Spopadi med protestniki in policijo v Pragi. Foto: Reuters
Spopadi med protestniki in policijo v Pragi. Foto: Reuters

Več tisoč protestnikov se je zbralo v starem mestnem jedru Prage in protestiralo proti ukrepom za zajezitev covida-19. Zahtevali so tudi odstop ministra za zdravje Romana Prymule.

Policija je skušala množico razgnati, saj da je bilo v nasprotju z ukrepi za zajezitev koronavirusa zbranih preveč ljudi, pri tem pa so izbruhnili spopadi.

Vodja praške policije je povedal, da je bilo v spopadu z "radikalnimi nogometnimi navijači" ranjenih skoraj 20 policistov. Še pred shodom so prijeli okoli 50 ljudi in jim zasegli pirotehnična sredstva ter strelno orožje.

Zdravstvena služba je ob tem sporočila, da so obravnavali poškodbe devetih ljudi, štiri so prepeljali v bolnišnico. Večinoma je šlo za poškodbe glave, ureznine in težave z dihanjem zaradi vdihavanja solzivca.

Minister za zdravje Prymula, proti kateremu so bili uperjeni protesti, je dejal, da so ukrepi namenjeni predvsem razbremenitvi zdravstvenih delavcev. "Zdaj pa bomo najbrž imeli še več novih primerov okužbe," je komentiral veliko udeležbo na protestih.

Na Češkem je prepovedano zbiranje več kot šestih ljudi. Bari in restavracije so zaprti, do 20. ure je dovoljen le prevzem dobrin za s seboj. Do najmanj 2. novembra so zaprte vse šole, univerze in študentski domovi. Maske so obvezne v vseh zaprtih prostorih, vključno z javnim prevozom in postajališči.

Češka je ena najhuje prizadetih držav v drugem valu covida-19. V petek so v državi z okoli 10,7 milijona prebivalci potrdili nov rekord, 11.105 primerov okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na Slovaškem nameravajo na novi koronavirus testirati vse prebivalce, starejše od deset let. Vlada je že naročila 13 milijonov testov na protitelesa. Novico je sporočil slovaški premier Igor Matovič, testiranje pa bo brezplačno.

Zdravstvenim delavcem bosta pomagala policija in vojska, testiranje pa naj bi izvedli podobno kot volitve – na okoli 6000 postajah po vsej državi.

Za zdaj še ni jasno, ali bo testiranje okoli 5,5 milijona Slovakov obvezno ali prostovoljno, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Program testiranja naj bi začeli izvajati naslednji konec tedna na največjih žariščih covida-19 v državi. Nato pa 31. oktobra in 1. novembra še drugje po državi. Časovne pasove za testiranje bodo organizirali po abecednem redu, da se državljani ne bi po nepotrebnem množično zbirali pred postajami za testiranje.

"Če nam bo to uspelo, bomo postali zgled za celoten svet," je prepričan Matovič.

Na Slovaškem so v zadnjih dneh podobno kot drugje po Evropi potrdili visoke številke novih okužb s koronavirusom, samo v soboto 1968.

Kitajska razglasila zmago v boju proti cepivu

Kot območje ima Evropa več dnevnih okužb od Indije, Brazilije in ZDA skupaj, saj je bilo v zadnjem tednu v povprečju več kot 140.000 okužb dnevno. Na vsakih 100 okužb po svetu jih je 34 v Evropi. Tako trdijo analitiki agencije Reuters, ki so izračunali, da je zdaj v Evropi milijon novih okužb vsakih devet dni, od začetka epidemije je bilo skupno potrjenih več kot 6,3 milijona okuženih.

Po svetu je do zdaj skupno število okužb skoraj 40 milijonov, od tega največ v ZDA, Indiji, Braziliji in Rusiji, po številu umrlih pa v ZDA, v Braziliji, Indiji in Mehiki.

V preteklem tednu je bila samo polovica vseh novookuženih v Evropi potrjena v večjih evropskih državah: Združenem kraljestvu, Franciji, Rusiji, Nizozemski in Španiji. Najvišji sedemdnevni prirast novih okužb z 19,425 okuženega na dan poročajo iz Francije, ki ji sledijo Združeno kraljestvo, Rusija, Španija in Nizozemska.

Hrvaška: 819 okužb

Iz Hrvaške poročajo o 819 potrjenih primerih, opravili so 4948 testiranj, s covidom-19 je umrlo osem obolelih. Na zdravljenju v bolnišnici je 548 obolelih, 32 jih je priključenih na respirator. Po celotni državi je v samoosamitvi 21.148 ljudi.

