Foto: EPA
Foto: EPA

"V vsakem primeru se mi zdi nujno in za to se bom dejavno zavzemal," je v nemškem parlamentu danes glede obveznega cepljenja proti covidu dejal Scholz in pojasnil, da bi moralo biti po njegovem mnenju cepljenje obvezno za vse odrasle. Poleg tega mora biti kar se da nebirokratsko.

Nemški kancler je poudaril še, da cepljenje ni osebna odločitev, ampak ima posledice za celotno državo. "Nobene odločitve ni, ki jo človek sprejme zgolj zase, zato je obvezno cepljenje pomembno," je dejal.

Kanclerjevi socialdemokrati (SPD), ki skupaj z Zelenimi in liberalci (FDP) sestavljajo vladajočo koalicijo, pričakujejo, da bodo poslanci zakonsko podlago za obvezno cepljenje za vse odrasle začeli obravnavati še ta mesec, glasovali pa bi lahko marca.

V največji opozicijski poslanski skupini, konservativni uniji CDU/CSU, so pojasnili, da so pripravljeni razpravljati o tem. Poudarili so sicer, da obvezno cepljenje ne bo ustavilo trenutnega vala okužb.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je medtem zavzel za celovito razpravo o obveznem cepljenju. Sam sicer ne bo sodeloval v tej razpravi, je pa udeležence pozval k spoštovanju stališč nasprotne strani. Poudaril je tudi pomen spoštovanja dejstev in razuma.

V Nemčiji pa prvič od začetka pandemije poročajo o več kot 80.000 primerih novih okužb, in sicer 80.430. To je za za 21.500 več kot teden dni poprej. Umrlo je 384 bolnikov.

Nemški strokovnjak za nalezljive bolezni Leif Erik Sander je za Deutsche Welle prejšnji teden povedal, da je "težko reči", ali bodo novi ukrepi zajezili porast okužb zaradi različice omikron.
"Jasno je, da število okužb narašča," je dejal in dodal, da je pomembno sprejeti ukrepe, da bi število okužb zmanjšali. "To je nova različica, ki se širi izjemno hitro in žal okuži tudi prebolevnike in cepljene, vsaj tiste, ki so bili cepljeni samo z dvema odmerkoma," je povedal.

Nemčija je medtem nabavila dodatnih pet milijonov odmerkov cepiva BioNtecha in Pfizerja, da bi tako okrepila kampanjo cepljenja s poživitvenim odmerkom. Cepivo je Nemčija kupila od Romunije, ki ga je pridobila prek sheme EU-ja za razdeljevanje cepiv, a ga ni porabila. V Nemčiji je z najmanj dvema odmerkoma cepljenih 72 odstotkov prebivalstva, v Romuniji pa le 41,5.

Na Hrvaškem dovolj hitri test

Na Hrvaškem od danes kot dokaz za to, da je oseba obolela za covidom-19, ni več potreben pozitivni PCR-test, ampak zadostuje že hitri antigenski test.

Na podlagi pozitivnega hitrega testa lahko na Hrvaškem odslej prebolevniki tudi pridobijo covidno potrdilo, ki pa velja le na Hrvaškem, in ne drugje v EU-ju.

Kot so pojasnili na hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje (HZJZ), so novosti posledica hitrejšega širjenja okužb zaradi različice omikron, saj so zmogljivosti testiranja omejene.

Da ne bi bilo treba vsem hoditi na točke za testiranje, za kar potrebujejo napotnico, so v torek 560.000 antigenskih testov razdelili družinskim zdravnikom ter drugim zdravnikom na primarni ravni, kot so zobozdravniki, ginekologi in izbrani pediatri.

Foto: AP
Foto: AP

Obenem so skrajšali izolacijo in karanteno, da bi zagotovili delovanje zdravstvenega sistema in družbe na splošno. Karantena za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, bo po novem trajala sedem dni, če so bili pred več kot štirimi meseci cepljeni ali so covid preboleli. Za osebe, cepljene s poživitvenim odmerkom, ter tiste, ki so covid-19 prebolele in se nato še cepile, karantena ni več obvezna. Prav tako ni več obvezna za vse, ki so bili polno cepljeni ali so covid-19 preboleli pred manj kot štirimi meseci.

Je pa ključno, kot poudarjajo na HZJZ-ju, da te osebe opravijo hitri test prvi dan po tesnem stiku in nato še pet do sedem dni po njem. Pozitivni na testiranju, ki so nesimptomatski ali imajo le blažje simptome, morajo le še v sedemdnevno izolacijo, če so cepljeni s poživitvenim odmerkom, so covid-19 preboleli in se nato še cepili ali pa so bili polno cepljeni oz. so covid-19 preboleli pred manj kot štirimi meseci. V nasprotnem primeru izolacija traja deset dni, tako kot doslej.

  • Rekord okužb tudi v Avstriji

Številnim evropskim državam, ki odkrivajo rekordno število novih primerov okužb, se je pridružila tudi Avstrija, kjer so v zadnjih 24 urah zaznali 17.006 okužb, kar je skoraj dvakrat več kot pred tednom dni. Prejšnji dnevni rekord je Avstrija dosegla 19. novembra s 15.800 primeri okužb.

Sorodna novica EMA: Pandemija prehaja v endemijo. Poživitveni odmerki "nevzdržna strategija".

