Po Evropi je bilo nekaj primerov ljudi, pri katerih so nastali krvni strdki po cepljenju s cepivom AstraZenece, ampak povezava s cepivom ni potrjena. Foto: Reuters
Po Evropi je bilo nekaj primerov ljudi, pri katerih so nastali krvni strdki po cepljenju s cepivom AstraZenece, ampak povezava s cepivom ni potrjena. Foto: Reuters

Pri treh mlajših odraslih so se po cepljenju z omenjenim cepivom pojavili krvni strdki ali možganske krvavitve. Vsi trije so morali na zdravljenje v bolnišnico, je v soboto sporočila norveška agencija za zdravila in dodala, da o podobnih primerih poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

Za začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece se je iz previdnosti odločila tudi Irska. Foto: EPA
Za začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece se je iz previdnosti odločila tudi Irska. Foto: EPA

Za zdaj sicer ni dokazov, da je to povezano s cepivom, vendar pozivajo vse mlajše od 50 let, ki se po cepljenju počutijo slabo ali se jim pod kožo pojavijo večje modre lise, da se zglasijo pri zdravniku.

Na agenciji za zdravila so pojasnili, da so že pred tem prejeli več poročil o tovrstnih lisah ali manjših podkožnih pikah po cepljenju pri mlajših ljudeh. "To je resno in je lahko kazalnik zmanjšanega števila krvnih ploščic," so opozorili.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer v četrtek poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. Tudi proizvajalec cepiva trdi, da je to varno.

Norveška je že v četrtek iz previdnostnih razlogov začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece po smrti prejemnika tega cepiva zaradi krvnega strdka na Danskem in po tem, ko so se pri nekaterih na Norveškem po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki.

Na Norveškem so po podatkih norveškega inštituta za javno zdravje do zdaj s cepivom AstraZenece cepili nekaj več kot 120.000 ljudi.

Prav tako so cepljenje s cepivom tega proizvajalca iz varnostnih razlogov začasno ustavile Danska, Islandija in Bolgarija, avstrijske oblasti pa so pred dnevi začasno ustavile cepljenje z eno od serij cepiva AstraZenece po smrti 49-letne medicinske sestre in po pljučni emboliji pri neki 35-letnici po cepljenju. Za ustavitev cepljenja s sporno serijo so se odločile tudi Italija, Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg.

Prizor iz Italije, kjer epidemiološke ukrepe zaostrujejo. Foto: EPA
Prizor iz Italije, kjer epidemiološke ukrepe zaostrujejo. Foto: EPA

Začasna ustavitev tudi na Irskem

Za začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece se je iz previdnosti odločila tudi Irska. "Uporaba cepiva AstraZenece proti covidu-19 je začasno ustavljena od današnjega jutra," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik irskega ministrstva za zdravje.

Kot je predtem pojasnil namestnik irskega glavnega zdravnika Ronan Glynn, so vladi priporočili začasno ustavitev po poročilu norveške agencije za zdravila o novih resnih primerih krvnih strdkov pri odraslih po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Zaradi poročil o reakcijah cepljenih proti covidu-19 na Norveškem so cepljenje ustavili tudi na Irskem. Pri štirih ljudeh na Norveškem so namreč po cepljenju opazili krvne strdke, poroča CNN.

Irski nacionalni svetovalni odbor za imunizacijo (NIAC) je cepljenje ustavil preventivno, čeprav "ni bilo ugotovljeno, da obstaja povezava med cepivom AstraZenece in temi primeri", so zapisali v izjavi.

Norveška preučuje pojav krvnih strdkov pri mlajših cepljenih

Po cepljenju s cepivom AstraZenece v Italiji umrl učitelj

Cepljenje z eno od serij cepiva podjetja AstraZeneca so začasno ustavili tudi v severnoitalijanski regiji Piemonte, saj je po cepljenju proti covidu-19 s tem cepivom umrl učitelj. Podrobnosti o učiteljevi smrti niso znane.

Previdnostni ukrep bo trajal, dokler ne bodo ugotovili vzroka smrti delavca v šolstvu. Italijanska zdravstvena agencija Aifa preverja podatke, a zagotavlja, da niso našli povezav med resnimi stranskimi učinki in omenjenim cepivom.

Da bodo vsaj do konca marca iz previdnosti odložili cepljenje s tem cepivom, so sporočili tudi z Nizozemske in preklicali 43.000 terminov za cepljenje.

AstraZeneca: Ni dokaza o povečanem tveganju

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je medtem že zavrnilo pomisleke glede varnosti cepiva in poudarilo, da podatki ne kažejo na povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov pri cepljenih. "Analiza naših podatkov o varnosti za več kot 17 milijonov cepljenih v Evropski uniji in Združenem kraljestvu ni pokazala nobenega dokaza o povečanem tveganju za pljučno embolijo ali hujšo obliko venske tromboze," je dejal tiskovni predstavnik AstraZenece. To velja pri vseh starostnih skupinah, spolih, v vseh državah in serijah cepiv. "Dejansko se ti dogodki med cepljenimi pojavljajo manj pogosto kot pri splošni populaciji," je zatrdil.

Tudi v severnoitalijanski regiji so začasno ustavili cepljenje z eno od serij cepiva AstraZenece. Foto: EPA
Tudi v severnoitalijanski regiji so začasno ustavili cepljenje z eno od serij cepiva AstraZenece. Foto: EPA

EMA in WHO priporočata nadaljevanje cepljenja

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da so do 9. marca potrdili 22 primerov krvnih strdkov pri skupno več kot treh milijonih ljudi, cepljenih s cepivom AstraZenece v evropskem gospodarskem prostoru. Poudarili so, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov.

"Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece," je dejala tiskovna predstavnica WHO-ja Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga morali prenehati uporabljati.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da lahko Nemčija po posvetovanju z Evropsko agencijo za zdravila (EMA) "samozavestno trdi, da v povezavi s cepljenjem ni več primerov krvnih strdkov".

Da je cepivo varno, so danes sporočili tudi iz Kanade, kjer so prejšnji teden prejeli prvih 500.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki so jih izdelali v indijskem Serum Institutu.

V četrtek je tudi vodja slovenske strokovne svetovalne skupine Mateja Logar dejala, da za uporabo tega cepiva ni nobenih zadržkov.