"V tem tednu smo imeli bistveno nižje številke. Državljani se trudijo spoštovati ukrepe," je ob obisku Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru dejal direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: Twitter/Vlada RS

V petek so odkrili 1523 primerov okužbe. S 4763 PCR-testi so ugotovili 1152 primerov okužbe, s 5790 hitrimi testi pa še 371. Skupno je bilo pozitivnih 14,4 odstotka testiranih. Delež pozitivnih izvidov pri PCR-testih je v petek znašal 24,2 odstotka, delež pozitivnih rezultatov pri hitrih antigenskih testih (HAT) pa 6,4 odstotka.

V slovenskih bolnišnicah se po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje zdravi 1224 bolnikov s covidom-19, kar je 42 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se je število hospitaliziranih bolnikov zmanjšalo za štiri, trenutno jih je 193. V petek je bilo z bolnišničnega zdravljenja skupno odpuščenih 128 ljudi.

V petek je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj 3140.

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev za Slovenijo znaša 1086. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivno okuženih 24.111 ljudi.

Sorodna novica Opozorila policistov zalegla – na turističnih točkah dan minil brez pretirane gneče

Krek: V tem tednu bistveno nižje številke

Ta konec tedna so predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znova na terenu, kjer se seznanjajo z aktualnim epidemiološkim stanjem, zdravstvenimi potrebami v ustanovi in s cepljenjem zaposlenih proti covidu-19.

Po besedah direktorja NIJZ-ja Milana Kreka se epidemiološka situacija v državi v tem trenutku sicer izboljšuje. "V tem tednu smo imeli bistveno nižje številke. Državljani se trudijo spoštovati ukrepe. Če bo šlo tako naprej, lahko v naslednjem tednu sprostimo že prve zadeve," je dejal. Za zdaj sicer še nobena regija ne izpolnjuje pogojev za sproščanje ukrepov.

Direktor NIJZ-ja sicer meni, da bodo t. i. angleški sev novega koronavirusa, ki se širi precej hitreje, slej ko prej najbrž zaznali tudi v Sloveniji. Sum na angleški sev je bil do zdaj postavljen v enem od laboratorijev, a zaradi pomanjkanja biološkega materiala postopka niso mogli izpeljati do konca. "Če smo odkriti – angleški sev se je pojavil na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji. Verjetno ga imamo tudi v Sloveniji, le vprašanje časa je, kdaj ga bomo odkrili," je še poudaril.

Janša: Kažejo se pozitivni znaki hitrega testiranja

Premier Janez Janša je v pogovoru za Planet TV dejal, da se kažejo pozitivni znaki uvedbe hitrega testiranja. "Računamo, da bo mogoče januarski oz. februarski val zdržati brez najbolj drastičnih ukrepov. Še vedno pa velja: bolj bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po bolj drastičnih," je dejal. Poudaril je tudi učinke cepljenja, ki se počasi kažejo tudi pri zdravstvenem kadru. Ko bodo cepljeni dobili še drugi odmerek, upa, da v zdravstvu ne bo več tako drastično manjkalo ljudi, saj ne bo več bolniških odsotnosti zaradi okužb med zdravstvenim osebjem.

Cepljenje prebivalstva bo sicer tudi logistični zalogaj, koordinacijo tega dela pa bo prevzel Jelko Kacin, ki se s tem poslavlja z mesta vladnega govorca za covid-19. "Potrebujemo logistično vrhunskega organizatorja. Gospod Kacin je tak," je ocenil Janša in zanikal, da bi bile Kacinove nove naloge povezane s kritiko njegovih nastopov v javnosti v funkciji vladnega govorca za covid-19. "Prihajale so pritožbe po novinarskih konferencah zaradi kakega stavka. Bilo pa je desetkrat več pohval," je Janša dejal o Kacinovih nastopih.

