Lahki Sputnik je namenjen predvsem izvozu. Cepivo Sputnik V so dovolili za uporabo v več kot 60 državah po svetu. Foto: EPA
Lahki Sputnik je namenjen predvsem izvozu. Cepivo Sputnik V so dovolili za uporabo v več kot 60 državah po svetu. Foto: EPA

Ruski državni investicijski sklad RDIF, ki je financiral razvoj cepiva, je sporočil, da je lahki Sputnik 79,4-odstotno učinkovit, medtem ko je cepivo Sputnik V po dveh odmerkih 91,6-odstotno učinkovito, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podatke so pridobili v okviru množičnega cepljenja v Rusiji med 5. decembrom lani in 15. aprilom letos. Podatke o učinkovitosti so preverjali 28 dni po cepljenju.

Tretja faza kliničnega preverjanja cepiva, v kateri sodeluje 7000 ljudi, trenutno poteka v Rusiji, Združenih arabskih emiratih, Gani in drugih deželah. Prve delne izide je pričakovati v mesecu maju.

Lahki Sputnik namenjen izvozu

Cena odmerka na svetovni ravni bo manj kot 10 dolarjev (8,3 evra). Direktor sklada Kiril Dmitrijev je ob tem sporočil, da bo Sputnik V ostal glavni vir cepljenja v Rusiji, lahki Sputnik pa bodo izvažali.

Ena njegovih glavnih možnosti uporabe je hitro pošiljanje v države, kjer poteka akutni izbruh koronavirusa, ki ga je treba hitro umiriti, poroča Reuters.

Cepivo Sputnik V so za uporabo dovolili v več kot 60 državah, v Evropski uniji in ZDA pa še ne.

Moskva je cepivo registrirala avgusta lani, še preden ga je preizkusila v obsežnih kliničnih testih, vendar je ugledna medicinska revija The Lancet februarja letos potrdila ruske navedbe, da je po dveh odmerkih več kot 90-odstotno učinkovito.

Italija želi čim prej privabiti tuje turiste. Foto: EPA
Italija želi čim prej privabiti tuje turiste. Foto: EPA

Draghi napoveduje odpiranje 15. maja

Italijanski premier Mario Draghi napoveduje, da se bo Italija za tuje turiste odprla že po 15. maju. Italija tako ne namerava čakati na sredino junija, ko naj bi vstopila v veljavo vseevropska zelena prepustnica.

Pri nenujnih prihodih iz držav EU-ja je v Italiji za zdaj obvezen negativni izvid testa, nato petdnevna karantena in ponovitev testa. Toda Draghi je ob robu torkovega vrha ministrov za turizem držav G20 dejal, da bo po 15. maju drugače.

Država namreč ne bo čakala do sredine junija, ko naj bi po vsej Uniji uvedli zeleno prepustnico za varna poletna potovanja. Kot je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec, namerava Italija že sredi maja uvesti svoje zeleno potrdilo za prihode iz Unije, ki niso povezani z delom, zdravjem ali drugimi nujnimi opravki. Namenjeno bo predvsem turistom.

Prišleki bodo z njim lahko vstopili v Italijo, se neovirano gibali med deželami in se udeležili športnih ali kulturnih prireditev. Zeleno potrdilo bodo lahko dobili prebolevniki zadnjih šestih mesecev in tisti, ki so končali postopek cepljenja z enim od cepiv, odobrenih v Uniji, pa tudi ljudje z negativnim izvidom testa, opravljenega največ 48 ur pred prihodom.

Italija se za turiste odpira po 15. maju

Toda čeprav Draghi pravi, da je že prišel čas za rezervacijo počitnic v Italiji, se utegne zaplesti pri izvedbi. Ni še namreč jasno, kakšno obliko naj bi imelo to potrdilo in kje ga dobiti. Mediji špekulirajo o spletni platformi, ki pa je še ni. Zato je povsem mogoče, da bo po 15. maju zadostovalo že potrdilo sanitarnih ustanov posameznih držav članic, ki dokazujejo prebolevnost, cepljenost ali negativnost na novi koronavirus, "zeleno potrdilo" pa bo samo generično ime za vse te različne dokumente.

Italija bo svojo rešitev v vsakem primeru nadomestila z evropsko, takoj ko bo ta pripravljena.