Izjava ministra za zdravje Aleša Šabedra

Okoli 20.44 je mikrobiološki laboratorij Medicinske fakultete v Ljubljani ministrstvu za zdravje sporočil, da je odkril prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. Po dozdajšnjih informacijah je bolnik prispel iz Maroka, v Slovenijo je prišel čez Italijo. Danes je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je, ker je kazal očitne znake obolelosti, poslal na infekcijsko kliniko. Tam mu je bil odvzet bris, vzorec je bil pozitiven, je na tiskovni konferenci povedal Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle.

Bolnik je na Infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana v izolacijski sobi, ki je bila predvidena za sprejem bolnikov z novim koronavirusom. Sproženi so bili ustrezni in predvideni protokoli za te primere, je dodal minister.

Novi koronavirus v Sloveniji

Predstavnica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan je poudarila, da prav veliko o primeru še ne vedo, saj je svež, zanj so izvedeli okoli 21. ure. Bolnikovo stanje je dobro. Zdaj raziskujejo poti, ki jih je opravil. Za zdaj vedo, da je iz Maroka v Italijo prišel z letalom, način prevoza do Slovenije je še neznan. NIJZ želi izvedeti, kje se je okužil in s kom vse je bil v stiku, še posebej kateri so tisti najbolj tvegani stiki. Ni videti, da se je okužil pri nas, temveč se je po vsej verjetnosti v tujini. Sočanova je presodila, da se je najbrž okužil v Maroku.

Med vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo je minilo nekaj dni, naša naloga je, da najdemo osebe, s katerimi je bil v stiku in jim svetujemo, je še dejala Sočanova.

Kot je Šabeder povedal za Odmeve, bodo zdaj ugotavljali, s kom je bil pacient v stiku, in tudi tem ljudem odvzeli brise. O zadevi bodo v četrtek razpravljali na ravni vlade, je še napovedal Šabeder. Sočanova pa je pojasnila, da je okuženi prispel iz Maroka v Italijo z letalom in potem z nekim prevozom v Slovenijo. Za zdaj še ni znano, s koliko ljudmi je imel stik. Epidemiolog se je z njim že pogovoril. Njegovo stanje je sicer "kar dobro", je dodala.

Video: Posnetek izjave ministrstva za zdravje

16 mest in postavljanje zabojnikov za odvzem brisov

Postavljanje zabojnikov pred ljubljansko infekcijsko kliniko. Foto: Televizija Slovenija
Postavljanje zabojnikov pred ljubljansko infekcijsko kliniko. Foto: Televizija Slovenija

Pred Infekcijsko kliniko UKC-ja Ljubljana so že prejšnji teden namestili dva šotora, ki so ju danes nadomestili s tremi zabojniki, ki jih je postavila civilna zaščita.

Kot pravijo, gre za začasno rešitev, dokler Zdravstveni dom Ljubljana ne vzpostavi svoje vstopne točke. Da ne bi bilo vnosa virusa v bolnišnico, na vhodu v urgentno ambulanto infekcijske klinike stojita dve medicinski sestri Slovenske vojske, ki bolnike usmerita do ambulant za testiranje, je za Televizijo Slovenija poročala Petra Prešeren.

Jemanje brisov po državi

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril in preveril osnovne vitalne funkcije, nato mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato šel domov, kjer bo čakal na izvide. Ne bodo pa v zabojnikih ljudje čakali ali bili hospitalizirani, je pojasnila Logarjeva.

Zabojnika že stojita tudi pred Splošno bolnišnico Brežice. Foto: BoBo
Zabojnika že stojita tudi pred Splošno bolnišnico Brežice. Foto: BoBo

Poudarila je, da morajo bolniki najprej poklicati svojega zdravnika. Ta bo po pogovoru in posvetu z lokalnim epidemiologom presodil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo presodil, da je, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od točk za odvzem brisa naj gre.

Po državi je odprtih 16 točk, kjer bolnikom odvzamejo bris. Je pa zmeda nastala na Obali, saj bodo brise jemali v Zdravstvenem domu Koper, in ne v Izoli, kot so sprva sporočili z ministrstva.

Brise bodo tako odvzemali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Kranj, Tolmin in Velenje.

Prav tako bodo brise jemali na določenih mestih pri splošnih bolnišnicah Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Jesenice, Celje in v urgentnem centru Šempeter.

Na Obali bodo čez dan jemali brise v Zdravstvenem domu Koper, ponoči in ob koncu tedna pa pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka nujna medicinska pomoč.

Urejanje vstopnih točk za jemanje brisov

Natančna navodila so pripravljena

Pristojni organi sicer zatrjujejo, da je država na pojav prve potrjene okužbe v Sloveniji pripravljena. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pristojni resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti, kako ravnati v primeru suma okužbe z novim koronavirusom in kako se lahko prepreči širjenje nalezljivih bolezni.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Vsi ukrepi tako potekajo po predvidenih postopkih, koordinacija pa prek ministrstva za zdravje. Slovenski družinski zdravniki so že prejšnji teden dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe.

Do zdravnika po telefonu, ne osebno

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: Ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.

UKC Ljubljana: Vzpostavili so posebni telefonski številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor lahko pokličete, če bi imeli blažje znake in vas zanima, kako ukrepati.

UKC Maribor: Telefonska številka 031/653-929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure in je namenjena vprašanjem v zvezi z boleznijo covid-19.

Splošna bolnišnica Celje: za informiranje prebivalcev so vzpostavili svetovalno telefonsko številko 03/423 30 79, ki je na voljo 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice: Pokličite na telefonsko številko 051 668 651.

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica: Za nasvet se lahko obrnete na telefonsko številko 05 330 1117.

Zdravstveni dom Koper

Lahko se posvetujete tudi z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9. in 17. uro.

Zaloge zaščitne opreme že sproščene

Veljajo tudi ukrepi, sprejeti na sestanku ministrov sosednjih držav, ki se ga je prejšnji teden udeležil minister za zdravje Aleš Šabeder, redno se sestaja tudi koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni, javnost pa je s stanjem v povezavi s koronavirusom obveščena večkrat dnevno.

Vlada je zaradi koronavirusa sicer že sprostila tudi blagovne rezerve zaščitne opreme (maske, očala, rokavice, kombinezone, prekrivala za čevlje ...), pa tudi zaloge respiratorjev in praškov za razkuževanje.