Zagon cepljenja zaposlenih v gospodarstvu je predviden na začetku junija. Foto: AP
Zagon cepljenja zaposlenih v gospodarstvu je predviden na začetku junija. Foto: AP

Za izvedbo cepljenja v podjetju mora biti prijavljenih najmanj 50 ljudi, za organizacijo cepljenja pa je odgovoren cepilni center, ki je na območju, kjer gospodarska družba izrazi interes po organiziranem cepljenju zaposlenih, piše v dopisu, ki so ga z ministrstva za zdravje razposlali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Turistično-gostinski zbornici Slovenije.

Podjetje mora pripraviti seznam zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, ki bi se želeli cepiti. Za točen termin in lokacijo cepljenja se gospodarska družba dogovori z odgovorno osebo cepilnega centra in ji posreduje skupno število prijavljenih za cepljenje.

Cepijo se lahko tudi pogodbeni partnerji, študenti ...

Ob tem na ministrstvu glede na nedavne zaplete z varstvom osebnih podatkov poudarjajo, da je treba zaposlenim pri pripravi seznama nedvoumno in jasno povedati, za kakšen namen se seznam pripravlja ter kdo in koliko časa bo podatke obdeloval.

Cepljenje je namenjeno vsem zaposlenim, ki še niso bili cepljeni proti covidu-19 in so starejši od 18 let. Cepijo se lahko tudi tuji državljani, če so zaposleni v slovenskem podjetju, in pogodbeni partnerji ter študenti, ki opravljajo delo ali delovno prakso v podjetju.

Tisti, ki so prvi odmerek cepiva že prejeli, pa naj tudi naslednjega prejmejo na enak način, piše v dopisu. Če je neki zaposleni že prijavljen na cepljenje pri svojem izbranem zdravniku ali elektronsko prek portala zVEM, a še nima določenega termina, lahko cepljenje medtem opravi v okviru podjetja. Osebe, ki so covid-19 prebolele, in je od okužbe minilo vsaj šest, a ne več kot osem mesecev, lahko prejmejo samo en odmerek cepiva. Vrste cepiva, tako kot to velja v splošnem, trenutno še ni mogoče izbirati. Dopis ministrstva za zdravje je objavila Slovenska turistična organizacija, ki je ob tem pripisala, da bo intenzivnejše izvajanje cepljenja zaposlenih potekalo tudi v turizmu.

Pol milijona cepljenih, precepljenost najvišja v starostni skupini nad 65 let

Do zdaj je bilo v Sloveniji proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva cepljenih že več kot pol milijona prebivalcev, je poročala TV Slovenija, oba odmerka pa je prejelo že več kot četrt milijona ljudi. Trenutna precepljenost prebivalstva znaša 12 odstotkov, cilj je 60 odstotkov. Direktor NIJZ-ja Milan Krek je k temu prištel še 192.000 prebolelih v zadnjega pol leta, ki jih uvrščajo med tiste, ki so prejeli en odmerek, to pa po njegovem mnenju pomeni 34 odstotkov ljudi oziroma 40 odstotkov odrasle populacije.

Precepljenost je najvišja v starostni skupini nad 65 let. Cepiva proti covidu-19 poleg zaščite pred boleznijo oziroma varovanja pred hujšim potekom bolezni zmanjšajo tudi možnost prenosa virusa na druge ljudi. Koronavirus je pri nas prebolelo prav tako okoli četrt milijona ljudi.

Prihodnji teden bo predvidoma dobavljenih 96.170 odmerkov

V prihodnjem tednu pričakujejo dobave vseh štirih cepiv proti covidu-19. Pfizer in BioNTech bosta dostavila 59.670 odmerkov cepiva, Moderna 14.400, AstraZeneca 14.900 in Johnson & Johnson 7200 odmerkov, so pojasnili na NIJZ-ju. Skupaj bo dobavljenih 96.170 odmerkov. Na NIJZ-ju so iz cepilnih centrov prejeli za 126.742 odmerkov naročil. V prihodnjem tednu bo prvemu odmerku namenjenih 72.270 odmerkov cepiv, za druge odmerke pa bodo razdelili 39.200 odmerkov. Pojasnili so še, da imajo trenutno v skladiščih 23.100 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki je namenjeno za cepljenje drugih odmerkov v tednu od 24. maja naprej. Prihodnji torek bodo na cepilna mesta razporedili približno 111.470 odmerkov cepiva proti covidu-19, in sicer 6000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, 21.400 odmerkov cepiva Moderna, 24.400 odmerkov cepiva AstraZeneca in 59.670 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

V četrtek 471 okužb

V četrtek so pristojni opravili 3961 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 471, kar je 11,9 odstotka. V državi je trenutno 8155 aktivnih primerov okužbe. Umrlo je šest bolnikov.

Opravljenih je bilo tudi 30.209 hitrih antigenskih testov, pri čemer se pozitivni izvidi teh dodatno preverjajo s PCR-testi.

Hospitaliziranih je 443 ljudi, od tega 125 v intenzivni negi. V četrtek je bilo sicer iz bolnišnic odpuščenih 35 bolnikov.

V državi je trenutno 8155 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom, sporoča sledilnik za covid. Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 466.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev znaša 382,2. Po regijah še vedno najslabše kaže primorsko-notranjski, najbolje pa obalno-kraški in pomurski regiji. Slovenija je po četrtkovih podatkih še vedno v rumeni fazi, saj je v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je pod 600. Za prehod v zeleno fazo je potrebnih manj kot 300 okužb v zadnjih sedmih dneh.