Kljub rekordnemu številu okužb stanje v bolnišnicah v državi ostaja stabilno. Število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, se je v državi celo nekoliko zmanjšalo. V bolnišnicah je 909 covidnih bolnikov, od tega 242 na intenzivni negi.

Stroka napoveduje, da bo v prihodnjih dneh število novih okužb še naraslo. 20.000 novih okužb v enem dnevu bi lahko presegli že v začetku prihodnjega tedna, to pa se bo skoraj zagotovo zgodilo prihodnjo sredo. Takrat bi lahko imeli že celo 24.000 okužb v enem dnevu, v najslabšem primeru pa 32.000. Pred enim tednom je stroka napovedala, da bodo danes zagotovo potrdili več kot 10.000 novih okužb, 17.000 okužb je predvideval najslabši scenarij.

  • V Furlaniji zaradi vse več covidnih bolnikov omejujejo kirurško dejavnost

V Furlaniji - Julijski krajini pa so zaradi naraščanja števila hospitaliziranih covidnih bolnikov kirurško dejavnost v bolnišnicah omejili le najnujnejše primere. Kot so sporočili, so bili zaradi vse večjega pritiska ob naraščanju števila bolnikov prisiljeni reorganizirati nekatere bolnišnične dejavnosti. Zagotovljeni bodo nujno zdravljenje in nujni kirurški posegi, travmatologija in neodložljiva onkološka kirurgija, redni kirurški posegi pa bodo prekinjeni.

V FJK-ju so v torek potrdili 916 novih okužb, delež pozitivnih testov je bil desetodstoten. Na rednih covidnih oddelkih je bilo hospitaliziranih 353 bolnikov, od tega na intenzivni negi 37.

V celotni Italiji so v zadnjem dnevu zaznali 220.532 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije. Umrlo je 294 covidnih bolnikov.

Švica skrajšala karanteno in podaljšala zajezitvene ukrepe

Švicarska vlada je danes skrajšala trajanje karantene in podaljšala trajanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Vlada je izrazila upanje, da je nova različica omikron začetek konca epidemije covida-19. Švica se sicer sooča s petim valom okužb, vendar bolnišnice v državi še niso preobremenjene.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada se je odločila, da skrajša čas izolacije okuženih oseb z desetih na pet dni, če je posameznik 48 ur brez simptomov okužbe. Karanteno za visokotvegane stike je vlada prav tako skrajšala na pet dni. Velja le za bližnje stike, medtem ko so izvzeti ljudje, ki so v zadnjih štirih mesecih prejeli zadnji odmerek cepiva ali virus preboleli.

"Morda smo tik pred preobratom, ki bi lahko bil odločilen za prehod iz pandemične v endemično fazo, pri katerem je med prebivalstvom dosežena visoka stopnja imunosti," je na novinarski konferenci dejal švicarski minister za zdravje Alain Berset in dodal, da bi lahko bil omikron začetek konca pandemije covida-19.

Vladni strokovnjaki so sporočili, da omikron zdaj predstavlja 90 odstotkov vseh okužb z novim koronavirusom v državi. "Omikron je zelo nalezljiv in manj nevaren, vendar to ni razlog, da bi popuščali. Prav tako ni razloga za preplah," je dejal Berset.

Berset je vseeno poudaril, da so razmere še vedno nestabilne, saj v državi prihaja do porasta okužb, kar bo povzročilo povečanje števila hospitalizacij. Vlada je 17. decembra za necepljene omejila vstop v nekatere zaprte prostore, kot so bari in restavracije, omejila velikost druženj, razširila uporabo mask in izdala zahtevo za delo od doma. Zajezitvene ukrepe je zdaj podaljšala do konca marca.

Danska bo ranljivim ponudila četrti odmerek cepiva proti covidu

Danska vlada je sporočila, da bo predlagala četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za najranljivejše posameznike. Z nedeljo pa bodo sprostili nekatere omejitvene ukrepe, čeprav imajo v zadnjih dneh po več kot 20.000 okužb dnevno.

Danski minister za zdravje Magnus Heunicke je glede četrtega odmerka dejal, da ta poteza pomeni "novo poglavje" v boju proti širjenju novega koronavirusa. Danska bo četrti odmerek ponudila "najranljivejšim državljanom", ki so jeseni prejeli prvi poživitveni odmerek, je povedal Heunicke.

Prav tako je danska vlada sprostila več covidnih omejitev. Od nedelje se bodo lahko znova odprli živalski vrtovi, zabaviščni parki, muzeji, umetniške dvorane in druge kulturne ustanove, ki so bile zaprte od 19. decembra lani. V kinematografih in gledališčih bo lahko naenkrat največ 500 obiskovalcev. Še vedno bo treba marsikje pokazati potrdilo PCT.

Nacionalni zdravstveni inštitut SSI je medtem poročal o 24.343 okužbah v zadnjih 24 urah, pri čemer omikron predstavlja 96 odstotkov vseh novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 751 covidnih bolnikov. Skoraj 55 odstotkov Dancev je že prejelo poživitveni odmerek cepiva.

Država s skoraj šestimi milijoni prebivalcev je danes dosegla mejnik milijon okužb s koronavirusom od začetka pandemije, za posledicami covida-19 pa je umrlo skupno 3433 ljudi.