem časovnem okviru.

Kot je danes zatrdil francoski zdravstveni minister Olivier Veran, bodo cepljenje izrazito pospešili. Samo v ponedeljek je bilo cepljenih več kot 2000 ljudi, v prihodnjih dneh pa nameravajo nadaljevati z veliko hitrostjo in dohiteti sosednje države, je zatrdil v pogovoru za radio RTL.

V Franciji napovedujejo hitrejše cepljenje. Foto: EPA
V Franciji napovedujejo hitrejše cepljenje. Foto: EPA

Do konca januarja bo vlada izdala pooblastila za cepljenje starejših od 75 let, ki niso v domovih za starejše. Ukrep bo zajel pet milijonov ljudi. Kampanjo bodo razširili še na gasilce in pomočnike na domu, starejše od 50 let, je napovedal minister.

Francija trenutno po njegovih besedah prejema 500.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha tedensko. Ko bo enkrat odobreno, bo država prejela še 500.000 odmerkov cepiva Moderne na mesec.

Vladi sicer delo otežuje skepticizem glede cepljenja. Le 40 odstotkov Francozov se, denimo, želi cepiti, medtem ko je v Združenem kraljestvu takih glede na prejšnji teden objavljeno raziskavo inštituta Ipsos 77 odstotkov.

Francoske oblasti so v ponedeljek poročale o nekaj več kot 4000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 380 obolelih s covidom-19.

Na Danskem uvajajo strožje ukrepe

Danska vlada je medtem še nekoliko zaostrila ukrepe, da bi upočasnila širjenje novega seva koronavirusa. Javna zborovanja so z deset omejili na največ pet ljudi, v trgovinah bo treba upoštevati medosebno razdaljo dveh metrov. Restavracije in nenujne trgovine so se v državi zaprle že decembra.

"Mutacija je že tako razširjena, da je ne moremo zaustaviti. Lahko jo pa upočasnimo in pridobimo čas, da cepimo več ljudi," je dejala danska premierka Mette Frederiksen.

Na Danskem bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva zamaknili do šest tednov po prvem, da bi tako cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Evropska agencija za zdravila (EMA) je v ponedeljek sporočila, da je za dosego polne zaščite treba spoštovati največ 42 dni med prvim in drugim odmerkom cepiva.

"Do zdaj smo načrtovali, da bi bil razmik med prvim in drugim odmerkom od tri do štiri tedne, vendar pa lahko z drugim odmerkom brez težav počakamo do šest tednov," je za TV2 dejal direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. "Tako bomo lahko cepili več ljudi," je dejal.

Nova priporočila veljajo tako za cepivo Pfizer/Biontech, s katerim v EU-ju že poteka cepljenje, kot tudi za cepivo Moderne, o odobritvi katerega naj bi v sredo odločila EMA.

EMA na spletni strani navaja, da podatki o učinkovitosti cepiva temeljijo na študijah, v katerih so ljudje oba odmerka prejeli v razmiku od 19 do 42 dni. Pri tem poudarja, da je polna imunost dosežena sedem dni po drugem odmerku.

Vsaka sprememba tega pravila bi zahtevala spremembe odobrene deklaracije izdelka in več kliničnih podatkov v podporo takšni spremembi, sicer bi se štela za nedovoljeno uporabo zunaj smernic, je opozorila EMA.

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalci je doslej prvi odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha prejelo skoraj 47.000 ljudi. V skladu z načrtom najprej cepijo oskrbovance domov za starejše, nato ranljive nad 65 let in zdravstvene delavce.

Od začetka pandemije so na Danskem potrdili 171.434 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1389 covidnih bolnikov. Konec decembra so zaradi naraščanja števila hospitaliziranih bolnikov podaljšali stroge ukrepe za zajezitev virusa do 17. januarja.

V Luksemburgu bodo ukrepe omilili

V Luksemburgu bodo v ponedeljek zrahljali nekatere ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je po seji vlade povedal premier Xavier Bettel. Med drugim se bodo lahko znova odprle trgovine, otroci pa se bodo vrnili v šole. Skrajšali bodo tudi nočno policijsko uro, ki se bo namesto ob 21. začela ob 23. uri. Še vedno bo trajala do 6. ure zjutraj. Restavracije ostajajo zaprte, gospodinjstvo lahko sprejme na obisk dva človeka, pri zbiranju več kot štirih ljudi je obvezno nošenje maske.

Epidemiološke razmere so se v Luksemburgu v zadnjem času izboljšale. Povprečno število novih okužb je upadlo s 550 na 167 na dan. Upada tudi število covidnih bolnikov v luksemburških bolnišnicah. Premier je še pojasnil, da so pri odločitvi o novih ukrepih upoštevali tudi to, da vse več ljudi psihično trpi zaradi omejitev.

Podaljševanje omejitev po Evropi

V Rusiji cepili milijon ljudi

V Rusiji s 146 milijoni prebivalcev so z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V cepili več kot milijon ljudi, so sporočile oblasti. Kot je povedal eden vodilnih predstavnikov inštituta Gamaleja, na katerem so razvili cepivo Sputnik V, Alexander Ginzburg, vsak dan dostavijo 100.000 odmerkov tega cepiva. Letos želijo proizvesti pol milijarde odmerkov, večinoma za izvoz.

V Rusiji so se epidemiološke razmere v zadnjih dneh nekoliko izboljšale. V zadnjem dnevu so potrdili 24.200 novih primerov okužbe. Pred tem so jih dnevno potrjevali tudi po 28.000. Skupaj se je v Rusiji doslej okužilo 3,2 milijona ljudi, umrlo je 59.500 covidnih bolnikov.