Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Foto: EPA
Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Foto: EPA

Maske FFP2 so od sobote obvezne v bolnišnicah, domovih za starejše in zdravstvenih domovih. Pred obiskom doma za starejše ali bolnišnice je treba predložiti negativen izvid testiranja. Zaposleni v teh institucijah se bodo morali večkrat tedensko testirati, poroča Deutsche Welle.

Od sobote tudi velja, da morajo vsi potniki, starejši od 14 let, na vlakih na daljše razdalje nositi zaščitno masko FFP2. Zdravstveni ministri vseh 16 zveznih dežel so se dogovorili, da so na lokalnih avtobusih in vlakih obvezne vsaj kirurške maske, čeprav pravila na zvezni ravni tega ne predpisujejo kot obvezno. Na drugi strani v letalskem prevozu maske niso obvezne.

Če se bodo razmere poslabšale, imajo oblasti v posameznih zveznih državah na voljo sprejetje novih ukrepov, kot je obvezno nošenje zaščitne maske v vseh notranjih prostorih, kot so trgovine in restavracije, prav tako pa lahko uvedejo obvezno testiranje v šolah in vrtcih. V šolah bodo lahko tudi vnovič uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask za šolarje, starejše od 11 let, še poroča DW.

Prebivalci DSO-jev morajo kljub štirikratnemu cepljenju zunaj sob nositi maske

Nova pravila so naletela na različne odzive. Organizacija Deutsche Stiftung Patientenschutz, ki zastopa interese hudo bolnih in umirajočih, je kritična. Ocenjuje, da so nekatera pravila prestroga, druga preveč ohlapna. Direktor organizacije meni, da sprejeti ukrepi ne ščitijo dovolj starejših. V pogovoru za nemško tiskovno agencijo EPDje dejal, da bi bilo treba ustanoviti enote za hiter odziv, ki bi v primerih izbruhov žarišč bolezni hitro pomagale. Ob tem je tudi pozval, da bi morali v domovih za starejše organizirati prostore, v katerih bi lahko ločili okužene stanovalce od zdravih. Po drugi strani pa se mu zdi pretiran ukrep, da morajo stanovalci domov za starejše zunaj svoje sobe nositi masko FFP2. Do tega ukrepa so kritični tudi v nemškem združenju organizacij za starejše (BAGSO), v katerem izpostavljajo, da za noben drugi del prebivalstva ni obvezno nositi maske doma, čeprav so štirikrat cepljeni.

Nemški minister za zdrave Karl Lauterbach je nova pravila označil za ostrejša v primerjavi z drugimi evropski državami, ob tem pa dejal, da s svojim pristopom "Nemčija ni pametnejša, ampak previdnejša." V soboto so poročali o 96.367 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, kar je bila na glede prejšnji teden podvojitev.