Slovenija naj bi dobila polovico manj odmerkov

Do zdaj cepljenih več kot 40 tisoč ljudi

Krek je dopoldne obiskal Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca v Mariboru. "Zdravstveni dom sem obiskal zato, da se seznanimo s potekom cepljenja v tej regiji. ZD Maribor ima odlično organizacijo cepljenja," je dejal. Pojasnil je, da se je do zdaj v državi cepilo več kot 40 tisoč ljudi. "Zanimanje za cepljenje je neverjetno. Ljudje vedno bolj zaupajo cepivu," je dodal.

Ob tem je direktor NIJZ-ja zdravstvene delavce in vse prebivalce vnovič pozval, naj se odzovejo na cepljenje, ko pridejo na vrsto. "To je garancija, da se vrnemo v normalno življenje. Izkoristimo darilo znanosti," je dejal. Slovenija letos sicer pričakuje okoli pet milijonov odmerkov, v okviru tega pa dodanih 900 tisoč odmerkov cepiva Pfizer. Še januarja pa se pričakuje odobritev cepiva podjetja AstraZeneca, ki bo omogočilo mobilno cepljenje zunaj zdravstvenih ustanov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Bregantova: Situacija resna, a še obvladljiva

Vodja kabineta na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je dopoldne s sodelavci obiskala Splošno bolnišnico Izola, kjer se je seznanila z aktualnim stanjem v bolnišnici in s cepljenjem tamkajšnjih zaposlenih. Pogovarjali so se tudi o prevzemu covidnih bolnikov z drugih, bolj obremenjenih območij. Kot je opozorila, so številke v bolnišnicah in na intenzivnih enotah še vedno visoke in tako bo po projekcijah še vsaj 14 dni. Ob tem je spomnila, da covid-19 ni edina bolezen, s katero se spoprijemamo, zato je pozdravila za začetek februarja načrtovano odprtje znatno okrepljenega oddelka za radiologijo v izolski bolnišnici, ki bo velika pridobitev za bolnike.

"Situacija v slovenskih bolnišnicah je resna, vendar s skrajnimi napori zdravstvenih delavcev še obvladljiva. Zelo me veseli solidarnost med bolnišnicami, saj SB Izola trenutno prevzema paciente iz drugih delov Slovenije," so izjavo Bregantove povzeli na Twitterjevem profilu ministrstva za zdravje. Po besedah Bregantove cepljenje v Splošni bolnišnica Izola sicer poteka dobro. Do zdaj se je v izolski bolnišnici cepilo 460 zaposlenih. "V naslednjem tednu bo predvidoma cepljenih še dodatnih 38 zaposlenih," je dodala.

V petek potrjenih 1523 okužb

"Zmanjšanje odmerkov cepiva ne bo tako drastično"

Zdravstvene razmere sicer od včeraj dodatno zaostruje napoved Pfizerja, ki je že potrjene dobave cepiva močno zmanjšal. Glede zmanjšanja odmerkov cepiva je Bregantova priznala, da so v petek o tem potekala pogajanja, po katerih pa se je izkazalo, "da to zmanjšanje odmerkov cepiva ne bo tako drastično", čeprav o konkretnih številkah ni mogla govoriti. "Veste, da Pfizer širi proizvodnjo, s čimer povezujejo nekaj izpada teh odmerkov cepiva. Veste, da se je govorilo o polovičnih odmerkih, na koncu dneva pa je bilo rečeno, da bodo te številke vseeno višje," je Bregantova dejala v izjavi za Televizijo Slovenija.

"Pri Pfizerju obljubljajo celo, da bo dobava večja že februarja," poudarjajo na ministrstvu za zdravje. Foto: Reuters

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da se bo v prihodnjem tednu napovedana dobava Pfizerjevega cepiva za celotni EU zaradi težav dobavitelja prepolovila. Vendar, kot poudarjajo, to ne bo vplivalo na celotno dobavo cepiva v prvem četrtletju. "Pri Pfizerju obljubljajo celo, da bo ta dobava večja že februarja," so poudarili na ministrstvu. Kot so pojasnili, bo zato potrebna le manjša prilagoditev načrta cepljenja za naslednji teden.

