Na ministrstvu za zdravje še naprej usklajujejo ukrepe v zvezi s koronavirusom. Gradivo o ukrepih za primer večjega števila okuženih z novim koronavirusom je obravnavala tudi vlada.

Marjan Šarec. Foto: BoBo
Marjan Šarec. Foto: BoBo

Šarec je zatrdil, da v Sloveniji v tem trenutku ni potrjenega primera okužbe, in obljubil, da bodo morebitno potrjeno okužbo takoj sporočili javnosti. "Situacijo je treba jemati skrajno resno, vsi pa se moramo vzdržati pred širjenjem panike. Če bo treba, bodo aktivirani vsi potrebni mehanizmi za zajezitev okužbe," je poudaril. Dodal je, da se vsi pristojni dnevno sestajajo in spremljajo položaj, ob tem pa zatrdil, da ni razlogov za delanje zalog med prebivalstvom.

Sorodna novica Razkužila in maske pred stavbami UKC-ja nenavadno hitro izginjajo

Vlada sprostila blagovne rezerve zaščitne opreme v vrednosti 200 tisočakov

Vlada je zaradi koronavirusa sicer že sprostila tudi blagovne rezerve zaščitne opreme (maske, očala, rokavice, kombinezone, prekrivala za čevlje ...), pa tudi zaloge respiratorjev in praškov za razkuževanje v skupni vrednosti 200.000 evrov, da ne bi zaradi motenj na trgu zmanjkalo pripomočkov izvajalcem zdravstvenih storitev. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje. Pristojno ministrstvo poleg tega pripravlja ukrepe za zaščito zdravstvenega in drugega osebja, ki bi lahko prišli v stik z morebitno obolelimi osebami.

Celotna zaščitna oprema je sicer potrebna samo ob jemanju brisa za testiranje, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Vlada sprostila del blagovnih rezerv mask, razkužil …

Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več

Šarec se je sicer odzval tudi na nekatere pozive, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Pri tem je naštel težave, ki bi nastale, če bi ljudje zaradi panike začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se že dogaja.

Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. "A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko," je prepričan premier.

MZZ svetuje preložitev potovanj v Iran, J. Korejo

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi širjenja novega koronavirusa objavilo nova priporočila glede potovanj v Južno Korejo in Iran. Tako slovenskim državljanom svetuje, da preložijo nenujna potovanja na območje južnokorejskih Daeguja in Čeongduja ter v Iran.

Previdnost pa svetujejo tudi pri potovanju v Lombardijo (Italija).

Odpovedovanje prireditev kar vsepovprek ni potrebno

Prav tako splošno odpovedovanje dogodkov glede na trenutne epidemiološke podatke ni potrebno. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

"Kljub temu vsem obolelim, starejšim in kroničnim bolnikom, ki so dovzetni za nalezljive bolezni, odsvetujemo obiskovanje množičnih prireditev. Organizatorje pa pozivamo, da na prireditvah zagotovijo ustrezne higienske razmere," je dejal minister za zdravje Aleš Šabeder, ki pravi, da je vseeno samo še vprašanje dni, kdaj se bo prvi okuženi pojavil tudi v Sloveniji. "Vse ukrepe do zdaj in tudi naprej bo sprejemala stroka, politika jim bo sledila," je zatrdil.

Koronavirus: Pristojni ponavljajo, da je panika odveč

Okuženega bodo hospitalizirali, svojce osamili, za ostale pa kontaktov ne bodo omejili

Tudi državna sekretarka na ministrstvu Simona Repar Bornšek miri: "Ne bomo zapirali mej, ne bomo odpovedovali vsepovprek vsega, ne bomo zapirali šol, vrtcev in javnih ustanov, saj to, tudi ko bo virus tu, ne bo potrebno. Ko bo prvi primer, ga bomo seveda obravnavali po načrtu, ki ga imamo vselej pripravljenega, ta primer bo hospitaliziran."

Poleg tega, da bodo okuženega hospitalizirali, pa bodo tudi osamili tiste, ki živijo z njimi. Za ostale pa kontaktov ne bodo omejili.

