Johnsona na čelu države nadomešča zunanji minister Dominic Raab. Foto: EPA
Johnsona na čelu države nadomešča zunanji minister Dominic Raab. Foto: EPA

"Prepričan sem, da bo Johnson kmalu ozdravel, saj lahko o tem premierju rečem le eno stvar – da je borec. Kmalu se bo vrnil na čelo države in nas vodil skozi krizo," je sporočil Raab, ki začasno opravlja naloge premierja.

Zunanji minister je še dejal, da je Johnson prejel "standardno terapijo s kisikom", vendar lahko diha brez vsakršne dihalne pomoči. Do preklica sicer ostaja na intenzivni negi.

V zadnjem dnevu rekordnih 786 smrtnih žrtev

Število umrlih zaradi novega koronavirusa je v Združenem kraljestvu naraslo na 6159. V zadnjem dnevu je zaradi bolezni umrlo rekordnih 786 ljudi.

Britansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število okužb preseglo 55.000, opravili so 270.000 testov.

Podatki ministrstva za zdravje sicer zajemajo le mrtve v bolnišnicah, ne pa tudi v domovih za ostarele in hospicih ter umrlih doma, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Johnsona so po osmih dneh od potrditve okužbe z novim koronavirusom hospitalizirali v nedeljo zvečer, po poslabšanju stanja pa so ga v ponedeljek zvečer premestili na oddelek za intenzivno nego.

Z vseh koncev sveta v London prihajajo želje po hitrem okrevanju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Minister Michael Gove, sicer eden najtesnejših Johnsonovih sodelavcev, je dopoldne poudaril, da za premierja skrbi najboljša mogoča zdravniška ekipa. V primeru spremembe premierjevega stanja bodo podali izjavo. "Premier ljubi državo, je nekdo, ki si vedno prizadeva biti najboljši, ki si želi stvari premakniti naprej, ki si želi narediti spremembe na bolje. Vsi upamo, da bo čim prej ozdravel," je dejal v pogovoru za BBC.

Nekaj ur pozneje je prišla novica, da je Gove odšel v samoizolacijo, ker je znake bolezni začel kazati eden izmed njegovih družinskih članov.

Sorodna novica Premier Boris Johnson premeščen na intenzivno nego

V ponedeljek poslabšanje stanja

55-letnega Johnsona so v bolnišnico svetega Tomaža odpeljali v nedeljo zvečer, potem ko so se simptomi okužbe z novim koronavirusom poslabšali. V ponedeljek se je njegovo stanje poslabšalo, zato so ga zvečer premestili na oddelek intenzivne nege. BBC poroča, da so premierju dodali kisik že v ponedeljek popoldne, preden so ga odpeljali na intenzivno nego. Bil naj bi pri zavesti in ne potrebuje respiratorja.

Britanski premier Johnson na intenzivni negi

O premierjevem stanju je obveščena tudi kraljica, so sporočili iz Buckinghamske palače.

Premierju so okužbo z novim koronavirusom potrdili pred 11 dnevi, v nedeljo pa so ga odpeljali v bolnišnico zaradi poslabšanja simptomov, med drugim visoke temperature in kašlja.

Bolnišnica, v kateri se zdravi britanski premier. Foto: Reuters
Bolnišnica, v kateri se zdravi britanski premier. Foto: Reuters

Številni izrazi podpore in dobrih želja

Na novico, da je premier na intenzivni negi, so se odzvali številni domači in tuji politiki. Novoizvoljeni predsednik laburistične stranke Keir Starmer je novico označil "kot izjemno žalostno", škotska premierka Nicola Sturgeon in vodja Severne Irske Arlene Foster pa sta premierju želeli hitro okrevanje.

Dobre želje je v London poslala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da "vsi Američani molimo za njegovo okrevanje". "Res je nekaj posebnega – močan, odločen, ne odneha in se ne preda," je dodal. Dobre želje je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Vsa moja podpora je namenjena Johnsonu in njegovi družini v teh težkih časih. Želim mu, da čim prej premaga težave." "Premierju Johnsonu pošiljam najboljše želje za hitro in popolno ozdravitev," pa je med drugim dejal kanadski premier Justin Trudeau. Oglasila sta se tudi nekdanja britanska premierja David Cameron, ki je zatrdil, da je Johnson v dobrih rokah in da mu vsi želijo, da se zdrav vrne na Downing street 10, in Theresa May.