Infekcijska klinika v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo
Infekcijska klinika v UKC-ju Ljubljana. Foto: BoBo

Že danes in v petek bodo v šišensko bolnišnico Petra Držaja preselili dva bolnika z intenzivne nege in 13 bolnikov z navadnega oddelka, dva bolnika pa bodo prerazporedili na drug oddelek UKC-ja Ljubljana, je sporočil generalni direktor zavoda Janez Poklukar.

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo tako obravnavala samo paciente s covidom-19. Tiste, ki so bili v stiku z okuženimi in ne morejo nemudoma na navadni oddelek, bodo dali v sivo cono.

V bolnišnicah vse bolj zaostrene razmere

Kakšna je realna slika o obremenjenosti zdravstva

Ob tem je Poklukar opozoril, da zgolj podatki o obravnavi bolnikov s covidom-19 ne dajejo dejanske slike o obremenjenosti zdravstvenega sistema, pač pa je treba poleg podatka o tem, koliko okuženih obravnavajo, upoštevati tudi, koliko imajo še karantenskih postelj in koliko postelj v sivi coni.

V karantenskih posteljah so po njegovih besedah bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, vendar so bili pred sprejemom v stiku z okuženo osebo in zanje ni mogoče napovedati, ali bodo v naslednjih 14 dneh zboleli za covidom-19 ali ne. "Zato jih ne moremo dati med preostale bolnike, ampak jih moramo obravnavati posebej. Tako dejansko vzporedno peljemo tri sisteme," je dejal v izjavi za medije.

Zaradi pomanjkanja kadra ustavili posebni program

Generalni direktor UKC-ja LJ Janez Poklukar. Foto: BoBo
Generalni direktor UKC-ja LJ Janez Poklukar. Foto: BoBo

Opozoril je, da jim zaradi naraščanja števila bolnikov, povezanih s covidom-19, primanjkuje zdravniškega kadra, zato so že ustavili izvajanje posebnega programa, ki so ga izvajali zunaj rednega delovnega časa. Če se bo v prihodnje pritisk na bolnišnice še nadaljeval, bodo morali po njegovih besedah začeti postopoma ustavljati tudi druge programe, najprej verjetno nenujne, kot so operacije kolka ali kolena, nenujne operacije žolčnika in podobno.

O seznamu programov, ki bi jih začeli ustavljati najprej, Poklukar danes ni želel govoriti, ker da mora iti za dogovor na ravni strokovnega sveta UKC-ja. "Usmeritev pa bo verjetno podobna kot v prvem valu," je dejal.

Ali bo treba ustavljati tudi druge programe, je sicer po njegovih besedah odvisno predvsem od državljanov oziroma tega, kako dosledno se bodo držali ukrepov. "Danes ga namreč ni zdravstvenega sistema, ki bi zdržal brez sodelovanja vseh, in tako bo tudi pri nas," je dejal. Odpovedovanja programov si po njegovih besedah ne želijo, a bo nujno, da lahko pomagajo okuženim, ki potrebujejo hospitalizacijo.

Negativni test ni zagotovilo, da ne boste zboleli

Posebej je opozoril na težavo lažne varnosti tistih, ki so imeli negativni izvid testa na novi koronavirus. Če dobite negativni izvid testa, je to le podatek za tisti trenutek in še ne pomeni, da v sebi nimate virusa in da ne boste kužni. Lahko ste kužni čez dva dni. Zato se je treba, vse dokler simptomi povsem ne izzvenijo, obnašati odgovorno, je dejal. Pozval je tudi k uporabi aplikacije #OstaniZdrav, ki je lahko "veliko dodatno orodje".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rdeče cone za domove za ostarele

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pozvala domove za ostarele, naj čim prej zagotovijo rdeče cone, kamor bi lahko po potrebi premestili oskrbovance, "ker bomo lahko le na ta način preprečili širjenje virusa po domovih za starejše občane".

"Kapacitete vseh negovalnih postelj v državi so namreč nedvomno premajhne, da bi zagotavljale sprejem vseh, ki bi se okužili," je dejala.

Tudi sama je pozvala k spoštovanju ukrepov. "Naj se prenehajo druženja, ki pogosto potekajo malo na skrivaj. Ljudje naj se držijo nošenja mask, razkuževanja rok in ohranjanja fizične razdalje. Če se bomo tega držali, bomo virus hitro obvladali, če pa tega ne bo, si ne upam napovedati prihodnosti. Smo pa lahko videli, kako je bilo v Braziliji, ZDA in Italiji, ko ni nič delovalo," je opozorila. Vse, ki trdijo, da virusa ni, da je vse skupaj prevara in da karantena ni potrebna, pa je povabila, naj se jim pridružijo pri delu in se sami prepričajo, kakšno je stanje.