"Zdrave osebe ne širijo virusa, tudi osebe, ki ne kažejo znakov bolezni," pri tem je še enkrat spomnila na razlago infektologa Strleta, ki je na zelo nazoren in razumljiv način razložil, kakšen je ta virus in kako se prenaša. Preprečitvi širjenja okužbe zadostuje razdalja 1,5 metra od okuženega.

Javni poziv, naj zdravniška zbornica neha sejati strah

Vse bolnišnice in tudi zdravstveni domovi so v pripravljenosti. Tudi vstopne točke za morebitne okužene in 55 vstopnih točk za testiranje v zdravstvenih zavodih po državi so že pripravljene.

Tako Šarec kot Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti," je o izjavi zbornice dejal Šarec.

"V zadnjih dneh se iz določenih institucij, na žalost je med njimi tudi zdravniška zbornica, sejeta strah in panika, tako med zdravniki kot tudi med prebivalstvom, kar ostro obsojam. Tukaj tudi javno pozivam zdravniško zbornico, naj nemudoma preneha sejati strah in paniko med prebivalci in med stroko. Seveda bomo javnost sproti obveščali, navodila vsi izvajalci imajo," je bil jasen Šabeder. "Zdravstveni sistem je pripravljen. Poudarjam, panika je odveč. Skrajno neodgovorno pa je, da paniko podpihuje tudi Zdravniška zbornica. To ni v skladu z njihovim poslanstvom. Zdi se, da vodilni pri Zdravniški zbornici to situacijo izkoriščajo za druge namene," opozarja minister.

Na meji s Hrvaško dolge kolone

"Ukrepi Hrvaške niso učinkoviti"

Šabeder se je na povabilo italijanskega ministra za zdravje v Rimu udeležil srečanja ministrov za zdravje sosednjih držav: Slovenije, Francije, San Marina, Avstrije, Hrvaške, Švice in Nemčije. Na srečanju so sprejeli več ukrepov, ključno je, da so se države zavezale k izmenjevanju kliničnih, epidemioloških in drugih podatkov ob ohranitvi odprtih mej.

Tudi izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška pa kljub temu izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je naštel Šarec. Situacijo je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije, je opozoril Šarec.

Hrvaški premier Andrej Plenković je odgovoril, da je Hrvaška sprožila tiste ukrepe, za katere meni, da so bili potrebni. "Hrvaška dela tako kot je treba, mirno in preudarno, brez panike, da bi zaščitila javno zdravje in zavarovala svoje državljane," je dejal Plenković.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Fraport: NIJZ na letališču še ni zahteval ukrepov

V navezi z NIJZ-jem so po besedah direktorja Fraporta Slovenija Zmaga Skobirja tudi na ljubljanskem letališču. "Imamo pa tudi lastne predpisane postopke in zadeve usklajujemo na dnevni bazi. Ukrepov, kot je na primer merjenje temperature potnikov, NIJZ za zdaj še ni zahteval," je povedal za Skobir.

Mejni policisti morajo uporabljati zaščitno opremo

Z notranjega ministrstva pa so sporočili, da morajo policisti pri izvajanju nalog mejne kontrole obvezno uporabljati vso priporočeno osebno varovalno opremo.

Ob tem so dodali, da imajo zaposleni ves čas na voljo zaščitna sredstva, kot so razkužila za roke, rokavice in obrazne maske, ki se uporabljajo za zaščito tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim lahko izpostavljeni. Lahko jih uporabijo, če presodijo, da bi bila uporaba teh sredstev smiselna, so sporočili. Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev, pripravljajo pa tudi obnovitvena usposabljanja o preprečevanju okužb in uporabi osebne varovalne opreme.

Težave v gospodarstvu

Širjenje koronavirusa povzroča težave tudi v gospodarstvu, predvsem v turizmu pa tudi v predelovalnem sektorju in logistiki. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz preteklih dni razmišlja o nekaterih ukrepih, npr. o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Počivalšek tudi poudarja, da morajo ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je medtem v Bruslju na zasedanju ministrov, pristojnih za konkurenčnost, izpostavil zlasti vprašanje vpliva na izvoz ter pozval Evropsko komisijo k premisleku o pripravi smernic v podporo podjetjem in finančni pomoči.

Virus in pretiran strah lahko močno zamajeta gospodarstvo