Policijska ura v Franciji

V Franciji je za okoli 20 milijonov prebivalcev oz. slabo tretjino prebivalstva začela veljati nočna policijska ura med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Prepoved zadeva večja mesta, kot so Pariz, Marseille, Lyon, Lille in Toulouse. Gostinci ob tem poudarjajo, da bodo morali zaradi krajšega delovnega časa odpuščati.

Zunanji minister Anže Logar z negativnim izvidom testa

Glede na to, da je bil na rutinskem preverjanju okužbe na novi koronavirus pozitiven avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki naj bi se okužil na zasedanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu, nato pa so okužbo potrdili še pri belgijski ministrici Sophie Wilmes, smo na slovensko ministrstvo za zunanje zadeve vprašali, ali je o zadevi slovenski minister obveščen in ali se je testiral: "Minister Anže Logar je o tem obveščen. Minister se je preventivno testiral. Rezultat testa je bil negativen," so za MMC pojasnili z MZZ-ja.

Države z različnimi pristopi k zajezitvi virusa

Številne evropske države kot zajezitveni ukrep zapirajo šole in izvajajo pouk na daljavo, odpovedujejo vse nenujne operativne posege, na delo pa vpoklicujejo tudi študente medicine.

Zemljevid okužb glede na 14-dnevno pojavnost v Evropi na 100.000 prebivalcev:

Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU-ju je od četrtka dostopen na spletu – na strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Zemljevid je na novo osvežen vsak četrtek. Foto: Reuters
Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU-ju je od četrtka dostopen na spletu – na strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Zemljevid je na novo osvežen vsak četrtek. Foto: Reuters

Zemljevid Evrope glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Povezava TUKAJ.

Severna Irska zapira šole za dva tedna, restavracije za štiri. Oblasti v Kataloniji zapirajo bare in restavracije za 15 dni, v trgovinah je dovoljeno omejeno število ljudi. Šole so zaprli tudi na Češkem, kjer je vlada v četrtek naznanila, da bo za postavitev začasnih bolnišnic kupila dodatnih 4000 postelj. Od srede so v državi zaprti tudi vsi gostinski lokali, v javnosti je prepovedano uživanje alkohola.

Iz Poljske poročajo, da je država s 6526 okuženimi in 116 mrtvimi za koronavirusno boleznijo 19 samo pretekli teden na robu zmogljivosti. Ker jim primanjkuje medicinskega osebja, so začeli usposabljati medicinske sestre, razmišljajo pa tudi o postavitvi vojaških poljskih bolnišnic.

Okužbe v italijanskem parlamentu

V italijanski poslanski zbornici je bilo na testiranju na novi koronavirus pozitivnih 18 poslancev, 80 poslancev, ki so bili z njimi v stiku, pa je v domači karanteni. Vsa glasovanja v spodnjem domu parlamenta v prihodnjem tednu so odpovedali. Skupno je v parlamentu 630 poslancev.

Sorodna novica Virus SARS-CoV-2 ostane na koži devet ur, z umivanjem ga odstranimo v 15 sekundah

ZDA (še vedno) v samem vrhu okužb in umrlih

Sicer pa je območje, ki ga je epidemija najbolj prizadela, Latinska Amerika s 27 odstotki vseh okužb z novim koronavirusom, sledijo ji Azija, Severna Amerika in Evropa.

Indija ta mesec sicer poroča o nekoliko manj okuženih kot septembra, ko so potrdili 69.000 dnevnih okužb. 13. oktobra so, recimo, potrdili 55.342 okužb, kar je najmanj od 18. avgusta.

ZDA, ki imajo največ okuženih in umrlih s covidom-19 na svetu, pa ne vidijo luči na koncu predora, saj se od septembra povečuje število hospitalizacij zaradi zapletov pri okužbi z novim koronavirusom.

Začasno ustavljena testiranja cepiv

Na trgu še vedno ni cepiva. Podjetje Johnson & Johnson je začasno ustavilo testiranje cepiva, saj se je pri enem od udeležencev pojavila bolezen, ki je ne morejo pojasniti. Tudi farmacevtsko podjetje AstraZeneca je v zadnji fazi prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, saj se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila nepojasnjena bolezen.

Ameriški predsednik Donald Trump sicer v svoji predsedniški kampanji obljublja, da bo cepivo pripravljeno še pred volitvami 3. novembra. Vendar je ameriški farmacevtski velikan Pfizer medtem sporočil, da bodo svoje cepivo avtorizirali, ko bodo zagotovljeni vsi varnostni parametri, kar bo po napovedih izvršnega direktorja v tretjem tednu novembra, poroča Euronews.

Okužbe po svetu, ki jih objavlja Univerza Johnsa Hopkinsa:

-19