V UKC-ju namreč menijo, da je takšna rešitev bolj smiselna kot pa selitev v nebolnišnične prostore, saj je dostopnost do bolnišnične in druge infrastrukture boljša.

Gre za prvo in drugo nadstropje še nedograjenega objekta Diagnostično-terapevtske službe, katerega temeljni kamen je bil postavljen že leta 2007. V prvem nadstropju, velikem okoli 1800 kvadratnih metrov, bi bilo po trenutnem načrtu okoli 50 postelj, v drugem, velikem okoli 3000 kvadratnih metrov, pa 100. Projekt bi potekal v dveh fazah. Glede na trenutno stanje v objektu se bodo najprej vzpostavile kapacitete v prvem nadstropju, pozneje pa še v drugem.

V sklopu del bi tako uredili tlak, razsvetljavo, osnovno prezračevanje, osrednji pult, toaletne prostore, inštalacije za ogrevanje in pline, s pregradnimi stenami pa bi uredili še čiste in umazane prostore.

V sredo skoraj 35 odstotkov pozitivnih testov

V sredo je bil delež pozitivnih izvidov testov na novi koronavirus 34,55-odstoten. "Trudimo se sprejeti vse bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego," pravijo v UKC-ju Ljubljana. Vlada bo s svetovalno skupino pregledala ukrepe in odločila o njihovem podaljšanju.

Glede na zadnje podatke o prirastu okužb je v državi že več kot 20 tisoč aktivnih primerov, število pa še vedno narašča. V sredo je bilo potrjenih 2488 okužb na novi koronavirus. Opravili so 7202 testa. V bolnišnici je 660 bolnikov s covidom-19, 109 jih je na intenzivni enoti. Osem bolnikov je zaradi koronavirusne bolezni v sredo umrlo v bolnišnicah, šest v domovih za starejše, je povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Sorodna novica Velik porast števila okuženih med 35. in 45. letom, med okuženimi več žensk

"Trudimo se omogočiti sprejem vseh bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego – ne gre samo za prostor, gre tudi za opremo in osebje, ki bo za takega bolnika skrbelo. Bolniki namreč potrebujejo 24-urno nego in osebje, ki zna upravljati vse črpalke in aparature. Takega kadra ne moremo izobraziti v nekaj dneh ali prerazporediti z drugih oddelkov," je poudarila Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko je zaradi trenutnih razmer za 20 milijonov evrov povečala odobrena sredstva EU-ja za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo zdravniške storitve zaradi covida-19. Skupaj bo tako za ključno medicinsko in osebno varovalno opremo namenjenih 59 milijonov evrov.

Vlada se danes sestaja na temo ukrepov. Glede na izjave je sicer pričakovati podaljšanje veljavnih ukrepov. Vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović pravi, da je smiselno, da veljajo 28 dni, in v tem času se bo tudi pokazala njihova učinkovitost. Vladi sicer niso predlagali nobenih novih ukrepov.

Če bodo ukrepi za omejevanje novega koronavirusa s 16. oktobra delno učinkovali, ukrepi z 20. oktobra pa v celoti in jim bo uspelo zaustaviti širjenje epidemije, bi po projekciji Instituta "Jožef Stefan" (IJS) število hospitaliziranih počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad zaznali po 10. novembru. Celotna projekcija je na voljo tukaj.