Enotedenska zamuda pri dobavi cepiva

Ameriška multinacionalna farmacevtska korporacija Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sta sporočila, da bo pri dobavah njunega cepiva proti covidu-19 prišlo do le enotedenske zamude. Zamuda je posledica del v tovarni Pfizerja v Puursu, ki so potrebna za zagotovitev povečanja proizvodnje cepiva. Ko bo to opravljeno, bo po navedbah obeh podjetij omogočena od sredine februarja povečana dobava cepiva. "Da lahko to dosežemo, so zdaj potrebne določene spremembe proizvodnih procesov," sta navedli podjetji.

Pfizer je sicer pozno popoldne sporočil, da bo Slovenija v ponedeljkovi pošiljki dobila za skoraj polovico manj odmerkov. Namesto 16.575 jih bo v Slovenijo prispelo 9.360. Po zagotovilih Pfizerja in BioNTecha bo količina pošiljk cepiva za države Evropske unije znova skladna s predhodnim načrtom takoj po 25. januarju.

Ne glede na zmanjšanje števila odmerkov cepiva po besedah Bregantove kaže, da bodo v prihodnjem tednu lahko zagotovili, da bodo vse najranljivejše skupine prejele drugi odmerek cepiva. Ob ponovnem povečanju proizvodnje Pfizerja pa bodo pred poletjem lahko cepljeni tudi vsi drugi. Glede verifikacije hitrih testov podjetja Majbert Pharm pa je Bregantova napovedala, da bodo končne rezultate predstavili predvidoma v ponedeljek.

Veliko zdravstvenih delavcev covid-19 že prebolelo

Da bodo potrebne prilagoditve načrta cepljenja po obisku celjske bolnišnice povedala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Cepljenje se bo tako zamaknilo v februar oziroma marec, je pojasnila državna sekretarka in znova poudarila, da se noben odmerek cepiva ne sme zavreči, cepivo, ko se razredči, pa je treba porabiti v šestih urah.

Ob obisku celjske bolnišnice se je sicer z vodilnimi pogovarjala tako o cepljenju kot o obdobju, ki sledi po koronavirusu. Magajnetova je dejala, da je veliko zdravstvenih delavcev covid-19 že prebolelo, zato se ne nameravajo cepiti. "Zanimanje za cepljenje narašča. Na začetku so bili še nekateri skeptični, danes se cepljenja veselijo," je dejala ob obisku celjske bolnišnice.

Vršilec dolžnosti celjske bolnišnice Dragan Kovačić je v izjavi za medije dejal, da se z vsemi težavami epidemije spopadajo uspešno. "Pripravljeni smo tudi na morebitni tretji val. Zaskrbljeni smo zaradi dolžine te epidemije," je dejal.

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je po podatkih sledilnika za covid-19 58 bolnikov s covidom-19, od tega jih je sedem v intenzivni enoti, dva pa potrebujeta pomoč respiratorja. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici je po podatkih sledilnika za covid-19 58 bolnikov s covidom-19, od tega jih je sedem v intenzivni enoti, dva pa potrebujeta pomoč respiratorja. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

V šempetrski bolnišnici zajezili širjenje okužb

Spodbudne novice glede odkritih okužb prihajajo iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Kot je za regijski štab Civilne zaščite za severno Primorsko zapisala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, so včeraj opravili rekordnih 296 PCR-testov. "Pozitivni so bili le štirje testi, in sicer pri treh zaposlenih v zdravstveni negi in pri enem pacientu na rehabilitacijskem oddelku v Stari Gori. To vse potrjuje, da se stanje umirja in da smo s hitrimi in učinkovitimi ukrepi maksimalno zajezili okužbo," je dejala direktorica. Dodala je, da bodo nadaljevali redno testiranje bolnikov na vseh oddelkih in zdravstvenega osebja.

Na severnem Primorskem je bilo sicer včeraj potrjenih 76 novih okužb, kar je najmanj v zadnjih petih dneh. Kljub temu je goriška statistična regija po podatkih o tedenskem številu novih okužb še vedno druga najslabša. Slabše razmere so trenutno le v posavski statistični regiji.