Pfizerjevo cepivo je v večini držav odobreno za starejše od 16 let. Foto: AP
Pfizerjevo cepivo je v večini držav odobreno za starejše od 16 let. Foto: AP

Pfizer je pred mesecem dni sporočil, da njegovo cepivo proti covidu, ki je bilo do zdaj odobreno za starejše od 16 let, nudi zaščito tudi mlajšim osebam. Do jeseni naj bi bilo cepivo Pfizerja odobreno tudi za mlajše od 12 let.

Cepivo bi lahko za mlajše kmalu odobrili tudi v Evropski uniji. Vodja Evropske agencije za zdravila (EMA) Emer Cooke je namreč povedala, da bi lahko še ta mesec odobrili Pfizerjevo cepivo za mlade, stare od 12 do 15 let, tudi v EU-ju. Za cilj so si sicer postavili junij. Kot je pojasnila, še čakajo na podatke klinične študije, ki so jo opravili v Kanadi.

ZDA: Še en korak v normalnost

Pfizer je marca objavil izide ameriške študije na 2260 prostovoljcih, starih od 12 do 15 let, ki je ugotovila, da med tistimi, ki so dobili cepivo, ni bilo okužb, pri tistih, ki so dobili placebo, pa so našteli 18 okužb. "S tem, ko bodo tudi mlajši zaščiteni pred boleznijo, smo naredili še korak bližje vrnitvi v normalnost in h koncu pandemije. Starši in skrbniki so lahko prepričani, da je FDA opravil podroben in temeljit pregled vseh razpoložljivih podatkov in da je cepivo varno," je dejala Janet Woodcock iz uprave. Med vsemi okuženimi v ZDA je bilo 14 odstotkov takih, ki so stari od 12 do 16 let.

Stranski učinki podobni kot pri odraslih

Pfizerjevo cepivo je v večini držav za zdaj odobreno za starejše od 16 let. Kanada je pred dnevi postala prva država, ki je uporabo tega cepiva sprostila tudi za starostno skupino od 12 do 16 let.

Farmacevtske družbe želijo cepljenje ponuditi tudi otrokom. Foto: AP
Farmacevtske družbe želijo cepljenje ponuditi tudi otrokom. Foto: AP

Stranski učinki cepiva so pri mladih podobni tistim pri starejših. To so bolečina, vročina in slabost, še posebej po drugem odmerku. Študijo na starih od 12 do 17 let izvaja tudi Moderna, izsledki bodo na voljo do poletja. Na isti starostni skupini cepivo preizkuša še eno ameriško podjetje, Novavax.

V ZDA uporabljajo še cepivi Moderne in Johnson & Johnsona, vendar za starejše od 18 let. Za izredno dovoljenje za cepivo za mlade od 12 do 16 let bo kmalu zaprosila tudi Moderna.

Odločitev FDA-ja pomeni, da bodo lahko v ZDA pred začetkom naslednjega šolskega leta jeseni cepili tudi srednješolce in starejše osnovnošolce.

Bomo kmalu cepili tudi najmlajše?

Pfizer in BioNTech izvajata študijo tudi na otrocih, starih od šest mesecev do 12 let, rezultati bodo znani poleti. Z njo želijo ugotoviti, ali najmlajši potrebujejo prav tako dva odmerka cepiva. Pfizer namerava v ZDA še ta mesec zaprositi tudi za trajno dovoljenje za svoje cepivo za stare nad 16 let.

Podjetje Novavax bo za odobritev cepiva zaprosilo kasneje od napovedi

Ameriško biotehnološko podjetje Novavax je sporočilo, da namerava za odobritev cepiva zaprositi šele v tretjem četrtletju tega leta. To predstavlja hud udarec predvsem za države v razvoju, saj je Novavaxovo cepivo ključno v pobudi za pravično porazdelitev cepiv Covax.

Podjetje Novavax je napovedovalo, da namerava za odobritev cepiva v Združenem kraljestvu zaprositi v drugem četrtletju letošnjega leta, kmalu zatem pa tudi v ZDA. Vendar pa so zdaj sporočili, da tega ne nameravajo storiti pred tretjim četrtletjem. Po tej napovedi je vrednost delnic podjetja padla za več kot 12 odstotkov.

Preložitev vložitve prošnje za odobritev predstavlja hud udarec predvsem za države v razvoju, saj je Novavaxovo cepivo ključno za mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična porazdelitev cepiv proti covidu-19.

Evropska unija se o nakupu tega cepiva še pogaja. Evropska agencija za zdravila (EMA) sicer že opravlja tekoči pregled podatkov o njem.

Cepivo, imenovano NVX-CoV2373, je osnovano na proteinih. Vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki se sicer nahaja na površini koronavirusa. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te delce proteina prepozna kot tuje in razvije naravno zaščito pred njimi, to so protitelesa in celice T. Če bo cepljena oseba prišla v stik s koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal protein S na virusu in bo pripravljen za obrambo pred njim.

V kliničnih študijah se je izkazalo za 89,7-odstotno učinkovito proti različnim oblikam covida-19. Proti hudi obliki bolezni pa je 100-odstotno učinkovito.

Podjetje je sicer v ponedeljek sporočilo še, da imajo pozitivne rezultate predkliničnih študij kombinacije kandidatnih cepiv proti gripi in proti covidu. Hrčki in dihurji, na katerih so preizkusili kombinirano cepivo, so razvili visoko stopnjo protiteles proti obema boleznima.

  • Nemčija načrtuje cepljenje učencev ob začetku šolskega leta

Nemčija pa želi konec poletja začeti proti covidu-19 cepiti mlade v starosti od 12 do 18 let, da bi se šolanje lahko začelo vračati v normalo, je dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Pogoj za to je, da evropski regulator cepivo odobri za to starostno skupino.

Doslej je bila z vsaj enim odmerkom cepljena tretjina prebivalcev Nemčije. Spahn je izpostavil, da obseg cepljenja narašča, incidenca okužb pa se zmanjšuje. "Če bomo tako nadaljevali, bi to lahko bilo dobro poletje," je dejal.