Uslužbenka restavracije v Moskvi. Foto: Reuters
Uslužbenka restavracije v Moskvi. Foto: Reuters

Cepiti se namerava tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, se namerava predsednik cepiti pred obiskom v Južni Koreji.

"Putin ima vabilo, ki mu ga je včeraj poslal njegov južnokorejski kolega. Vsekakor se bo odzval vabilu, ko se bo odločil, da se bo cepil proti novemu koronavirusu," je dejal Peskov. V Kremlju sicer niso povedali, kdaj bo šel Putin v Južno Korejo.

Sorodna novica Je mogoče v kratkem času razviti varno cepivo?

V Rusiji so cepivo Sputnik V, ki ga je razvil inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, registrirali 11. avgusta. Zdaj poteka zadnja faza kliničnega testiranja, v kateri sodeluje 40.000 prostovoljcev.

Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sicer sprožila opozorila znanstvenikov in strokovnjakov glede njegove varnosti in učinkovitosti, WHO pa je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da cepiva ne pričakuje pred sredino leta 2021. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da cepiva ne pričakuje pred sredino leta 2021. Foto: Reuters

Naročila že za več kot 1,2 milijarde odmerkov

"Končanje tretje faze preizkusov je načrtovano za konec oktobra. Množično cepljenje se bo začelo takoj, ko bo končana tretja faza. Upam, da bo ta uspešna," je za rusko televizijo v ponedeljek dejal Fjodor Lisicin z inštituta Gamaleja.

Proizvodnjo cepiva naj bi organizirali v treh ali štirih proizvodnih obratih, načrtujejo pa tudi proizvodnjo skupaj s tujimi partnerji. "Samo farmacevtska podjetja v Indiji so, če delajo s polno močjo, sposobna izdelati dovolj cepiva za polovico planeta," je dejal.

"RDIF je za obdobje 2020–21 prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov cepiva Sputnik. Naročila je poslalo več kot 50 držav iz Evrope, Azije, Bližnjega vzhoda in Latinske Amerike," pa je dejal direktor tega sklada Kiril Dmitrijev.

Že pred tem je RDIF sporočil, da so bili podpisani dogovori s partnerji o dobavi cepiva, in sicer z Mehiko za 32 milijonov odmerkov, z Brazilijo za do 50 milijonov, z Indijo za 100 milijonov in z Nepalom za 25 milijonov odmerkov cepiva.

Novice o koronavirusni bolezni so v Vuhanu na Kitajskem začele krožiti pred desetimi meseci. Foto: Reuters
Novice o koronavirusni bolezni so v Vuhanu na Kitajskem začele krožiti pred desetimi meseci. Foto: Reuters

Svetovna tekma za cepivo

Tekma za cepivo sicer poteka po vsem svetu. Na začetni razvojni stopnji je 240 različnih cepiv, 40 jih klinično preizkušajo, od tega jih je devet v zaključni fazi, kar pomeni, da jih preizkušajo na tisočih ljudeh. Čeprav razvoj cepiva navadno traja več let, zaradi pandemije znanstveniki delajo z veliko hitrostjo.

Cepivo podjetja AstraZeneca, ki ga razvijajo na Univerzi v Oxfordu, je v sklepnih fazah preizkušanja in je pokazalo, da lahko sproži imunski odziv.

Na Kitajskem so razvili cepivo, ki telo spodbudi, da tvori zaščitna protitelesa, in je že na voljo tamkajšnji vojski. Kljub temu pomisleke vzbuja dejstvo, da so cepivo razvili izjemno hitro.

Ameriški predsednik Donald Trump je zatrdil, da bodo imeli v ZDA cepivo že oktobra, čeprav z ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) sporočajo, da bo na voljo sredi prihodnjega leta.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da cepiva ne pričakuje pred sredino leta 2021 in da bo v tem času verjetno s covidom-19 umrlo dva milijona ljudi.

Mračni mejnik

Medtem je število umrlih s covidom-19 po svetu preseglo milijon. Kot kaže analiza Univerze Johnsa Hopkinsa, skoraj polovica vseh smrtnih žrtev prihaja iz ZDA, Brazilije in Indije. Največ jih je umrlo v ZDA, in sicer 205.000, sledita Brazilija (141.700) in Indija (95.500).

Virus se hitro širi v Indiji, kjer so na začetku septembra zaznali 90.000 primerov na dan. Foto: Reuters
Virus se hitro širi v Indiji, kjer so na začetku septembra zaznali 90.000 primerov na dan. Foto: Reuters

Strokovnjaki opozarjajo, da je število vseh umrlih s covidom-19 najverjetneje še veliko višje. To je "skrb vzbujajoča" številka in "mučen mejnik", je dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Kljub temu moramo paziti na čisto vsako življenje posebej."

"Šlo je za očete in matere, žene in može, brate in sestre, prijatelje in kolege. Bolečina se je ob podivjanosti te bolezni pomnožila," je še povedal Guterres.

Kje se covid-19 širi najhitreje?

Število novookuženih s koronavirusom sicer po svetu še naprej narašča.

V ZDA so skupno zaznali več kot sedem milijonov okužb, kar je več kot petina vseh okužb na svetu. Julija so opazili drugi val okužb, ki jih je bilo avgusta nekoliko manj, zdaj pa so številke znova poskočile.

Novi koronavirus se hitro širi v Indiji, kjer so na začetku septembra zaznali 90.000 primerov na dan. Skupno so v državi potrdili šest milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom.

V Braziliji, ki je po številu okuženih tretja na svetu, so zaznali več kot 4,7 milijona primerov, kar je največ v Latinski Ameriki. V tem delu sveta se število novookuženih hitro povečuje, v Argentini so, denimo, skupno našteli 700.000 ljudi.

Različne države na različne načine ugotavljajo okužbe in smrtne žrtve med pandemijo, v določenih delih sveta ljudi testirajo le občasno, zato je po mnenju strokovnjakov število okuženih in mrtvih v resnici večje.

Črni mejnik – umrlo več kot milijon bolnikov s covidom-19