Najbolj prizadeta država je New York. Foto: Reuters
Najbolj prizadeta država je New York. Foto: Reuters

V tej državi je bilo do nedelje zvečer potrjenih 316.000 okužb z novim koronavirusom in 24.708 mrtvih. Samo v mestu New York je bilo okuženih 174.000 in skoraj 19.000 mrtvih. V nedeljo je umrlo 226 ljudi, kar je sicer najmanjše število od 28. marca, ki je obenem za 70 odstotkov manjše kot na začetku aprila, ko je na dan umiralo po približno 800 ljudi. Pada tudi število hospitalizacij.

Vendar pa je upadanje števila hospitalizacij veliko počasnejše, kot je bila strma rast, ko se je pandemija hitro razširila po državi. "Sestop z gore je položnejši, kot je bil vzpon nanjo," je dejal newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je na današnji novinarski konferenci znova svaril pred prehitrim odpiranjem gospodarstva in pozival prebivalstvo, naj se drži družbenega distanciranja in nosi maske.

Trump svari pred številom mrtvih

Predsednik ZDA Donald Trump je medtem posvaril, da bi lahko število mrtvih v ZDA naraslo na 100.000, obenem pa je dejal, da pričakuje cepivo za covid-19 do konca leta, čeprav zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da bo razvoj trajal od 12 do 18 mesecev.

Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme. New York se tako združuje s Connecticutom, New Jerseyjem, Rhode Islandom, Pensilvanijo, Massachusettsom in Delawarom za skupne nabave zdravstvene opreme proti koronavirusu, kot so maske, zaščitna oblačila, medicinski ventilatorji, rokavice in podobno. Cilj je, da s skupnim nastopom na svetovnem trgu opremo dobijo po boljših cenah.

Predsednik Trump hvali odziv svoje vlade na izbruh koronavirusa in svari pred smrtjo 100.000 Američanov. Foto: Reuters
Predsednik Trump hvali odziv svoje vlade na izbruh koronavirusa in svari pred smrtjo 100.000 Američanov. Foto: Reuters

Zvezne države še naprej tekmujejo med seboj za nakup opreme in tekmujejo tudi z zvezno vlado, kar viša cene. Regionalni pakt držav bo iskal dobavitelje tudi doma v svoji regiji, da zmanjša odvisnost od Kitajske. New York ima za zdravstveno opremo na voljo na leto dve milijardi dolarjev, vse druge države skupaj pet milijard.

Posamezne države še naprej počasi odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, k čemur jih poziva tudi predsednik Trump, nadaljujejo pa se tudi protesti desničarskih skupin, ki želijo odpravo ukrepov, kot so ukazi ljudem, naj ostanejo doma, in zapiranje dejavnosti, ki niso nujne za preživetje.

Protestniki v Michiganu, ki ima demokratsko guvernerko Gretchen Whitmer, so nosili zastave sužnjelastniške konfederacije, orožje, guvernerko pa so primerjali s Hitlerjem. Z orožjem so vstopili v poslopje državnega kongresa, kar je sicer zakonito.

Nosili so tudi Trumpovo uradno opremo za kampanjo, kot so kape z napisi z njegovim sloganom.

Vodja delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Deborah Birx je za televizijo Fox News povedala, da jo zelo skrbijo protestniki v Michiganu in drugje, ki ne nosijo mask in ne ohranjajo razdalje. "Do konca življenja jim bo žal, če se bodo okužili, ker niso bili previdni in bodo nehote širili virus na svoje družinske člane, ki so posebej ranljivi, kot so bolni in starejši," je dejala.

Oboroženi pripadniki milice, ki so v kongresu Michigana protestirali zaradi ukrepov za zajezitev širjenjega koronavirusa. Foto: Reuters
Oboroženi pripadniki milice, ki so v kongresu Michigana protestirali zaradi ukrepov za zajezitev širjenjega koronavirusa. Foto: Reuters