Trump je na novinarski konferenci med drugim povedal, da se je iz tujine vrnilo 40.000 ameriških državljanov. Foto: Reuters
Trump je na novinarski konferenci med drugim povedal, da se je iz tujine vrnilo 40.000 ameriških državljanov. Foto: Reuters

Število mrtvih v New Yorku je znova rekordno visoko, večina jih je umrla v mestu New York. V tej zvezni državi je do zdaj umrlo 3565 ljudi, potrjeno okuženih jih je 113.074, od tega 63.036 v New Yorku, poroča BBC.

Reuters navaja nekoliko višje številke. Po izračunih te agencije je v ZDA potrjeno okuženih več kot 300.000 ljudi, več kot 8100 pa jih je umrlo.

Trump: Na žalost bo umrlo veliko ljudi

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci (zvečer po našem času) med drugim napovedal, da bodo v mesto New York, kjer je že več kot 63.000 okuženih z novim koronavirusom, na pomoč poslali 1000 pripadnikov vojaškega osebja. Še več tisoč jih bodo poslali tudi v druge zvezne države. Kot je povedal, je z newyorškim guvernerjem Cuomom govoril še o dodatnih ukrepih za pomoč New Yorku.

Kot je napovedal, bo v prihodnjih dneh umrlo veliko ljudi, prihodnja dva tedna bosta zelo težka. Povedal je tudi, da je opremo treba deliti na podlagi pravičnosti, da je treba poskrbeti za celotne ZDA, ne le posamezne dele. A zdaj se osredotočajo na področja, ki najbolj potrebujejo pomoč.

Poudaril je tudi, da se morajo ZDA kmalu znova odpreti, ker ne želi, da bi tako stanje trajalo mesece in mesece. Ob tem je tudi napovedal, da bodo državne zaloge okrepili z 29 milijoni odmerki antimalarikov, ki jih bodo uporabili za bolnike z novim koronavirusom. Fema (zvezna agencija za posredovanje v nesrečah) je po njegovih besedah izdala ukaz o izdelavi 180 milijonov zaščitnih mask N95.

Mesto New York se spoprijema z velikim številom okuženih in mrtvih. Foto: Reuters
Mesto New York se spoprijema z velikim številom okuženih in mrtvih. Foto: Reuters

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je dejal, da bi lahko število okužb doseglo vrhunec v od štirih do 14 dneh. Kot je dejal, država še naprej išče respiratorje. Zahvalil se je Kitajski, ki jih je poslala 1000, zvezna država Oregon jih bo dodatnih 140.

Župan New Yorka Bill de Blasio je zdravstvene delavce, ki že ne delajo, pozval, naj pomagajo prostovoljno. "Kdor koli že ni v tem boju, potrebujemo vas," je sporočil. De Blasio je ocenil, da mesto potrebuje dodatnih 45.000 zdravstvenih delavcev za boj proti pandemiji v aprilu in maju. Prebivalce je pozval, naj nosijo maske, vsaj šale ali rute.

Medtem je predsednik ZDA Donald Trump dejal, da sam kljub novim smernicam ne bo nosil maske, saj da se počuti dobro. Kot je dodal, si ne predstavlja, kako v Ovalni pisarni z masko na obrazu pozdravlja "predsednike, premierje, diktatorje, kralje, kraljice".

V ZDA je več kot 290.000 okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters
V ZDA je več kot 290.000 okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Nemčija obtožuje ZDA zaplembe mask

Nemčija je obtožila ZDA, da ji je po modelu Divjega zahoda ali sodobnega piratstva v Bangkoku zaplenila 200.000 že plačanih zaščitnih mask, ki jih je Berlin naročil za zaščito policistov. Ameriško podjetje 3M trdi, da nima dokumentacije glede pošiljke.

"Dejanje sodobnega piratstva," meni vlada v Berlinu. Tako je poimenovala nedavno izginotje 200.000 že plačanih mask tipa FFP2, ki bi morale biti na poti v Nemčijo. Namenjene so bile za uporabo policistov pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa.

Notranji minister Andreas Geisel je dejal, da so ZDA v Bangkoku prestregle pošiljko. Po njegovih besedah je Berlin kupil maske od ameriškega podjetja, časopis Tagesspiegel pa je poročal, da so bile izdelane na Kitajskem. "Celo v času krize ne bi smeli uporabljati metod Divjega zahoda," je dejal Geisel in pozval vlado, naj pritisne na Washington, da bo spoštoval mednarodno zakonodajo.

Zaščitna oprema kot belo zlato

V času pandemije je postala zaščitna oprema kot belo zlato, številne države niso bile pripravljene na pandemijo, zaščitnih mask, očal in razkužil zmanjkuje ali jih ni, njihova cena poskakuje v nebo. Vlade so se razmeram prilagodile tako, da so pozvale lokalna podjetja k izdelavi zaščitne opreme ali respiratorjev. Vendar pa je najhitrejša pot do nabave velike količine teh danes tako redkih dobrin naročilo iz katere od azijskih držav.

