Podatki WHO-ja in študije iz Hongkonga kažejo, da mačke ne morejo okužiti ljudi. Foto: Pixabay
Podatki WHO-ja in študije iz Hongkonga kažejo, da mačke ne morejo okužiti ljudi. Foto: Pixabay

Namen študije v reviji Science je bilo ugotoviti, katere živali se lahko okužijo z novim koronavirusom, da jih bodo uporabili za testiranje poskusnih cepiv, navaja Al Džazira.

Novi koronavirus naj bi na človeka z vsaj enim vmesnim živalskim posrednikom preskočil z netopirjev, ki so gostitelji večine poznanih koronavirusov, vendar za to še ni trdnih znanstvenih dokazov.

Kitajsko ministrstvo za kmetijstvo je objavilo prenovljen seznam živali, ki jih je mogoče vzrejati za meso, krzno in zdravstvene namene. Psi in mačke so izpadli s seznama.

Njihovo meso uživa le še majhen del Kitajcev, praksa pa je med prebivalstvom deležna vse večjega odpora. Nov seznam naj bi uradno potrdili šele maja, do takrat pa je nanj mogoče dajati pripombe.

Organizacija za zaščito živali Humane Society International (HSI) je korak v smeri dokončne prepovedi uživanja pasjega in mačjega mesa pozdravila in poudarila, da je kitajska vlada tokrat prvič navedla, da so psi in mačke domači ljubljenčki in niso namenjeni prehrani. Na Kitajskem po oceni HSI-ja za uživanje mesa letno ubijejo okrog deset milijonov psov.

Odločitev sledi februarski prepovedi trgovanja in uživanja divjih živali, češ da obstaja tveganje za prenos bolezni z živali na človeka. Prav to naj bi bilo namreč krivec za pojav novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske razširil po vsem svetu in do zdaj povzročil smrt več kot 89.000 ljudi. Trgovino z divjimi živalmi so sicer na Kitajskem prepovedali že po izbruhu virusa sars v letih 2002 in 2003, a je ta kmalu znova zacvetela.

Od začetka pandemije je bilo več poročil o okuženih hišnih ljubljenčkih, vendar nobenih jasnih dokazov, da so lahko tudi prenašalci bolezni.

Zadnje študije so januarja in februarja izvedli na Kitajskem. Različnim živalskim vrstam so raziskovalci v dihalni trakt vnesli vzorce virusa. Raziskava je ugotovila, da so za virus izjemno dovzetne mačke in dihurji.

Študija tako pritrjuje raziskovalcem iz Hongkonga, ki so pred časom ugotovili, da se lahko okužijo mačke in celo nekateri psi, vendar ne morejo okužiti ljudi, temveč lahko zgolj človek okuži njih.

Mačke lahko okužijo druga drugo

Tudi dihurji so dovzetni za okužbo, vendar se pri njih ne razvija resna bolezen. Foto: BoBo
Tudi dihurji so dovzetni za okužbo, vendar se pri njih ne razvija resna bolezen. Foto: BoBo

Mačke lahko prek kapljic iz dihalnega sistema tudi okužijo druga drugo. Pri okuženih mačkah se je virus razširil v ustno votlino, smrček in tanko črevo – okuženi mladiči pa so razvili lezije na pljučih, smrčku in grlu.

"Nadzorovanje virusa SARS-CoV-2 pri mačkah je treba obravnavati kot dodatek v boju za uničenje covida-19 pri ljudeh," metode raziskovanja zagovarjajo znanstveniki.

Pri dihurjih se je virus naselil v zgornjem dihalnem traktu, a ni povzročil resne bolezni. Testi protiteles so pokazali, da je okužba pri psih precej manj verjetna, pri prašičih, piščancih in racah pa niso potrdila seva virusa.

WHO bo preučil vlogo hišnih ljubljenčkov

Sorodna novica Tigrica v živalskem vrtu pozitivna - okužil naj bi jo oskrbnik

Ugotovitev, da se lahko okužijo tudi mačke, je spodbudila Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da podrobneje preuči možnosti prenosa virusa med lastniki in hišnimi ljubljenčki.

"Ne verjamemo, da igrajo vlogo pri prenosu, vendar se morda lahko okužijo od okuženega človeka," je na podlagi do zdaj zbranih podatkov povedala epidemiologinja Maria Van Kerkhova.

WHO-jev strokovnjak za izredne razmere Mike Ryan je ob tem ljudi pozval, naj se zaradi ugotovitev ne izživljajo nad živalmi, kot se je to ponekod že dogajalo: "Tudi ljubljenčki so živa bitja, s katerimi moramo ravnati prijazno in spoštljivo. Tako kot mi so (očitno lahko) tudi oni žrtve epidemije."