Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do zdaj skupaj okužilo 10,2 milijona ljudi, za posledicami covida-19 pa je umrlo skoraj 240.000 bolnikov. Foto: Reuters
Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do zdaj skupaj okužilo 10,2 milijona ljudi, za posledicami covida-19 pa je umrlo skoraj 240.000 bolnikov. Foto: Reuters

Ameriški mediji navajajo podatke organizacije COVID Tracking Project, ki je v torek poročala o 61.946 hospitalizacijah, kar je 2024 več, kot je bil dozdajšnji rekord na vrhuncu prvega vala pandemije 15. aprila. V ZDA sprejemajo v bolnišnice povprečno po 1661 bolnikov s covidom-19 na dan. Stopnja pozitivnih izvidov testov se je v ZDA od 5. avgusta podvojila na povprečje 8,3 odstotka.

V Ohiu so v torek našteli 6508 novih primerov okužbe, v Wisconsinu, kjer imajo kar 36-odstotno stopnjo pozitivnih testov, pa 7000. Arizona je imela v torek 3434 novih okužb, Kalifornija v ponedeljek 8000, okužbe in hospitalizacije med drugim naraščajo tudi v Oklahomi, Minnesoti, Teksasu, Montani, Nebraski, Severni Dakoti in Utahu.

Drugi val se približuje tudi državi in mestu New York, ki sta čez poletje pandemijo spravila pod nadzor. Newyorški guverner Andrew Cuomo je v torek poročal o 3965 pozitivnih testih, kar je 3,09 odstotka vseh opravljenih testov na dan. V bolnišnicah je 1548 ljudi, v torek pa je umrlo 32 ljudi. V primerjavi z drugimi deli ZDA so številke manjše, a je imel New York čez poletje le okrog odstotek pozitivnih testov na dan, ko je prav tako na dan umrlo manj kot po deset ljudi. V sosednjem New Jerseyju so v torek poročali o 3877 novih okužbah.

Hongkong in Singapur bosta 22. novembra oblikovala t. i. potovalni mehurček, v okviru katerega bo lahko iz enega mesta v drugo vsak dan z letalom potovalo po 200 ljudi. Foto: Reuters
Hongkong in Singapur bosta 22. novembra oblikovala t. i. potovalni mehurček, v okviru katerega bo lahko iz enega mesta v drugo vsak dan z letalom potovalo po 200 ljudi. Foto: Reuters

V mestu New York župan Bill de Blasio opozarja, da je drugi val pred vrati, saj so v prejšnjem tednu imeli tri dni s po več kot 600 okužbami na dan, v nedeljo jih je bilo 700, v ponedeljek 779 in v torek 795. Pozitivnih je bilo v torek 2,31 odstotka testov, kar je manj od državnega povprečja. Sedemdnevno povprečje za mesto je zdaj 2,21 odstotka in de Blasio pravi, da bo z rastjo sedemdnevnega povprečja na tri odstotke v mestu uradno nastopil drugi val pandemije.

"Potovalni mehurček" v Aziji

Hongkong in Singapur bosta 22. novembra oblikovala t. i. potovalni mehurček, v okviru katerega bo lahko iz enega mesta v drugo vsak dan z letalom potovalo po 200 ljudi. Po besedah pristojnih se želijo s tem, kolikor je mogoče, približati potovanjem iz časa pred pandemijo covida-19.

Na letala se bodo lahko vkrcali le tisti, ki bodo v Hongkongu ali Singapurju že dva tedna in bodo na testiranju na novi koronavirus negativni, je pojasnil hongkonški minister za trgovino Edvard Jau.

Testi in aplikacija za sledenje stikom

Potniki, ki bodo prispeli v Hongkong, se bodo morali na letališču ponovno testirati, tisti, ki bodo prispeli v Singapur, pa bodo morali uporabljati aplikacijo za sledenje stikom. Vsi, ki se bodo želeli vkrcati na letalo za Hongkong, bodo morali za test v vladno odobrenem laboratoriju ali bolnišnici odšteti 190 ameriških dolarjev (dobrih 161 evrov), v Singapurju pa okrog 150 (dobrih 127 evrov).

Če bo katero koli mesto v tednu dni zaznalo povprečje več kot petih novih primerov okužbe z novim koronavirusom neznanega izvora, bodo za dva tedna letalsko povezavo prekinili, je še pojasnil Jau. Če se zatem število primerov ne bo povišalo, bodo s 7. decembrom začeli postopno višati število dnevnih potnikov.

Vozovnice 50 odstotkov dražje

Dnevne polete bosta upravljali letalski družbi Singapore Airlines in Cathay Pacific, napoved potovalnega mehurčka prejšnji mesec pa je glede na podatke spletnega potovalnega velikana Expedia povzročila več kot 50-odstotno povišanje cen vozovnic.

Singapur je pomembno tržišče za hongkonški turistični sektor, saj je lani glede na podatke pristojnih oblasti v Hongkong prišlo več kot 450.000 ljudi.