Sorodna novica Trump z zakonom o vojni proizvodnji v pospešitev izdelave respiratorjev in zaščitnih mask

Trump aktiviral zakon o vojni proizvodnji

Kitajska, kjer je izbruhnila epidemija virusa SARS-CoV-2, je med drugim številnim državam v Evropi donirala večje količine zaščitnih mask. Washington pa je med drugim prisilil ameriški konglomerat 3M iz Minnesote, enega največjih proizvajalcev zaščitne opreme na svetu, naj ZDA oskrbi s čim več zaščitnimi maskami tipa N85. Podjetje 3M ima prepoved izvoza medicinske opreme drugim državam, kar je predsednik Trump dosegel z aktivacijo zakona o vojni proizvodnji (ki sega še v čas korejske vojne).

3M je Trumpu odgovoril, da proizvajajo, kolikor zmorejo, in da so marca v primerjavi z januarjem proizvedli 13 milijonov mask več, celoten višek pa da je šel na trg ZDA. 3M Trumpa opozarja, da bo imela prepoved prodaje v druge države negativne učinke, saj se bodo druge države potem maščevale z zaustavitvijo prodaje potrebščin v ZDA. 3M je glavni oskrbovalec za Kanado in Latinsko Ameriko, kamor je na leto poslal šest milijonov mask N95 oziroma respiratorjev.

Sorodna novica Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

ZDA je epidemija novega koronavirusa močno prizadela, v državi je bilo v petek 278.000 okuženih in 7141 mrtvih, od tega je samo v mestu New York umrlo 1867 okuženih.

Kritike nad nekorektnostjo ZDA tudi iz Francije in Kanade

Kritike nad nekorektnostjo ZDA je slišati tudi iz Francije, ki je podobno kot Nemčija, ZDA obtožila, da je kupila zaščitne maske na Kitajskem, ki so bile namenjen v Francijo.

Predsednica francoske regije Ile de France, ki jo je epidemije močno prizadela, je dejala, da sta pošiljko zadnjo minuto prestregla "Američana, ki sta dala višjo ponudbo", je dejala po poročanju AFP-ja in dodala, da sta "Američana plačala z gotovino na neznani lokaciji".

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je bil presenečen, ko je država prejela manjšo pošiljko, kot so jo naročili, razliko pa da je kupil višji ponudnik. "Zavedamo se, da ZDA potrebujejo maske, vendar pa jih tudi v Kanadi, zato moramo delati skupaj," je dejal Trudeau.

Na trgu se tako pojavljajo številne malverzacije, ne nazadnje je bila del prevare tudi slovenska vlada, ki ni nikoli dobila naročenih treh milijonov zaščitnih mask, ki bi morale priti v Slovenijo prek Italije. Kot je pojasnil minister za obrambo Matej Tonin, so preprosto izgubili stik z voznikom tovornjaka.

Trump poziva k nošenju mask, sam je ne bo nosil

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je pristojnim oblastem uspelo dobiti 200.000 mask N95, 130.000 kirurških mask in 600.000 rokavic, pri tem ni navedel, kje so jih dobili.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek Američanom prenesel priporočilo centra za nadzor nad boleznimi (CDC), naj zaradi novega koronavirusa v javnosti nosijo maske oziroma doma narejena pokrivala za čez nos in usta, vendar si sam ne more zamisliti, da bi nosil kaj takega in tega ne bo počel.

Trump je dejal, da si sam sebe ne more predstavljati z masko na obrazu, ko sedi v Ovalni pisarni Bele hiše in pozdravlja tuje voditelje, čeprav teh trenutno zaradi pandemije ni kaj prida naokrog. "Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi," je dejal Trump. Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila Američanom, naj resno upoštevajo navodila glede omejevanja socialnih stikov in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu.

CDC je izdal priporočilo Američanom za pokrivanje obraza, potem ko je do zdaj veljalo, da maske ne preprečujejo širitve okužb.

Trump: Videli boste nekaj slabih stvari in potem tudi nekaj dobrih

Ob tem je na svojem profilu na Twitterju objavil izsek tiskovne konference, na katerem dokaj zdolgočaseno zdrdra, da bijejo ZDA "zgodovinski boj, da bi rešile življenja svojih državljanov, prihodnosti naše družbe, naše edino orožje sta disciplina in odločitev vsakega državljana, da ostane doma in ostane zdrav za dolgo časa. Hočemo, da so zdravi dolgo časa. Zato bodite doma, tega bo konec. Videli boste nekaj slabih stvari in potem boste videli nekaj dobrih stvari. Ne bo trajalo predolgo. Pozdravili bomo naše državljane, skrbeli bomo za svoje sosede in pomagali ZDA, da premagajo virus."

Hitro širjenje koronavirusa v ZDA