Angleška različica močno prevladuje

Angleška različica novega koronavirusa je dosegla že 97,5-odstotni delež v državi, je na novinarski konferenci vlade povedala direktorica nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. To je pokazalo sekvenciranje vzorcev, ki so jih pridobili tako iz okužene populacije kot iz odpadnih voda, torej iz čistilnih naprav. Prejšnje prevladujoče različice skoraj ni več, pa tudi preostale, ki jih epidemiologi skrbno spremljajo, kot sta brazilska in južnoafriška, ostajajo zamejene pri zelo nizkih številkah. Indijska različica ostaja pri le enem potrjenem primeru, ki izhaja iz 20. aprila. Tako za zdaj ne kaže, da bi se ta virus širil. Če bi se, bi to že zaznali, je dejala Žohar Čretnikova. Po podatkih iz Velike Britanije naj bi bila indijska različica vsaj tako nalezljiva kot angleška, a v praksi so pomembni še drugi dejavniki, poleg lastnosti virusa tudi lastnosti gostiteljev in veljavni ukrepi ter stopnja upoštevanja ukrepov. Dejanske lastnosti indijske različice bo treba še proučiti; za zdaj niti ni znano, koliko je kriva za težke razmere v Indiji, je navedla direktorica nacionalnega laboratorija.

Kateri dejavnosti se po novem rahljajo?

Novi semafor bo začel veljati 17. maja

Vlada je skupaj s strokovno skupino spremenila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, ki bo začel veljati s ponedeljkom. Ta med drugim predvideva, da bo tako v rumeni kot v zeleni fazi veliko sproščanja omogočeno prebolevnikom, cepljenim oz. testiranim (PCT). V državi so se medtem postopno že začeli uveljavljati ukrepi, določeni za rumeno fazo.

Spremenjeni semafor sproščanja ukrepov, ki ga je vlada danes objavila na družbenih omrežjih, za zeleno fazo predvideva odpravo omejitev po vsej državi, ostaja pa prepoved obratovanja barov in diskotek. Še naprej bo veljal pogoj PCT, za katere dejavnosti, sicer ni natančneje navedeno. Prav tako bodo še naprej veljali splošni higienski ukrepi.

Novi vladni semafor koronaukrepov bo začel veljati 17. maja v ponedeljek. Pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni in tisti z negativnim testom) bo ostal tudi v zeleni fazi. Foto: Twitter Vlada RS
Novi vladni semafor koronaukrepov bo začel veljati 17. maja v ponedeljek. Pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni in tisti z negativnim testom) bo ostal tudi v zeleni fazi. Foto: Twitter Vlada RS
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Register neželenih učinkov po cepljenju

Na NIJZ-ju so od začetka cepljenja proti covidu-19 do vključno 9. maja v register neželenih učinkov prejeli 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha, 103 po cepljenju z Moderno, 1985 po cepljenju z AstraZeneco in eno prijavo po cepivu Johnson & Johnson. Večinoma so to splošne težave in bolečine na mestu vboda.

  • Pfizer in BioNTech

Iz poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je razvidno, da so prejeli skupaj 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha, medtem ko je bilo v tem obdobju v Sloveniji izvedenih najmanj 520.000 cepljenj s tem cepivom. Od tega so prejeli 43 prijav, ki so vsebovale neželene dogodke, klasificirane kot resne. Tako je bilo prijav resnih neželenih učinkov 1,7 odstotka glede na vse posredovane prijave.

Petnajst starejših s številnimi kroničnimi obolenji je po cepljenju umrlo, pri čemer je komisija pri ministrstvu za zdravje za pet primerov smrti ugotovila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni verjetna. Preostali primeri so še v fazi preiskav.

Obravnavanih je bilo tudi osem prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha, ob tem pa je bila potrebna hospitalizacija, a je bila povezava s cepljenjem malo verjetna oz. ni bila verjetna. Drugi resni primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

  • Moderna

S cepivom Moderne je bilo doslej opravljenih 78.226 cepljenj, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prejeli 103 prijave neželenih učinkov. Šest prijav po cepljenju so uvrstili med resne, kar je 5,8 odstotka vseh prejetih prijav s tem cepivom. Dva starejša človeka s kroničnimi obolenji sta po cepljenju umrla.

V prvem primeru je bila oseba cepljena v času inkubacije in je nato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Drugi primer je še v fazi preiskave. Poleg tega so prejeli še štiri prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oz. hospitalizacija. V treh primerih je šlo za venske tromboze, v četrtem primeru pa za občutek težkega dihanja. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

  • AstraZeneca

S cepivom AstraZenece je bilo do 9. maja v Sloveniji opravljenih 142.883 cepljenj, prejeli so 1985 prijav neželenih učinkov. Prejeli so 25 prijav po cepljenju, ki so jih označili kot resne, kar je 1,3 odstotka glede na vse posredovane prijave.

Pri treh ljudeh s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Druga dva primera sta še v fazi preiskav. Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, pri katerih je bila potrebna hospitalizacija, za tri povezava s cepljenjem ni verjetna.

  • Janssen

S cepivom Johnson & Johnson je bilo opravljenih 2162 cepljenj, prejeli so prijavo o enem neželenem učinku – to sta bila glavobol in povišana temperatura.

Čedalje večja vrzel med porabljenimi in dobavljenimi odmerki cepiva